Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Levottomuudet laantuivat Etiopiassa mutta poikkeustila jatkuu

Moni epäilee, että rauha on tilapäistä ja maan johto saa vielä vastaansa uusia kapinoita.
(Kuva: James Jeffrey / IPS)

(IPS) -- Etiopialaiset älypuhelimen omistajat saivat mieluisan joululahjan, kun lokakuussa suljetut nettiyhteydet avattiin uudelleen. Protestien vuoksi julistettu puolen vuoden poikkeustila kuitenkin jatkuu, ja maan poliittinen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Marraskuussa 2015 alkaneet levottomuudet maan runsasväkisimmillä alueilla ovat laantuneet lokakuun alussa julistetun poikkeustilan myötä. Sitä ennen nuorten miesten joukkiot sytyttelivät tulipaloja, tukkivat teitä ja kahakoivat turvallisuusjoukkojen kanssa.

Moni kuitenkin epäilee, että rauha on tilapäistä ja maan johto saa vielä vastaansa uusia kapinoita. Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen rintama (EPRDF) on hallinnut maata yksinään vuoden 1991 vallankumouksesta asti. Puolueen oppi periytyy kommunismista mutta sallii vapauksia markkinoille.

Etiopian talous on kasvanut viime vuodet 8–10 prosentin vauhtia, ja maan kehitystä on verrattu Kiinan tapaan yhdistää yksipuoluevalta kapitalismiin. Kumpikaan ei ole piitannut ulkomaisesta arvostelusta, joka kohdistuu ihmisoikeustilanteeseen ja demokratian puutteeseen.

Parempi kuin sotilasvalta

"Historiaan verrattuna nykyinen systeemimme on kehityksen kanalta paras, mutta demokratiassa on paljon kehittämisen varaa", Addis Abebassa toimiva ihmisoikeusjuristi Abebe Hailu sanoo. Hän vertaa nykytilannetta sotilasdiktatuuriin, johon Etiopia siirtyi 1974, kun keisari Haile Selassie syrjäytettiin. Sotilasvalta päättyi 1991.

Syksyn 2015 protesti alkoi suurimman väestöryhmän, oromojen alueella vastalauseena maakaappauksille. Hallituksen vastaiseen liikehdintään lähti mukaan myös toiseksi suurin väestöryhmä, amarat. Oromot ja amarat muodostavat yhteensä 60 prosenttia Etiopian satamiljoonaisesta väestöstä.

Protestit ovat saaneet myös etnisiä sävyjä, sillä hallitseva eliitti kuuluu pääasiassa tigre-heimoon, joka käsittää vain kuutisen prosenttia väestöstä.

Vuoden 1991 vallankumouksen jälkeen säädetty perustuslaki teki Etiopiasta etnisten osavaltioiden liiton. "Se sopii täydellisesti Etiopian kaltaiselle maalle, mutta laki ei toteudu, koska todellista valtaa käyttää yksi pieni väestöryhmä", eräs nimettömänä haastateltu etiopialainen sanoo.

Kapina lähti ruohonjuuritasolta

"Yleensä protestit syntyvät poliittisesti aktiivisissa keskuksissa, mutta tämä on ollut ruohonjuuritason kumous Oromiassa ja Amharassa", oppositiossa olevan Sinisen puolueen puheenjohtaja Yilikal Getenet sanoo.

EPRDF on tukahduttanut opposition, jonka johtajat ovat joutuneet vankilaan tai maanpakoon. Vuoden 2015 vaaleissa parlamenttiin ei valittu yhtään opposition edustajaa, ja lehdistönvapautta rajoitetaan kovin ottein.

Kansan tyytymättömyys hallinnon korruptioon on kuitenkin kasvanut, eikä paisuva työttömien nuorukaisten joukko ennusta hyvää pääministeri Hailemariam Desalegnin hallitukselle.

"Meillä on nimet, ja useimmiten myös kuvat, yli tuhannesta uhrista, jotka turvallisuusjoukot tappoivat mielenilmausten aikana", Yhdysvalloissa kotimaansa tilannetta seuraava etiopialainen toimittaja Mohammed Ademo kertoo. Julkisuudessa on puhuttu yli 500 kuolonuhrista.

Eri mieltä jatkosta

Levottomuudet ovat horjuttaneet Etiopian mainetta Afrikan sarven vakaimpana maana, ja Tampereella diplomi-insinööriksi opiskellut Hailemariam yrittää nyt paikata säröjä. Hän vaihtoi lokakuun lopussa 30 ministeristään peräti 21 ja joukkoon liittyi 15 uutta kasvoa.

Puoluekonkareiden vaihtaminen teknokraatteihin on toisten mielestä hyvä merkki, mutta arvostelijat näkevät sen yrityksenä sementoida vanha harvainvalta.

"Tämä hallitus on täysi eristyksissä Etiopian kansasta. Se on rikkonut kaikki lupauksensa ja menettänyt uskottavuutensa", oppositiossa olevan oromo-puolueen puheenjohtaja Merera Gudina sanoo. Hänet pidätettiin joulukuun alussa epäiltynä poikkeustilalain rikkomisesta.

Etiopialaiset ovat eri mieltä siitä, pitäisikö EPRDF korvata heti siirtymäkauden hallituksella, joka valmistelisi demokraattiset vaalit. Osa pelkää liian nopeiden muutosten vievän kaaokseen. He toivovat, että hallitseva puolue puhdistaisi rivinsä korruptiosta ja tehottomuudesta, vapauttaisi poliittiset vangit, ryhtyisi neuvottelemaan vakavasti opposition kanssa ja järjestäisi nuorille töitä.

Etiopian demokratiakehitys kansalaisoikeudetpolitiikkademokratiahallinto Etiopia Suomen IPS

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät