Libyan oppositio pidättää Gaddafin tukijoita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyan oppositio pidättää Gaddafin tukijoita

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii reiluja oikeudenkäyntejä Libyan presidentti Muammar Gaddafin tukijoiksi epäillyille siviileille.

Libyan oppositioviranomaiset ovat pidättäneet mielivaltaisesti kymmeniä siviileitä, joita epäillään presidentti Muammar Gaddafin toimien tukemisesta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Presidentti Gaddafia vastustava oppositio pitää valtaa Libyan itäosissa ja osassa sen länsiosia. Kolmessa kaupungissa vierailleen HRW:n mukaan kaupungeissa on pidätetty yli 330 siviiliä tai taistelijaa. Siviilien tarkasta määrästä ei ole tietoa, sillä viranomaiset eivät aina erota heitä taistelijoista.

Useimpia pidätettyjä siviileitä epäillään toiminnasta Gaddafin turvallisuuselimen tai Gaddafin kontrolloimien vallankumouskomiteoiden kanssa. Vaikka pidätettyjen olosuhteet ovat suhteellisen hyvät, esimerkiksi Bengasin kaupungissa kukaan HRW:n haastattelemista siviileistä ei ollut päässyt tapaaman asianajajaa.

Usein pidätyksiä tekee Bengasissa Helmikuun 17. päivän vallankumouksen marttyyrit -niminen ryhmä. HRW:n mukaan pidätykset pitäisi siirtää siviiliviranomaiselle, joka kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja.

Myös Gaddafin omat joukot ovat pidättäneet siviileitä epäiltynä opposition tukemisesta. Vapautetut ovat kertoneet pahoinpitelyistä, kidutuksesta ja naisten seksuaalisesta häirinnästä. Gaddafin ihmisoikeusrikokset eivät kuitenkaan vapauta oppositiota ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, HRW sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia