Liennytystä Intian ja Pakistanin välillä Kashmirissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liennytystä Intian ja Pakistanin välillä Kashmirissa

Intian ja Pakistanin vuosikymmeniä jatkunutta kiistaa Kashmirista on alettu liennyttää kaupankäynnin avulla.

Intian ja Pakistanin vuosikymmeniä jatkunutta kiistaa Kashmirista on alettu liennyttää kaupankäynnin avulla.

Ensimmäiset autokuormat ylittivät lokakuun lopulla Jheluminlaakson ikivanhaa tietä, joka on ollut suljettuna yli 60 vuotta. Tapahtumaa todistivat Pakistanin valvoman Kashmirin ja Intian Jammu ja Kashmirin osavaltion johtajat.

Kauppatie avattiin tasan kuukausi sen jälkeen, kun Intian pääministeri Manmohan Singh ja Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari olivat ilmoittaneet jaetun Kashmirin kauppasuhteiden palauttamisesta YK:n yleiskokouksessa.

Intian Kashmirissa oli sitä ennen vaadittu Jheluminlaakson tien avaamista mielenosoituksissa, joihin liittyneissä kahakoissa kuoli yli 40 henkeä ja satoja loukkaantui.

Kashmirilaiset vaativat rajan avaamista

Valtioiden johtajat lupasivat syyskuussa, että 43 vuotta tukossa olleet kauppareitit avataan myös Intian ja Pakistanin Punjab-nimisten maakuntien välillä sekä Pakistanin Sindhistä Intian Rajasthaniin ja Gujaratiin.

Intian ja Pakistanin virallisen kaupan arvioidaan kaksinkertaistuvan tänä vuonna yli kolmeen miljardiin euroon.

Kashmirilaiset jakolinjan molemmin puolin ovat pitkään toivoneet rajan avaamista, ja mielenosoitusten uskotaan antaneen sille lopullisen sysäyksen.

"Olen todella iloinen. Historia on toistanut itseään, ja asioiden luonnoton tila on palautettu oikeisiin uomiin", kauppias Attauallah Haider sanoo.

Kauppaa kuitenkin rajoitetaan vielä tiukasti. "Sallittujen artikkelien listalla on vain 21 nimikettä, ja kaupankäynnin mahdollistava infrastruktuuri puuttuu", Intian Kashmirin kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Mubeen Shah sanoo.

Asiasta Intian Srinagariin neuvottelemaan saapunutta pakistanilaisvaltuuskuntaa johtanut Zulfikar Abbasi myönsi hänkin, että vaihto on toistaiseksi symbolista, mutta sen toivotaan kasvavan.

Abbasi vaatii myös puhelin- ja postiyhteyksien palauttamista jakolinjan yli. "Emme voi kuvitella kaupankäyntiä ilman puhelinyhteyksiä", hän huomauttaa.

Intia kielsi puhelut Pakistaniin ja sen valvomaan Kashmiriin 1989. Intian puoleisessa Kashmirissa puhkesi tuolloin aseellinen kapina, jonka lietsojaksi Intia syytti Pakistania.

Kashmirin konfliktissa välittäjänä toimiva Yhdysvaltain rauhaninstituutti suositteli syyskuussa puhelinyhteyksien palauttamista, semminkin, kun nykyiset kännykkä- ja satelliittiyhteydet tekevät kiellon naurettavaksi.

Rauhanprosessi elpymässä

Politiikan tutkija Ved Bhasin pitää kaupan avaamista myönteisenä alkuna. "Jos ihmisten sallitaan matkustaa vapaasti kaupan ja muiden syiden takia, se voi edistää kriisin ratkaisua. Puolittaiset keinot eivät auta."

Keväällä 2005 Kashmirin osien välille avattu bussiyhteys on ollut pettymys, koska matkaan on päästetty vain pieni määrä rajan jakamien perheiden jäseniä, Bhasin muistuttaa.

Jheluminlaakson tie oli Kashmirin ainoa yhteys Pakistaniin ja Keski-Aasian markkinoille ennen vuotta 1948, jolloin Intia ja Pakistan erotettiin toisistaan.

Kashmirista jäi kaksi kolmasosaa Intialle ja loput Pakistanille. Väliin pystytettiin 742 kilometriä pitkä valvontalinja, jota kashmirilaiset vastustavat sen molemmin puolin.

"Vaadimme esteiden poistamista ja vapaata kauppaa, matkustusta ja muuta kanssakäymistä jaetun Kashmirin osien välille", Intian puolella vapautusliikettä johtava Mirwaiz Umar Farooq sanoo.

Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa oikeudesta hallita koko Kashmiria. Kummallakin on nyt ydinase, joten sota ei enää houkuta. Prosessi alueen rauhoittamiseksi on ollut käynnissä vuodesta 2004.

Se oli kuitenkin pitkään tyhjäkäynnillä, osin Pakistanin sisäpoliittisten vaikeuksien vuoksi. Kun maalla on nyt kahdeksan vuoden sotilasvallan jälkeen siviilihallitus, Kashmirin kauppatien avaaminen nähdään merkkinä rauhanprosessin elpymisestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia