Lapsia kuollut Afganistanin väkivallassa – Konflikti on edennyt ”uuteen, tuhoisaan vaiheeseen”, sanoo YK:n Afganistan-operaation johtaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsia kuollut Afganistanin väkivallassa – Konflikti on edennyt ”uuteen, tuhoisaan vaiheeseen”, sanoo YK:n Afganistan-operaation johtaja

Afganistanissa kuoli kolmen vuorokauden aikana ainakin 27 lasta. Väkivalta on kärjistynyt Yhdysvaltain joukkojen vetäydyttyä maasta. YK:n Afganistan-operaation johtaja Deborah Lyons vertaa konfliktia Syyrian ja Balkanin sotiin.

Kokoussali, osallistujia ja näyttö.

YK:n Afganistan-mission johtaja Deborah Lyons kertoi viime viikolla turvallisuusneuvostolle Afganistanin tilanteesta. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Yli tuhat siviiliä on kuollut tai loukkaantunut Afganistanin väkivallassa viimeisen kuukauden aikana Helmandin, Kandaharin ja Hiratin maakunnissa. YK:n lastenjärjestö Unicef vetosi eilen etenkin lasten suojelemiseksi väkivallalta, sillä edeltävien 72 tunnin aikana ainakin 27 lasta oli kuollut ja 136 loukkaantunut Kandaharin, Khostin ja Paktian maakunnissa.

”Nämä eivät ole numeroita. Jokainen näistä kuolemista ja jokainen fyysinen kärsimys on henkilökohtainen tragedia. Nämä lapset ovat rakastettuja ja kaivattuja tyttäriä ja poikia, veljiä ja siskoja, serkkuja ja ystäviä. Kaikki ovat lapsia, jonka kansainvälisen humanitaarisen oikeuden takaaman oikeuden suojeluun sotivat osapuolet ovat sivuuttaneet”, sanoi Unicefin maaedustaja Hervé Ludovic De Lys tiedotteessa.

Lapsia on kuollut ja loukkaantunut muun muassa tienvarsipommeissa ja ristitulessa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Unicef on huolissaan myös lasten värväämisestä aseellisten ryhmien riveihin.

Väkivalta on Afganistanissa lisääntynyt nopeasti sen jälkeen, kun ulkomaiset joukot vetäytyivät ja Taleban-liike on alkanut vallata alaa maassa. Aluksi se valtasi maaseutualueita mutta on on sittemmin siirtynyt maakuntien pääkaupunkeihin. Sillä arvellaan olevan yli 10 000 ulkomaista taistelijaa apunaan.

YK:n Afganistan-mission johtaja Deborah Lyons varoitti viime viikolla, että konflikti on edennyt ”uuteen, tuhoisaan vaiheeseen”. Konfliktista voi tulla jopa vuosisadan pahin ja se voi levitä myös maan rajojen ulkopuolelle, hän sanoi.

”Tämä on erilaista sotaa, ja se muistuttaa viime aikojen Syyriaa tai Sarajevoa, joka ei ole kovin kaukana menneisyydessä. Kaupunkialueille hyökkääminen aiheuttaa tunnetusti valtavaa haittaa ja siviiliuhreja”, hän sanoi.

Lyons muistutti, että viimeisten kolmen vuoden aikana Talebanin kanssa on neuvoteltu useaan otteeseen ja joka kerta on odotettu, että väkivalta vähenisi.

”Sen sijaan olemme nähneet siviiliuhrien määrässä 50 prosentin kasvu, ja monia tulee lisää, kun kaupunkeihin hyökätään”, hän sanoi.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrää keskustella Afganistanin tilanteesta syyskuussa. Tällä viikolla Qatar myös isännöi neuvotteluita, joiden tarkoituksena on käynnistää rauhanneuvottelut uudelleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia