Libyan ihmiskauppiaat hyötyvät vierastyöläisten ahdingosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyan ihmiskauppiaat hyötyvät vierastyöläisten ahdingosta

Ränsistynyt lentoterminaali Libyan Tripolissa kuhisee nigerialaisia, jotka odottavat kyytiä kotiin. Moni länsiafrikkalainen haluaisi kuitenkin Eurooppaan.

Ränsistynyt lentoterminaali Libyan Tripolissa kuhisee nigerialaisia, jotka odottavat kyytiä kotiin. Moni länsiafrikkalainen haluaisi kuitenkin Eurooppaan, kuten myös Afrikan sarvesta paenneet.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM arvioi, että Libyassa oli miljoona siirtotyöläistä ennen sisällissodan puhkeamista viime vuonna.

Aasiasta, Lähi-idästä ja naapurimaista tulleet lähtivät pian sotaa pakoon. Somaliasta ja Eritreasta sen sijaan pakeni väkeä Libyaan sodan aikanakin.

IOM rahoittaa nyt lentoja, joilla palautetaan kotiin paremman elämän toivossa Libyaan tulleita länsiafrikkalaisia.

"Ongelmana on kansalaisuuden varmistaminen ja tilapäisten matkustusasiakirjojen laadinta", IOM:n Libyan-johtaja Jeremy Haslam sanoo.

Hänen mukaansa 90 prosentilla länsiafrikkalaisista ei ole henkilöpapereita.

Libyan piti olla välietappi

Kotiinpaluu ei innosta ihmisiä, jotka ovat tehneet vaivalloisen matkan aavikon halki salakuljettajien mukana ja ovat siitä velkaa edelleen. Monille Libyan piti olla vain välivaihe matkalla Eurooppaan.

"Tultuani Tripoliin työskentelin autopesulassa hyvällä palkalla. Mutta sodan alettua kapinalliset veivät passini ja rahani. Minut pidätettiin 20 päiväksi ja pahoinpideltiin. Sen jälkeen en uskaltanut mennä ulos", 24-vuotias Dennis kertoo.

Libyan kapinalliset kohtelivat mustia kaltoin, koska heitä pidettiin Muammar Gaddafin palkkasotilaina. Rasismia esiintyy edelleen.

Nigerialaisista monet tuntevat toisensa, sillä he pyrkivät Eurooppaan laivalla, joka joutui Libyan viranomaisten pysäyttämäksi. Lähes tuhat euroa matkastaan maksaneet pantiin kolmeksi kuukaudeksi tyrmään.

YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan Libyasta lähti Välimeren ylitykseen viime vuonna noin 50 000 henkeä, joista lähes 2 000 hukkui.

Ihmisten alekauppaa

Haslamin mukaan Libyassa piileskelleillä siirtolaisilla on ollut kovat, paikoin orjuuden kaltaiset olot. He ovat joutuneet myös ihmiskaupan uhreiksi ja alennusmyyntiin.

"Siirtolaisia myydään nyt 160 – 500 eurolla. Alin hinta liittyy tapaukseen, jossa 78 hengen ryhmä myytiin 13 000 eurolla", hän kertoo.

Libyan väliaikaishallituksen työministeri Mustafa Ali Rugibani julisti maaliskuun 4. päivän takarajaksi, jonka jälkeen kaikki laittomat siirtolaiset karkotetaan.

"Toivon, ettei se koske turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, jotka tarvitsevat suojelua", UNHCR:n toimintaa Libyassa johtava Emmanuel Gignac sanoo.

"Suojelua" somaleille

Tripolin ratapihalla majaileva satojen Somaliasta paenneiden joukko on saanut isännikseen kapinallisten aseryhmän, joka rahastaa jokaiselta 18 euroa kuussa.

Vastineeksi luvattu suojelu tarkoittaa somalien mukaan ahdistelua ja satunnaisia päivätöitä.

Fawza-niminen 20-vuotias nainen on tullut Mogadishusta. "Somaliassa on pakkoavioliittoja eikä saa käydä koulua. Ihmisiä kuolee päivittäin väkivaltaisuuksissa", hän kuvailee.

Useimmat Afrikan sarvesta tulleet sanovat pyrkivänsä Eurooppaan siitäkin huolimatta, että heidän 15 toverinsa ruumiit huuhtoutuivat hiljan rantaan haaksirikon jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia