Uutiset Eläinten oikeudet

Lemmikkieläinkauppa uhkaa gepardeja

Gepardeja kaupataan Persianlahden maihin, joissa ne ovat statussymboleja ja luksuslemmikkejä.
(Kuva: Karina Robin / cc 2.0)

Gepardit ovat yhä uhanalaisempia muun muassa laittoman lemmikkieläinkaupan vuoksi. Ensimmäisen gepardikaupasta ilmestyneen tutkimuksen mukaan gepardeja kaupataan luksuslemmikeiksi Persianlahden maihin, joissa niitä jopa kuljetetaan autoissa, kävelytetään talutushihnoissa ja treenataan juoksumatoissa.

Tutkimuksen on koostanut kansainvälisen uhanalaisten villieläinten ja -kasvien kauppaa säätelevän yleissopimuksen CITESin sihteeristö, joka sopi viime viikolla gepardien salakuljetusta tarkkailevan työryhmän perustamisesta.

Gepardeja on jäljellä alle 10 000, joista suurin osa elää Afrikan savanneilla. Tutkimuksen mukaan Afrikassa on muinainen perinne, jossa gepardeja käytetään kuninkaallisina metsästyseläiminä, sillä ne kesyyntyvät helposti. Niiden nahkaa käytetään myös esimerkiksi luksuskenkiin sekä perinteiseen lääketieteeseen.

Persianlahden maista löytyy kuvia, joissa gepardit telmivät ihmisten olohuoneissa lemmikkeinä, tutkimuksessa kerrotaan. Salakuljetusreitti kulkee luultavasti Somalian kautta Jemeniin ja sieltä muun muassa Saudi-Arabiaan. Jopa 70 prosenttia kuolee jo matkalla, raportissa kerrotaan. Uusia on vaikea saada tilalle, sillä vankeudessa gepardit eivät juuri lisäänny. Eläimistä maksetaan jopa 10 000 dollaria eli noin 7 400 euroa kappaleelta.

Tutkimuksesta uutisoineen Guardian-lehden haastatteleman CITESin tieteellisen johtajan David Morganin mukaan villieläinten kauppaa ajaa nykyään yhä yleisemmin vaurauden esittely esimerkiksi perinteisen lääketieteen sijasta.

"Monet Aasian maat käyvät yhä lääkekauppaa, mutta kerskailuelementti näyttää olevan nousussa. Se syntyy näiden maiden kasvavasta taloudesta ja lisää kysyntää. Eläimiä on kuitenkin niin vähän jäljellä, ettei suuren kysynnän kasvuun ole varaa", hän sanoo.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.