LDC-konferenssi sopi köyhimpien maiden auttamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

LDC-konferenssi sopi köyhimpien maiden auttamisesta

Vähiten kehittyneiden maiden määrä pitää puolittaa vuosikymmenessä, sovittiin Istanbulin YK-konferenssissa.

Vähiten kehittyneiden maiden määrä on puolitettava kymmenessä vuodessa, linjaa Istanbulissa 13. toukokuuta päättynyt YK-konferenssi.

Vähiten kehittyneitä LDC-maita käsittelevä YK-konferenssi sopi yksimielisesti 10-vuotisesta toimintaohjelmasta, jonka tavoitteena on parantaa maailman köyhimpien maiden asemaa.

Ohjelma painottaa muun muassa maiden tuotannollisen kapasiteetin vahvistamista sekä maatalouden kehittämistä.

Konferenssissa sovittiin myös avun lisäämisestä vähiten kehittyneille maille sekä maiden markkinoille pääsyn helpottamisesta. Esimerkiksi vähiten kehittyneiden maiden suurin tukija, Euroopan unioni, on ilmoittanut uudistavansa tullietuusjärjestelmäänsä siten, että se suosii vähiten kehittyneitä maita ja poistaa etuuksia jo kehittyneemmiltä talouksilta, kansalaisjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kertoo.

Istanbulissa järjestettyyn konferenssiin osallistui noin 7 000 YK-maiden edustajaa. Suomesta mukana olivat presidentti Tarja Halonen, viestintäministeri Suvi Lindén sekä ministeriöiden, kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän edustajista koostuva valtuuskunta.

YK:n määrittelemään vähiten kehittyneiden maiden kategoriaan kuuluu tällä hetkellä 48 maata. Niistä 33 on Afrikasta, 14 Aasian ja Tyynenmeren maista ja yksi Latinalaisesta Amerikasta. iinä, missä monien kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden talous on ollut viime vuosina nousujohteinen, monen vähiten kehittyneen maan talous on polkenut paikallaan tai kasvun hyödyt ovat jakautuneet epätasaisesti.

Konferenssin tavoitteisiin pääseminen tuleekin vaatimaan suuria ponnisteluita. LDC-maiden kategoria luotiin vuonna 1971, ja vain kolme maata, Botswana, Kap Verde ja Malediivit, on onnistunut nousemaan siitä.

LDC-konferenssiin osallistunut YK:n lastenjärjestö UNICEF on erityisen huolissaan lasten ravitsemustilanteesta. Monissa vähiten kehittyneissä maissa jopa puolet alle 5-vuotiaista kärsii aliravitsemuksesta. Järjestö patistikin kokouksessa YK-maita kiinnittämään huomionsa etenkin lapsiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia