Uutiset Lasten oikeudet

Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan poikien naittaminen alaikäisenä on yleistä ympäri maailman. Tyttöjen riski joutua alaikäisenä naimisiin on silti noin kuusinkertainen poikiin verrattuna.
Istuva tyttö kuvattuna ylhäältä päin
Tyttöjä naitetaan alaikäisenä useammin kuin poikia, mutta poikienkin avioliitot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisiä. (Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Noin 115 miljoonaa poikaa ja miestä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Heistä viidennes naitettiin alle 15-vuotiaana, selviää YK:n lapsijärjestön Unicefin tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on Unicefin ensimmäinen syvällinen, nimenomaan poikasulhasista tehty tutkimus. Tähän mennessä lapsiavioliittoja koskevat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin tyttöjen naittamista.

Tutkituissa maissa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä keskimäärin 4,5 prosenttia oli mennyt naimisiin alaikäisenä.

Yleisimpiä poika-avioliitot olivat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista oli naitettu alaikäisinä. Seuraavaksi yleisimpiä lapsisulhaset olivat Nicaraguassa ja Madagaskarilla, jossa alaikäisinä naimisiin menneiden osuus oli 19 ja 13 prosenttia.

Tytöille naimisiinmeno tarkoittaa usein varhaista synnytystä ja koulun keskeyttämistä. Samantyyppiset seuraukset koskevat myös poikia, vaikka aiheesta kaivataan Unicefin mukaan yhä lisätutkimusta.

”Lapsisulhaset joutuvat ottamaan aikuisten vastuita, joihin he eivät aina ole valmiita. Varhainen avioliitto tarkoittaa varhaista isyyttä, mikä lisää painetta elättää perhe. Se lyhentää koulutusta ja vähentää työmahdollisuuksia”, toteaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tutkimuksessa on mukana 82 maata, joissa asuu 51 prosenttia maailman väestöstä. Data on peräisin kymmenen viime vuoden ajalta.

Unicefin mukaan yhteensä maailmassa on yhteensä 765 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä tyttöä, poikaa, naista ja miestä.

Ilmiö koskettaa tyttöjä huomattavasti yleisemmin. 20–24-vuotiaista naisista noin yksi viidestä on mennyt naimisiin alaikäisenä, miehistä taas yksi 30:stä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa peräti 68 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvolapset

Lue myös

Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.