Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Levottomuudet laantuivat Etiopiassa mutta poikkeustila jatkuu

Moni epäilee, että rauha on tilapäistä ja maan johto saa vielä vastaansa uusia kapinoita.
(Kuva: James Jeffrey / IPS)

(IPS) -- Etiopialaiset älypuhelimen omistajat saivat mieluisan joululahjan, kun lokakuussa suljetut nettiyhteydet avattiin uudelleen. Protestien vuoksi julistettu puolen vuoden poikkeustila kuitenkin jatkuu, ja maan poliittinen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Marraskuussa 2015 alkaneet levottomuudet maan runsasväkisimmillä alueilla ovat laantuneet lokakuun alussa julistetun poikkeustilan myötä. Sitä ennen nuorten miesten joukkiot sytyttelivät tulipaloja, tukkivat teitä ja kahakoivat turvallisuusjoukkojen kanssa.

Moni kuitenkin epäilee, että rauha on tilapäistä ja maan johto saa vielä vastaansa uusia kapinoita. Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen rintama (EPRDF) on hallinnut maata yksinään vuoden 1991 vallankumouksesta asti. Puolueen oppi periytyy kommunismista mutta sallii vapauksia markkinoille.

Etiopian talous on kasvanut viime vuodet 8–10 prosentin vauhtia, ja maan kehitystä on verrattu Kiinan tapaan yhdistää yksipuoluevalta kapitalismiin. Kumpikaan ei ole piitannut ulkomaisesta arvostelusta, joka kohdistuu ihmisoikeustilanteeseen ja demokratian puutteeseen.

Parempi kuin sotilasvalta

"Historiaan verrattuna nykyinen systeemimme on kehityksen kanalta paras, mutta demokratiassa on paljon kehittämisen varaa", Addis Abebassa toimiva ihmisoikeusjuristi Abebe Hailu sanoo. Hän vertaa nykytilannetta sotilasdiktatuuriin, johon Etiopia siirtyi 1974, kun keisari Haile Selassie syrjäytettiin. Sotilasvalta päättyi 1991.

Syksyn 2015 protesti alkoi suurimman väestöryhmän, oromojen alueella vastalauseena maakaappauksille. Hallituksen vastaiseen liikehdintään lähti mukaan myös toiseksi suurin väestöryhmä, amarat. Oromot ja amarat muodostavat yhteensä 60 prosenttia Etiopian satamiljoonaisesta väestöstä.

Protestit ovat saaneet myös etnisiä sävyjä, sillä hallitseva eliitti kuuluu pääasiassa tigre-heimoon, joka käsittää vain kuutisen prosenttia väestöstä.

Vuoden 1991 vallankumouksen jälkeen säädetty perustuslaki teki Etiopiasta etnisten osavaltioiden liiton. "Se sopii täydellisesti Etiopian kaltaiselle maalle, mutta laki ei toteudu, koska todellista valtaa käyttää yksi pieni väestöryhmä", eräs nimettömänä haastateltu etiopialainen sanoo.

Kapina lähti ruohonjuuritasolta

"Yleensä protestit syntyvät poliittisesti aktiivisissa keskuksissa, mutta tämä on ollut ruohonjuuritason kumous Oromiassa ja Amharassa", oppositiossa olevan Sinisen puolueen puheenjohtaja Yilikal Getenet sanoo.

EPRDF on tukahduttanut opposition, jonka johtajat ovat joutuneet vankilaan tai maanpakoon. Vuoden 2015 vaaleissa parlamenttiin ei valittu yhtään opposition edustajaa, ja lehdistönvapautta rajoitetaan kovin ottein.

Kansan tyytymättömyys hallinnon korruptioon on kuitenkin kasvanut, eikä paisuva työttömien nuorukaisten joukko ennusta hyvää pääministeri Hailemariam Desalegnin hallitukselle.

"Meillä on nimet, ja useimmiten myös kuvat, yli tuhannesta uhrista, jotka turvallisuusjoukot tappoivat mielenilmausten aikana", Yhdysvalloissa kotimaansa tilannetta seuraava etiopialainen toimittaja Mohammed Ademo kertoo. Julkisuudessa on puhuttu yli 500 kuolonuhrista.

Eri mieltä jatkosta

Levottomuudet ovat horjuttaneet Etiopian mainetta Afrikan sarven vakaimpana maana, ja Tampereella diplomi-insinööriksi opiskellut Hailemariam yrittää nyt paikata säröjä. Hän vaihtoi lokakuun lopussa 30 ministeristään peräti 21 ja joukkoon liittyi 15 uutta kasvoa.

Puoluekonkareiden vaihtaminen teknokraatteihin on toisten mielestä hyvä merkki, mutta arvostelijat näkevät sen yrityksenä sementoida vanha harvainvalta.

"Tämä hallitus on täysi eristyksissä Etiopian kansasta. Se on rikkonut kaikki lupauksensa ja menettänyt uskottavuutensa", oppositiossa olevan oromo-puolueen puheenjohtaja Merera Gudina sanoo. Hänet pidätettiin joulukuun alussa epäiltynä poikkeustilalain rikkomisesta.

Etiopialaiset ovat eri mieltä siitä, pitäisikö EPRDF korvata heti siirtymäkauden hallituksella, joka valmistelisi demokraattiset vaalit. Osa pelkää liian nopeiden muutosten vievän kaaokseen. He toivovat, että hallitseva puolue puhdistaisi rivinsä korruptiosta ja tehottomuudesta, vapauttaisi poliittiset vangit, ryhtyisi neuvottelemaan vakavasti opposition kanssa ja järjestäisi nuorille töitä.

Etiopian demokratiakehitys kansalaisoikeudetpolitiikkademokratiahallinto Etiopia Suomen IPS

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä