Uutiset Lasten oikeudet

Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan poikien naittaminen alaikäisenä on yleistä ympäri maailman. Tyttöjen riski joutua alaikäisenä naimisiin on silti noin kuusinkertainen poikiin verrattuna.
Istuva tyttö kuvattuna ylhäältä päin
Tyttöjä naitetaan alaikäisenä useammin kuin poikia, mutta poikienkin avioliitot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisiä. (Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Noin 115 miljoonaa poikaa ja miestä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Heistä viidennes naitettiin alle 15-vuotiaana, selviää YK:n lapsijärjestön Unicefin tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on Unicefin ensimmäinen syvällinen, nimenomaan poikasulhasista tehty tutkimus. Tähän mennessä lapsiavioliittoja koskevat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin tyttöjen naittamista.

Tutkituissa maissa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä keskimäärin 4,5 prosenttia oli mennyt naimisiin alaikäisenä.

Yleisimpiä poika-avioliitot olivat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista oli naitettu alaikäisinä. Seuraavaksi yleisimpiä lapsisulhaset olivat Nicaraguassa ja Madagaskarilla, jossa alaikäisinä naimisiin menneiden osuus oli 19 ja 13 prosenttia.

Tytöille naimisiinmeno tarkoittaa usein varhaista synnytystä ja koulun keskeyttämistä. Samantyyppiset seuraukset koskevat myös poikia, vaikka aiheesta kaivataan Unicefin mukaan yhä lisätutkimusta.

”Lapsisulhaset joutuvat ottamaan aikuisten vastuita, joihin he eivät aina ole valmiita. Varhainen avioliitto tarkoittaa varhaista isyyttä, mikä lisää painetta elättää perhe. Se lyhentää koulutusta ja vähentää työmahdollisuuksia”, toteaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tutkimuksessa on mukana 82 maata, joissa asuu 51 prosenttia maailman väestöstä. Data on peräisin kymmenen viime vuoden ajalta.

Unicefin mukaan yhteensä maailmassa on yhteensä 765 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä tyttöä, poikaa, naista ja miestä.

Ilmiö koskettaa tyttöjä huomattavasti yleisemmin. 20–24-vuotiaista naisista noin yksi viidestä on mennyt naimisiin alaikäisenä, miehistä taas yksi 30:stä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa peräti 68 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvolapset

Lue myös

Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.