Lapsityö yleisintä maataloudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.

Lapsia töissä pellolla

Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella. Kuva: Orton Kiishweko / IPS.

(IPS) -- Maailmassa on 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta lapsityöläistä, joista 108 miljoonaa raataa maa-, metsä- tai kalatalouden parissa, YK-järjestöt laskevat.

Lapsityötä on kaikki, mikä ei sovi kyseisen ikäiselle, vaikeuttaa koulunkäyntiä tai vaarantaa terveyden, turvallisuuden tai moraalin. Maa- ja kalatalous sisältää paljon sellaisia töitä, vaikkakin myös hyödyllisiä askareita, joita lasten on hyvä oppia tulevaa elämää varten.

70 prosenttia lapsityöläisistä uurastaa perheen tilalla tai yrityksessä ilman palkkaa. He altistuvat pitkille työpäiville ja terveysriskeille.

Tärkein syy lasten joutumiselle maataloustöihin on köyhyys, Kansainvälinen työjärjestö ILO sanoo. Lisäksi vaikuttavat koulutusmahdollisuuksien puute, pula aikuistyövoimasta ja tekniikasta sekä perinteiset asenteet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia