Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke

Kansainvälisen yhteisön tavoitteena on päästä lapsiavioliitoista eroon vuoteen 2030 mennessä, mutta asiantuntijoiden mukaan näin tuskin tapahtuu. ”Tehtävää on aivan liian paljon ja liian monet maat suvaitsevat lapsiavioliittoja”, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Heather Barr toteaa.

Kaksi tyttöä istuu sängyllä katsoen toisiinsa

Sudanin Darfurissa elävät Nana (vas.) ja Zakia menivät naimisin alaikäisinä. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu lapsiavioliittojen loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Vaikka hyvää kehitystä on tapahtunut, tavoitetta ei todennäköisesti saavuteta.

”Tavoite sinänsä on jo merkittävästi auttanut lapsiavioliittojen vähentämisessä ja tekee niin edelleen. Mutta lapsiavioliittoja tuskin saadaan lopetettua vuoteen 2030 mennessä, tehtävää on aivan liian paljon ja liian monet maat suvaitsevat lapsiavioliittoja”, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Heather Barr sanoo.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana lapsiavioliitot ovat vähentyneet 1,9 prosenttia vuosittain, mutta jotta tavoite saavutettaisiin, vähentymistä tulisi tapahtua 23 prosenttia vuodessa. Jos kehitys pysyy samalla tasolla kuin vuodesta 1990 lähtien, vuoteen 2030 mennessä yli 150 miljoonaa tyttöä avioituu alaikäisenä ja kestää lähes vuosisadan ennen kuin lapsiavioliitot on lopetettu kaikkialla.

Sukupuolten tasa-arvo on tärkeä tekijä. ”Olemme tutkineet lapsiavioliittoja ympäri maailman, ja se on tehnyt meidät vakuuttuneiksi, että lapsiavioliittojen pääsyy on yksinkertaisesti sukupuolten epätasa-arvo”, Barr toteaa.

Koulutus on paras lääke

Unicefin tutkimuksissa puolestaan on havaittu, että tytön koulussa viettämien vuosien ja lapsiavioliiton välttämisen välillä on korrelaatio. Toisen asteen koulutus suojaa käytännöltä paremmin kuin alakoulu: on arvioitu, että jos kaikki tytöt saisivat toisen asteen koulutuksen, lapsiavioliittoja olisi 64 prosenttia vähemmän. Jos kaikki tyytyisivät alakouluun, vähennys olisi 14 prosenttia.

Myönteisintä kehitys on ollut Etelä-Aasiassa, jossa lapsiavioliittojen määrä on pudonnut lähes 50 prosentista 30 prosenttiin. ”Lapsena avioituneiden tyttöjen kokonaismääräksi arvioidaan 12 miljoonaa vuodessa. Se merkitsee 25 miljoonaa avioliittoa vähemmän kuin ennakoitiin kymmenen vuotta sitten”, Nankali Maksud Unicefista sanoo.

”Tiedot viittaavat myös kehityksen mahdollisuuteen Afrikan mantereella. Esimerkiksi Etiopiassa lapsiavioliitot ovat vähentyneet kolmanneksella kymmenessä vuodessa. Etiopia oli ennen viiden kärjessä, kun listattiin lapsiavioliittoja Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa”, Maksud huomauttaa.

”Tietyillä konfliktialueilla, kuten Syyriassa ja Jemenissä, kehitys on kääntynyt taaksepäin, sillä aseellinen konflikti ja vaikea taloustilanne tuottavat kielteisiä selviytymismekanismeja, jotka lisäävät lapsiavioliittojen määrää”, Maksud toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia