Libyassa ehkä sotarikoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyassa ehkä sotarikoksia

Viime aikojen väkivaltaisuudet ovat pakottaneet tuhansia pakenemaan.

(Kuva: Andy Carvin / cc 2.0)

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan Libyassa viime viikkojen väkivaltaisuuksien vuoksi. YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan maassa taistelevat aseelliset ryhmät ovat käyneet säälimättä myös siviilien kimppuun.

Libya on ollut kaaoksessa diktaattori Muammar Gaddafi syrjäyttämisestä ja kuolemasta lähtien, mutta aseellisten ryhmien välinen väkivalta on viime viikkoina kärjistynyt. Elokuun lopulla Misratan kaupungista tullut liittouma otti vallan maan pääkaupungissa Tripolissa.

HRW:n tuoreen raportin mukaan Misratasta ja Zintanin kaupungista tulleet toisiaan vastaan taistelevat liittoumat ovat syyllistyneet siviileihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin, kuten kaappauksiin, umpimähkäiseen tulitukseen ja omaisuuden tuhoamiseen. Osassa tapauksista voi olla kyse sotarikoksista, järjestö sanoo.

Sen jälkeen, kun Misratasta tullut ryhmittymä pääsi valtaan Tripolissa, se on myös pidättänyt toimittajia, hallituksen viranomaisia ja siviileitä, järjestö sanoo.

YK:n viime viikolla ilmestyneen raportin mukaan kapinalliset ovat tulittaneet myös sairaaloita sekä kiduttaneet ja tappaneet laittomasti ihmisiä. Rikkomuksia on tapahtunut myös Bengasin kaupungissa.

Taistelijat näyttävät olevan piittaamattomia toimiensa vaikutuksesta siviileihin, eikä heillä ei ole kunnollista koulutusta tai kuria. Myös aseet ovat huonoja, mikä heikentää osumatarkkuutta, YK sanoo.

100 000 ihmistä on paennut maan sisällä ja 150 000 on lähtenyt maasta viimeaikaisten väkivaltaisuuksien vuoksi. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan konflikti vaikuttaa noin kahteen miljoonaan ihmiseen.

Lisää uusi kommentti