'Libya ei ole uusi Irak' | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

'Libya ei ole uusi Irak'

Liittoutuneiden ilmaiskut eivät johda Irakin kaltaiseen inhimilliseen katastrofiin jos jälleenrakennus otetaan tosissaan, väittää Jeff Bridoux.

Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan tulisi pyrkiä tukemaan Libyan jälleenrakennusta ja välttämään Irakissa tehdyt virheet, kirjoittaa Jeff Bridoux openDemocracy-verkkosivustolla julkaistussa artikkelissa, jonka KATU on kääntänyt.

Bridouxin mukaan länsimaiden on myönnettävä, että se on osallistumassa hallinnon vaihtoon Libyassa. Bridoux kuitenkin painottaa, ettei Muammar Gaddafin kukistuminen tarkoita sitä, että lopputulokset olisivat samanlaiset kuin Irakissa.

Bridouxin mukaan Libya, toisin kuin Irak, on etnisesti ja uskonnollisesti yhtenäinen maa, maat ovat maantieteellisesti toisenlaisten valtioiden ympäröimiä, ja Libyan interventiolla on täysin toisenlainen kansainvälinen legitimiteetti kuin Yhdysvaltojen operaatiolla Irakissa.

Samalla konfliktin jälkeisen uudelleenrakentamisen pilarit eli turvallisuus, valtio, talous ja kansalaisyhteiskunta antavat viitteitä nopeasta toipumisesta. Kun maan vakaus on saavutettu, edistys muilla uudelleenrakentamisen alueilla on todennäköisempää, Bridoux toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia