Uutiset Libyan kriisi

Libya hoipertelee täyden sekasorron partaalla

Kaksi erillistä parlamenttia, satoja aseellisia ryhmittymiä ja nyt myös tunnistamattomien ulkovaltojen yllätysiskuja osana pahenevaa sisällissotaa.
(Kuva: Thierry Ehrmann / cc 2.0)

Libyan koko kesän jatkuneissa väkivaltaisuuksissa tapahtui tällä viikolla käänne pahempaan, kun ulkomaisten sotilaskoneiden raportoitiin tiputtaneen pommeja Tripolissa.

Ensitietojen mukaan operaatiosta vastasivat Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Egyptin ilmavoimat, mutta maat ovat virallisesti kieltäneet osallisuutensa iskuihin.

Ulkovaltojen osallistumisen maan sisäisiin levottomuuksiin pelätään kärjistävän kesällä alkanutta poliittista ja sotilaallista kriisiä. Maassa on käyty heinäkuun lopusta alkaen kiivaita taisteluja eri aseryhmittymien välillä, jotka kiistelevät kesäkuussa järjestettyjen vaalien lopputuloksesta sekä alueellisesta vallast

Kesäkuun vaaleissa vuodesta 2012 väliaikaista parlamenttia hallussaan pitäneiden islamististen puolueiden osuus pienentyi merkittävästi.

Viimeisimmät suurtaistelut on käyty Tripolin lentokentästä, jonka Misratan kaupungista tulleet islamistijoukot ottivat Zintanin kaupungin. Erillisiä taisteluja on nähty myös Bengazissa, jossa paikalliset ryhmittymät kamppailevat öljyntuottajapääkaupungin hallinnasta.

Maassa arvioidaan olevan yhteensä noin erilaista 350 aseellista ryhmittymää, jotka ovat käytännössä kilpailleet vallasta sen jälkeen, kun Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton avulla vuonna 2011.

Maan poliittista sekasortoa havainnoi, että Libyalla on kaksi erillistä hallitusta ja parlamenttia.

Libyan vaaleilla valittu parlamentti ja hallitus työskentelee tällä hetkellä yli 1000 kilometrin päässä pääkaupungista. Tripolissa sen sijaan vallasta pitää edelleen kiinni väliaikainen kansalliskongressi.

Pitkään jatkuneiden levottomuuksien tuloksena Libyan öljyntuotanto ei ole päässyt lähellekään vuoden 2011 vallankumousta edeltänyttä tasoa, ja on käytännössä romahtanut murto-osaan viimeisimpien taistelujen seurauksena.

Monet EU-maat, kansainväliset järjestöt ja YK ovat vetäytyneet maasta. Esimerkiksi EU:n rajavalvontavirasto Frontexin suuroperaatio Libyassa työskentelee tällä hetkellä Tunisiasta käsin. Libya on tärkein kauttakulkumaa EU:n alueelle pyrkiville siirtolaisille. EU:n mukaan unioniin on saapunut tämän vuoden aikana noin 100 000 henkeä.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti keskiviikkoisessa tapaamisessa asettaa pakotteita Libyalle ja kehotti kaikkia osapuolia asettumaan neuvottelupöydän ääreen.

Libyan kriisi siirtolaisuussota ja rauha Libya

Kommentit

Lähettänyt Veikko Tikkanen (ei varmistettu) 27.11.2014 - 09:55

Libyan sekasorrosta, jossa tuhottiin tietoisesti huippu etuineen toimiva ja vakaa varainen valtio. Vaikka vallan ottanut Gadaffi, niin piti enemmän kansalaistensa puolta kuin Saudi- Arabian nyky hallinto,Yhdysvaltain liittolaisena!

Lue myös

Ihmisiä YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalissa

Tuhannet yhä Libyan pidätyskeskuksissa – Amnesty kritisoi EU:n pakolaispolitiikkaa julmaksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi jälleen EU:n ja Libyan yhteistyötä siirtolaisten tulon estämisessä Eurooppaan. Vuosi kohutun orjavideon julkaisun jälkeen uudelleensijoituspaikkoja on luvattu pakolaisille ja turvapaikanhakijoille vain vähän.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein

YK-raportti: Tuhannet viruvat aseellisten ryhmien pidätyskeskuksissa Libyassa

Libyassa tuhansia ihmisiä on vangittuina paikoissa, jotka ovat vain nimellisesti viranomaisten valvonnassa. Sen sijaan, että maan hallinto olisi pannut aseelliset ryhmät kuriin, se on hyödyntänyt niitä, kritisoi tuore YK-raportti.

YK: Libyassa vallitsee täydellinen rankaisemattomuus

Maan oikeusjärjestelmä ei pysty puuttumaan laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten murhiin ja kidutuksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.