Uutiset Lasten oikeudet

Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan poikien naittaminen alaikäisenä on yleistä ympäri maailman. Tyttöjen riski joutua alaikäisenä naimisiin on silti noin kuusinkertainen poikiin verrattuna.
Istuva tyttö kuvattuna ylhäältä päin
Tyttöjä naitetaan alaikäisenä useammin kuin poikia, mutta poikienkin avioliitot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisiä. (Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Noin 115 miljoonaa poikaa ja miestä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Heistä viidennes naitettiin alle 15-vuotiaana, selviää YK:n lapsijärjestön Unicefin tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on Unicefin ensimmäinen syvällinen, nimenomaan poikasulhasista tehty tutkimus. Tähän mennessä lapsiavioliittoja koskevat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin tyttöjen naittamista.

Tutkituissa maissa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä keskimäärin 4,5 prosenttia oli mennyt naimisiin alaikäisenä.

Yleisimpiä poika-avioliitot olivat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista oli naitettu alaikäisinä. Seuraavaksi yleisimpiä lapsisulhaset olivat Nicaraguassa ja Madagaskarilla, jossa alaikäisinä naimisiin menneiden osuus oli 19 ja 13 prosenttia.

Tytöille naimisiinmeno tarkoittaa usein varhaista synnytystä ja koulun keskeyttämistä. Samantyyppiset seuraukset koskevat myös poikia, vaikka aiheesta kaivataan Unicefin mukaan yhä lisätutkimusta.

”Lapsisulhaset joutuvat ottamaan aikuisten vastuita, joihin he eivät aina ole valmiita. Varhainen avioliitto tarkoittaa varhaista isyyttä, mikä lisää painetta elättää perhe. Se lyhentää koulutusta ja vähentää työmahdollisuuksia”, toteaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tutkimuksessa on mukana 82 maata, joissa asuu 51 prosenttia maailman väestöstä. Data on peräisin kymmenen viime vuoden ajalta.

Unicefin mukaan yhteensä maailmassa on yhteensä 765 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä tyttöä, poikaa, naista ja miestä.

Ilmiö koskettaa tyttöjä huomattavasti yleisemmin. 20–24-vuotiaista naisista noin yksi viidestä on mennyt naimisiin alaikäisenä, miehistä taas yksi 30:stä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa peräti 68 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvolapset

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.
Koululaisia pulpetissa

Kun väkivalta ja kuolema ovat arkea

Sodat ovat viime vuosina siirtyneet yhä enemmän kaupunkiympäristöön, ja niiden uhreina ovat yhä useammin lapset. ”Mitä pidempiä konfliktit ovat, sitä epäinhimillisemmiksi sotaa käyvien osapuolten käytös muuttuu”, kirjoittaa Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan, joka pelkäsi lapsena itse ydinsotaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat

Rinteen hallitusohjelma lupaa lisärahaa kehitysyhteistyöhön – Keinot ja summat ovat vielä epäselviä
EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija
Hallitusohjelman ihmisoikeuskirjaukset saavat järjestöiltä kiitosta – ”Tässä ajassa on todella tärkeää, ettei kumarrella populistisille johtajille vaan korostetaan oikeusvaltion merkitystä”
Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa
Tutkimus: Monet tunnetut vaatebrändit ovat luvanneet maksaa tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, mutta lupaus toteutuu vain harvoin
Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä
Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla
Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen
Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti
Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”