Libyassa raportoidaan raakuuksista sotavankeja kohtaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyassa raportoidaan raakuuksista sotavankeja kohtaan

Gaddafille uskolliset joukot teloittaneet vankejaan, mutta myös kapinallisjoukkojen raa'asta toiminnasta on todisteita.

Kapinallisten edetessä Libyassa raakuuksia vangittuja kohtaan raportoidaan molemmilta puolilta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Muammar Gaddafille uskolliset joukot ovat teloittaneet vangitsemiaan ihmisiä Tripolissa 23. ja 24. elokuuta vetäytyessään kapinallisten tieltä. Kansainvälisen oikeuden mukaan on sotarikos kiduttaa tai tappaa vankeja.

Amnesty Internationalin haastattelemien, paikalta paenneiden vankien mukaan eräällä leirillä ammuttiin ja heitettiin kranaatteja vankijoukkoihin, ja toisella leirillä ainakin viisi eristyksessä pidettyä vankia teloitettiin.

Human Rights Watchin mukaan ensimmäisen, Tripolista etelään sijaitsevan leirin poltetusta varastorakennuksesta on löydetty ainakin 45 ihmisen palaneet ruumiit. Todistajien kertomusten mukaan uhreja on huomattavasti enemmän.

Kuolleiden vankien uskotaan olevan Khamisin prikaatin, eli Gaddafin pojan Khamis Gaddafin johtamien joukkojen teloittamia. Monet kuolleista ja pidätetyistä ovat ilmeisesti siviilejä, joita oli syytetty kapinallisten tukemisesta.

Myös kapinallisten raakuuksista kerrotaan

Kuitenkin myös kapinallishallinnon voitonhuumaa varjostavat kertomukset joukkojen tarpeettomasta väkivallasta vangitsemiaan taistelijoita kohtaan.

"Tripolissa me olemme nähneet viime päivinä saman kaavan kuin aiemmin idässä", sanoi Amnestyn Libyan tutkija Diana Elthawy, kertoessaan Washington Postille idästä länteen edenneiden kapinallisten väkivallasta.

Kertomusten mukaan Gaddafia tukeneita taistelijoita on kidutettu ja tapettu laittomasti väliaikaishallinnon joukkojen edetessä Libyassa.

Kapinallishallinnon siviilijohtajat ovat tuominneet väkivallan Gaddafin tukijoita kohtaan, mutta eivät ilmeisesti ole kyenneet kostoiskuja estämään.

Kostoiskut saattavat asettaa kyseenalaiseksi sen, irtautuvat kapinalliset entisen johtajan verisestä hallintotyylistä. Samalla ajatus kidutuksesta voi vakuuttaa jäljellä olevat Gaddafin joukot taistelemaan kuolemaan saakka sovinnonteon sijaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia