Lapsityöläisten määrä on vähentynyt yli 90 miljoonalla 20 vuoden aikana – Koronavirus uhkaa kääntää hyvän kehityksen päinvastaiseen suuntaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsityöläisten määrä on vähentynyt yli 90 miljoonalla 20 vuoden aikana – Koronavirus uhkaa kääntää hyvän kehityksen päinvastaiseen suuntaan

Maailman lapsityöläisten määrä arvioidaan ensi vuonna uudelleen koronaviruksen takia. Moni perhe laittaa lapsensa töihin, koska koronaeristys on romahduttanut tulot.

Lapsen kädet tekemässä työtä.

Koronaviruksen seurauksena yhä useampi lapsi voi joutua töihin. Kuva: ILO Asia-Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO.

Koronaviruksen aiheuttamat talousongelmat voivat johtaa lapsityövoiman käytön lisääntymiseen, varoittavat YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö sekä lastenjärjestö Unicef.

Monien kehitysmaiden rajoitustoimet koronan leviämisen estämiseksi ovat johtaneet perheiden toimeentulon romahtamiseen. Samaan aikaan maailmanlaajuisesti yli miljardi lasta on joutunut pois koulusta, kun koulut on suljettu. Järjestöjen tuoreen katsauksen (pdf) mukaan lapsityövoiman käytöstä on tullut selviytymismekanismi.

Tarkkoja tietoja ei vielä ole, mutta esimerkiksi Jemenissä sekä Länsi-Afrikan kaakaotiloilla lapsityövoiman käytön on jo epäilty kasvaneen.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 152 miljoonaa lapsityöläistä. Määrä putosi 94 miljoonalla vuosina 2000–2020. Luvut aiotaan kuitenkin päivittää ensi vuonna, kun koronaviruksen vaikutukset tunnetaan paremmin.

Lapsityövoiman kasvu on todennäköistä, sillä erään tutkimuksen mukaan mikäli köyhyys kasvaa prosentin verran, lapsityövoima voi kasvaa joissakin maissa 0,7 prosenttia. Köyhyyden on arvioitu kasvavan koronaviruksen seurauksena jopa puolella miljardilla ja toisen arvion mukaan noin 20 prosenttia.

ILO ja Unicef muistuttavat myös, että vaikka koulut aukeaisivatkin, monet perheet eivät enää pysty lähettämään lapsiaan kouluun.

Järjestöt peräänkuuluttavat parempaa sosiaaliturvaa tilanteen ratkaisemiseksi. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia maailman väestöstä ei ole minkäänlaisen sosiaaliturvan piirissä.

”Kun mietimme maailmaa uudelleen koronaviruksen jälkeen, meidän on varmistettava, että lapsilla ja heidän perheillään on välineitä, joiden avulla he kestävät samanlaiset myrskyt tulevaisuudessa. Laadukas koulutus, sosiaaliturvapalvelut ja paremmat taloudelliset mahdollisuudet voivat muuttaa tilanteen”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia