Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan poikien naittaminen alaikäisenä on yleistä ympäri maailman. Tyttöjen riski joutua alaikäisenä naimisiin on silti noin kuusinkertainen poikiin verrattuna.

Istuva tyttö kuvattuna ylhäältä päin

Tyttöjä naitetaan alaikäisenä useammin kuin poikia, mutta poikienkin avioliitot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisiä. Kuva: Jessica Lea / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Noin 115 miljoonaa poikaa ja miestä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Heistä viidennes naitettiin alle 15-vuotiaana, selviää YK:n lapsijärjestön Unicefin tuoreesta tutkimuksesta.

Kyseessä on Unicefin ensimmäinen syvällinen, nimenomaan poikasulhasista tehty tutkimus. Tähän mennessä lapsiavioliittoja koskevat tutkimukset ovat käsitelleet pääosin tyttöjen naittamista.

Tutkituissa maissa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä keskimäärin 4,5 prosenttia oli mennyt naimisiin alaikäisenä.

Yleisimpiä poika-avioliitot olivat Keski-Afrikan tasavallassa, jossa 28 prosenttia pojista oli naitettu alaikäisinä. Seuraavaksi yleisimpiä lapsisulhaset olivat Nicaraguassa ja Madagaskarilla, jossa alaikäisinä naimisiin menneiden osuus oli 19 ja 13 prosenttia.

Tytöille naimisiinmeno tarkoittaa usein varhaista synnytystä ja koulun keskeyttämistä. Samantyyppiset seuraukset koskevat myös poikia, vaikka aiheesta kaivataan Unicefin mukaan yhä lisätutkimusta.

”Lapsisulhaset joutuvat ottamaan aikuisten vastuita, joihin he eivät aina ole valmiita. Varhainen avioliitto tarkoittaa varhaista isyyttä, mikä lisää painetta elättää perhe. Se lyhentää koulutusta ja vähentää työmahdollisuuksia”, toteaa Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tutkimuksessa on mukana 82 maata, joissa asuu 51 prosenttia maailman väestöstä. Data on peräisin kymmenen viime vuoden ajalta.

Unicefin mukaan yhteensä maailmassa on yhteensä 765 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä tyttöä, poikaa, naista ja miestä.

Ilmiö koskettaa tyttöjä huomattavasti yleisemmin. 20–24-vuotiaista naisista noin yksi viidestä on mennyt naimisiin alaikäisenä, miehistä taas yksi 30:stä. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa peräti 68 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia