Lasten saama säteily huolettaa Japanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lasten saama säteily huolettaa Japanissa

Fukushiman ydinturman myötä syntynyt kansanliike vaatii Japanissa erityistoimia lasten suojaamiseksi radioaktiiviselta säteilyltä.

Kansanliike vaatii Japanissa erityistoimia lasten suojaamiseksi radioaktiiviselta säteilyltä. Liike syntyi maaliskuun maanjäristyksen ja sitä seuranneen Fukushiman ydinturman seurauksena.

"Ydinvoimaa tuottavien maiden nykyiset säteilyturvamääräykset on laadittu aikuisia varten, vaikka lapset ovat paljon haavoittuvampia säteilyaltistukselle", Emoko Ito Fukushimassa toimivasta järjestöstä muistutti syyskuun lopulla, kun ryhmä esitti vetoomuksensa maan sosiaali- ja terveysministeriölle.

Liikkeen perustajiin kuuluva lastenlääkäri Makoto Yamada sanoo, että hyväksyttävää säteilytasoa lapsille on lähes mahdoton määritellä. Hänen mukaansa lapsia pitäisi suojella kaikelta säteilyltä.

Maaliskuun lopulla tehdyn tutkimuksen mukaan lähes puolet Fukushiman ympäristön lapsista oli altistunut pienille määrille ravinnon tai hengitysilman mukana tulevaa säteilyä.

Osa turma-alueen vanhemmista otti lapsiaan pois päiväkodeista, ja näille järjestettiin kesäleirejä muilla alueilla.

Viranomaiset ovat muun muassa poistaneet saastunutta pintamaata koulujen tonteilta ja määränneet lapset pysymään sisätiloissa.

Huoli lapsista on johtanut perheiden hajoamiseen ja jopa eroihin, kun äidit ovat lähteneet lasten kanssa turvallisemmille seuduille ja isät jääneet vanhaan kotiin työn takia. Myös nuoret parit muuttavat pois Fukushiman seudulta.

"Fukushiman ydinonnettomuus on järkyttänyt syvästi japanilaista psyykeä", Fukushiman lastenverkoston edustaja Seichi Nakate sanoo.

Hänen mukaansa kansalaisten luottamus hallitukseen ja olojen vakauteen horjuu, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia