Uutiset Koronavirus

Lapsityöläisten määrä on vähentynyt yli 90 miljoonalla 20 vuoden aikana – Koronavirus uhkaa kääntää hyvän kehityksen päinvastaiseen suuntaan

Maailman lapsityöläisten määrä arvioidaan ensi vuonna uudelleen koronaviruksen takia. Moni perhe laittaa lapsensa töihin, koska koronaeristys on romahduttanut tulot.
Lapsen kädet tekemässä työtä.
Koronaviruksen seurauksena yhä useampi lapsi voi joutua töihin. (Kuva: ILO Asia-Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Koronaviruksen aiheuttamat talousongelmat voivat johtaa lapsityövoiman käytön lisääntymiseen, varoittavat YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö sekä lastenjärjestö Unicef.

Monien kehitysmaiden rajoitustoimet koronan leviämisen estämiseksi ovat johtaneet perheiden toimeentulon romahtamiseen. Samaan aikaan maailmanlaajuisesti yli miljardi lasta on joutunut pois koulusta, kun koulut on suljettu. Järjestöjen tuoreen katsauksen (pdf) mukaan lapsityövoiman käytöstä on tullut selviytymismekanismi.

Tarkkoja tietoja ei vielä ole, mutta esimerkiksi Jemenissä sekä Länsi-Afrikan kaakaotiloilla lapsityövoiman käytön on jo epäilty kasvaneen.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 152 miljoonaa lapsityöläistä. Määrä putosi 94 miljoonalla vuosina 2000–2020. Luvut aiotaan kuitenkin päivittää ensi vuonna, kun koronaviruksen vaikutukset tunnetaan paremmin.

Lapsityövoiman kasvu on todennäköistä, sillä erään tutkimuksen mukaan mikäli köyhyys kasvaa prosentin verran, lapsityövoima voi kasvaa joissakin maissa 0,7 prosenttia. Köyhyyden on arvioitu kasvavan koronaviruksen seurauksena jopa puolella miljardilla ja toisen arvion mukaan noin 20 prosenttia.

ILO ja Unicef muistuttavat myös, että vaikka koulut aukeaisivatkin, monet perheet eivät enää pysty lähettämään lapsiaan kouluun.

Järjestöt peräänkuuluttavat parempaa sosiaaliturvaa tilanteen ratkaisemiseksi. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia maailman väestöstä ei ole minkäänlaisen sosiaaliturvan piirissä.

”Kun mietimme maailmaa uudelleen koronaviruksen jälkeen, meidän on varmistettava, että lapsilla ja heidän perheillään on välineitä, joiden avulla he kestävät samanlaiset myrskyt tulevaisuudessa. Laadukas koulutus, sosiaaliturvapalvelut ja paremmat taloudelliset mahdollisuudet voivat muuttaa tilanteen”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

KoronavirusLasten oikeudet koulutusköyhyyslapsettyöterveyssairaus/lääkintä Suomen UNICEF

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Kaksi naista tarkastelee tomaatteja torilla.

Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea

Malawi ei ole siirtynyt koronaeristykseen, koska oikeusistuin päätti, että valtion pitää toimittaa ensin tukea köyhille. Sitä ei ole vielä tehty. Nyt osa malawilaisista uskoo, ettei sulkua tulekaan, osa taas uskoo, että sulku on keino siirtää heinäkuun vaaleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat