Uutiset Lasten oikeudet

Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan poikien naittaminen alaikäisenä on yleistä ympäri maailman. Tyttöjen riski joutua alaikäisenä naimisiin on silti noin kuusinkertainen poikiin verrattuna.
Istuva tyttö kuvattuna ylhäältä päin
Tyttöjä naitetaan alaikäisenä useammin kuin poikia, mutta poikienkin avioliitot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisiä. (Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Noin 115 miljoonaa poikaa ja miestä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Heistä viidennes naitettiin alle 15-vuotiaana, selviää YK:n lapsijärjestön Unicefin tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on Unicefin ensimmäinen syvällinen, nimenomaan poikasulhasista tehty tutkimus. Tähän mennessä lapsiavioliittoja koskevat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin tyttöjen naittamista.

Tutkituissa maissa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä keskimäärin 4,5 prosenttia oli mennyt naimisiin alaikäisenä.

Yleisimpiä poika-avioliitot olivat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista oli naitettu alaikäisinä. Seuraavaksi yleisimpiä lapsisulhaset olivat Nicaraguassa ja Madagaskarilla, jossa alaikäisinä naimisiin menneiden osuus oli 19 ja 13 prosenttia.

Tytöille naimisiinmeno tarkoittaa usein varhaista synnytystä ja koulun keskeyttämistä. Samantyyppiset seuraukset koskevat myös poikia, vaikka aiheesta kaivataan Unicefin mukaan yhä lisätutkimusta.

”Lapsisulhaset joutuvat ottamaan aikuisten vastuita, joihin he eivät aina ole valmiita. Varhainen avioliitto tarkoittaa varhaista isyyttä, mikä lisää painetta elättää perhe. Se lyhentää koulutusta ja vähentää työmahdollisuuksia”, toteaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tutkimuksessa on mukana 82 maata, joissa asuu 51 prosenttia maailman väestöstä. Data on peräisin kymmenen viime vuoden ajalta.

Unicefin mukaan yhteensä maailmassa on yhteensä 765 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä tyttöä, poikaa, naista ja miestä.

Ilmiö koskettaa tyttöjä huomattavasti yleisemmin. 20–24-vuotiaista naisista noin yksi viidestä on mennyt naimisiin alaikäisenä, miehistä taas yksi 30:stä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa peräti 68 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvolapset

Lue myös

Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan