Uutiset Eläinten oikeudet

Lemmikkieläinkauppa uhkaa gepardeja

Gepardeja kaupataan Persianlahden maihin, joissa ne ovat statussymboleja ja luksuslemmikkejä.
(Kuva: Karina Robin / cc 2.0)

Gepardit ovat yhä uhanalaisempia muun muassa laittoman lemmikkieläinkaupan vuoksi. Ensimmäisen gepardikaupasta ilmestyneen tutkimuksen mukaan gepardeja kaupataan luksuslemmikeiksi Persianlahden maihin, joissa niitä jopa kuljetetaan autoissa, kävelytetään talutushihnoissa ja treenataan juoksumatoissa.

Tutkimuksen on koostanut kansainvälisen uhanalaisten villieläinten ja -kasvien kauppaa säätelevän yleissopimuksen CITESin sihteeristö, joka sopi viime viikolla gepardien salakuljetusta tarkkailevan työryhmän perustamisesta.

Gepardeja on jäljellä alle 10 000, joista suurin osa elää Afrikan savanneilla. Tutkimuksen mukaan Afrikassa on muinainen perinne, jossa gepardeja käytetään kuninkaallisina metsästyseläiminä, sillä ne kesyyntyvät helposti. Niiden nahkaa käytetään myös esimerkiksi luksuskenkiin sekä perinteiseen lääketieteeseen.

Persianlahden maista löytyy kuvia, joissa gepardit telmivät ihmisten olohuoneissa lemmikkeinä, tutkimuksessa kerrotaan. Salakuljetusreitti kulkee luultavasti Somalian kautta Jemeniin ja sieltä muun muassa Saudi-Arabiaan. Jopa 70 prosenttia kuolee jo matkalla, raportissa kerrotaan. Uusia on vaikea saada tilalle, sillä vankeudessa gepardit eivät juuri lisäänny. Eläimistä maksetaan jopa 10 000 dollaria eli noin 7 400 euroa kappaleelta.

Tutkimuksesta uutisoineen Guardian-lehden haastatteleman CITESin tieteellisen johtajan David Morganin mukaan villieläinten kauppaa ajaa nykyään yhä yleisemmin vaurauden esittely esimerkiksi perinteisen lääketieteen sijasta.

"Monet Aasian maat käyvät yhä lääkekauppaa, mutta kerskailuelementti näyttää olevan nousussa. Se syntyy näiden maiden kasvavasta taloudesta ja lisää kysyntää. Eläimiä on kuitenkin niin vähän jäljellä, ettei suuren kysynnän kasvuun ole varaa", hän sanoo.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset