Lemmikkieläinkauppa uhkaa gepardeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lemmikkieläinkauppa uhkaa gepardeja

Gepardeja kaupataan Persianlahden maihin, joissa ne ovat statussymboleja ja luksuslemmikkejä.

Gepardit ovat yhä uhanalaisempia muun muassa laittoman lemmikkieläinkaupan vuoksi. Ensimmäisen gepardikaupasta ilmestyneen tutkimuksen mukaan gepardeja kaupataan luksuslemmikeiksi Persianlahden maihin, joissa niitä jopa kuljetetaan autoissa, kävelytetään talutushihnoissa ja treenataan juoksumatoissa.

Tutkimuksen on koostanut kansainvälisen uhanalaisten villieläinten ja -kasvien kauppaa säätelevän yleissopimuksen CITESin sihteeristö, joka sopi viime viikolla gepardien salakuljetusta tarkkailevan työryhmän perustamisesta.

Gepardeja on jäljellä alle 10 000, joista suurin osa elää Afrikan savanneilla. Tutkimuksen mukaan Afrikassa on muinainen perinne, jossa gepardeja käytetään kuninkaallisina metsästyseläiminä, sillä ne kesyyntyvät helposti. Niiden nahkaa käytetään myös esimerkiksi luksuskenkiin sekä perinteiseen lääketieteeseen.

Persianlahden maista löytyy kuvia, joissa gepardit telmivät ihmisten olohuoneissa lemmikkeinä, tutkimuksessa kerrotaan. Salakuljetusreitti kulkee luultavasti Somalian kautta Jemeniin ja sieltä muun muassa Saudi-Arabiaan. Jopa 70 prosenttia kuolee jo matkalla, raportissa kerrotaan. Uusia on vaikea saada tilalle, sillä vankeudessa gepardit eivät juuri lisäänny. Eläimistä maksetaan jopa 10 000 dollaria eli noin 7 400 euroa kappaleelta.

Tutkimuksesta uutisoineen Guardian-lehden haastatteleman CITESin tieteellisen johtajan David Morganin mukaan villieläinten kauppaa ajaa nykyään yhä yleisemmin vaurauden esittely esimerkiksi perinteisen lääketieteen sijasta.

"Monet Aasian maat käyvät yhä lääkekauppaa, mutta kerskailuelementti näyttää olevan nousussa. Se syntyy näiden maiden kasvavasta taloudesta ja lisää kysyntää. Eläimiä on kuitenkin niin vähän jäljellä, ettei suuren kysynnän kasvuun ole varaa", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia