Uutiset Afganistanin konflikti

Lapsia kuollut Afganistanin väkivallassa – Konflikti on edennyt ”uuteen, tuhoisaan vaiheeseen”, sanoo YK:n Afganistan-operaation johtaja

Afganistanissa kuoli kolmen vuorokauden aikana ainakin 27 lasta. Väkivalta on kärjistynyt Yhdysvaltain joukkojen vetäydyttyä maasta. YK:n Afganistan-operaation johtaja Deborah Lyons vertaa konfliktia Syyrian ja Balkanin sotiin.
Kokoussali, osallistujia ja näyttö.
YK:n Afganistan-mission johtaja Deborah Lyons kertoi viime viikolla turvallisuusneuvostolle Afganistanin tilanteesta. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Yli tuhat siviiliä on kuollut tai loukkaantunut Afganistanin väkivallassa viimeisen kuukauden aikana Helmandin, Kandaharin ja Hiratin maakunnissa. YK:n lastenjärjestö Unicef vetosi eilen etenkin lasten suojelemiseksi väkivallalta, sillä edeltävien 72 tunnin aikana ainakin 27 lasta oli kuollut ja 136 loukkaantunut Kandaharin, Khostin ja Paktian maakunnissa.

”Nämä eivät ole numeroita. Jokainen näistä kuolemista ja jokainen fyysinen kärsimys on henkilökohtainen tragedia. Nämä lapset ovat rakastettuja ja kaivattuja tyttäriä ja poikia, veljiä ja siskoja, serkkuja ja ystäviä. Kaikki ovat lapsia, jonka kansainvälisen humanitaarisen oikeuden takaaman oikeuden suojeluun sotivat osapuolet ovat sivuuttaneet”, sanoi Unicefin maaedustaja Hervé Ludovic De Lys tiedotteessa.

Lapsia on kuollut ja loukkaantunut muun muassa tienvarsipommeissa ja ristitulessa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Unicef on huolissaan myös lasten värväämisestä aseellisten ryhmien riveihin.

Väkivalta on Afganistanissa lisääntynyt nopeasti sen jälkeen, kun ulkomaiset joukot vetäytyivät ja Taleban-liike on alkanut vallata alaa maassa. Aluksi se valtasi maaseutualueita mutta on on sittemmin siirtynyt maakuntien pääkaupunkeihin. Sillä arvellaan olevan yli 10 000 ulkomaista taistelijaa apunaan.

YK:n Afganistan-mission johtaja Deborah Lyons varoitti viime viikolla, että konflikti on edennyt ”uuteen, tuhoisaan vaiheeseen”. Konfliktista voi tulla jopa vuosisadan pahin ja se voi levitä myös maan rajojen ulkopuolelle, hän sanoi.

”Tämä on erilaista sotaa, ja se muistuttaa viime aikojen Syyriaa tai Sarajevoa, joka ei ole kovin kaukana menneisyydessä. Kaupunkialueille hyökkääminen aiheuttaa tunnetusti valtavaa haittaa ja siviiliuhreja”, hän sanoi.

Lyons muistutti, että viimeisten kolmen vuoden aikana Talebanin kanssa on neuvoteltu useaan otteeseen ja joka kerta on odotettu, että väkivalta vähenisi.

”Sen sijaan olemme nähneet siviiliuhrien määrässä 50 prosentin kasvu, ja monia tulee lisää, kun kaupunkeihin hyökätään”, hän sanoi.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrää keskustella Afganistanin tilanteesta syyskuussa. Tällä viikolla Qatar myös isännöi neuvotteluita, joiden tarkoituksena on käynnistää rauhanneuvottelut uudelleen.

Afganistanin konflikti lapsetkonfliktiturvallisuusYK Afganistan

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti