Libanonilaiset avasivat kotinsa Syyrian pakolaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libanonilaiset avasivat kotinsa Syyrian pakolaisille

Pitkittyvä sota koettelee naapurimaan rajaseudun kestokykyä, kirjoittaa Zak Brophy.

(IPS) -- Syyrian pakolaisten virta alkaa muodostua kestämättömäksi taakaksi libanonilaisille. Toisin kuin Turkissa ja Jordaniassa, Libanonissa ei ole virallisia pakolaisleirejä ja tulokkaita majoittavat usein paikalliset perheet.

Pako Syyriasta on kiihtynyt viime kuukausina. Libanonista apua saaneiden tai pyytäneiden syyrialaisten määrä on kaksinkertaistunut alle kolmessa kuukaudessa. Nyt heitä on viranomaisten mukaan yli 320 000.

Libanonin hallituksen mukaan maassa on jopa miljoona syyrialaista, kun mukaan lasketaan siirtotyöläiset ja heidän perheensä. Libanonissa on noin 4,5 miljoonaa asukasta

Ahtaat olot

"Avasimme ovemme heille ajatellen, että he olisivat täällä kuukauden tai pari ja että Syyriassa tapahtuisi nopea vallanvaihdos, kuten muissa arabikumouksissa. Nyt on kulunut kaksi vuotta ja meillä alkaa olla tiukkaa”, Muhammad Sleiman Ikhlif kertoo.

Hän on rakentanut kotiinsa kolme väliaikaista huonetta, joissa asuu viisi syyrialaista perhettä.

Ahdas asumus sijaitsee Wadi Khaledin alueella Pohjois-Libanonissa lähellä Syyrian rajaa. Syyrialaiset ovat hakeneet sieltä turvaa sankoin joukoin.

Ennen Syyrian kansannousua Wadi Khaled oli melko köyhää, mutta itsensä elättävää seutua. Rajan sulkeuduttua alueen taloudellinen toiminta pysähtyi.

Isäntäperheet katkerina

Ulkopuolinen apu menee pääasiassa pakolaisille. Se herättää katkeruutta heitä majoittavissa paikallisissa perheissä, jotka itsekin kärsivät köyhyydestä ja epävakaudesta.

"Emme voi syyttää syyrialaisia täällä olosta. He pakenevat sortoa. Mutta elämä on kestämätöntä meille libanonilaisille. Emme saa tukea, kun heillä taas on YK, ulkomaiset avustusjärjestöt ja kaikki muut apunaan", Ramin kylän kauppaan poikennut nuori mies pohtii.

Viime kuukausina tilanne on kuitenkin muuttunut. Ikhlif sinnitteli yli vuoden ilman avustusta eikä suostunut perimään vuokraa majoittamiltaan syyrialaisperheiltä. Kolmen viime kuukauden ajan tukea on tullut Sveitsin kehitysyhteistyövirastolta.

"Se nosti ison taakan harteiltani ja on tehnyt tästä siedettävämpää", Ikhlif sanoo.

Auttajat heräsivät

Sveitsi on viime syksystä asti avustanut 1 300:aa libanonilaista isäntäperhettä. Jokainen perhe saa 77 euron kuukausirahan ja toisen mokoman lisää, jos majoitettavia on 2-10 henkeä. Yli 11 majoittajan lisätuki nousee 115 euroon.

Sveitsin kehitysyhteistyötä johtavan Heba Hage-Felderin mukaan isäntäperheitä kannattaa tukea, koska ne auttavat pakolaisia pysymään kiinni normaalissa elämässä.

Myös Libanonin hallitus on aloittanut paikallisten isäntäyhteisöjen tukiohjelman yhdessä YK:n kehitysrahaston UNDP:n kanssa.

"Pakolaisten turvallisuutta ei voi erottaa heidän isäntiensä oloista", toteaa UNDP:n edustaja Robert Watkins.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia