Uutiset EU:n kehityspolitiikka

Länsimaiden ihmisoikeuspolitiikalle kritiikkiä – "EU on heikko"

Andrew Anderson johtaa irlantilaista Front Line Defenders -järjestöä, joka tukee ihmisoikeusaktivisteja. Hänen mukaansa ihmisoikeuksia polkevat maat käyttävät hyväkseen länsimaiden löperyyttä.
(Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0)

EU ja länsimaat väittävät pitävänsä ihmisoikeuksia tärkeinä, mutta todellisuudessa ihmisoikeudet ovat etusijalla vain niin kauan kuin ne eivät häiritse muuta politiikkaa. Tätä mieltä on Andrew Anderson, irlantilaisen Front Line Defenders -ihmisoikeusjärjestön johtaja.

"Ihmisoikeudet eivät ole todellinen osa EU:n ulkosuhteiden politiikkaa. Sen näkee esimerkiksi Turkin kohdalla. EU on ollut täysin tehoton ilmaisemaan huolta viime aikojen kiristyksistä siirtolaisuutta torjuvan sopimuksen takia. -- EU on heikko", hän suomii.

Suomessa viime viikolla vieraillut Anderson johtaa Front Line Defendersiä, järjestöä, joka tukee vaarassa olevia ihmisoikeuspuolustajia ympäri maailman. Se maksaa näiden turvatoimia ja juridisia kuluja, tarjoaa koulutusta ja järjestää hätätapauksissa aktivisteja pois maasta.

Järjestö saa yhä enemmän avunpyyntöjä ja sen apurahabudjetti on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Se ei johdu pelkästään siitä, että sen näkyvyys on parantunut, vaan ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuva vaino on Andersonin mukaan viime vuosina lisääntynyt konkreettisesti.

"Laajasti ajateltuna ympäri maailman on meneillään vastaisku niitä vastaan, jotka puhuvat tai toimivat ihmisoikeuksien puolesta."

Länsimaille nauretaan

Front Line Defendersin tuoreimman vuosiraportin mukaan ihmisoikeuspuolustajia kohtaan käytetään aiempaa useammin väkivaltaa aiempaa useammassa maassa. Pahin paikka on Latinalainen Amerikka, jossa tapettiin viime vuonna 87 ihmisoikeuspuolustajaa. Tulilinjalla olivat etenkin erilaisia megaprojekteja vastustavat ympäristö-, maaoikeus- ja alkuperäiskansa-aktivistit.

Andersonin mukaan toinen tapa kuristaa aktivisteja on lainsäädäntö. Esimerkiksi Venäjällä ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt määritellään "ulkomaisiksi agenteiksi", ja samaa kaavaa sovelletaan monissa muissakin maissa.

"Kyse ei ole siitä, että lakia sovellettaisiin kaikkiin, vaan jahdataan nimenomaan ihmissoikeuspuolustajia ja niitä, jotka ovat kriittisiä Venäjän hallintoa kohtaan", Anderson sanoo.

Ihmisoikeuspuolustajien työn vaarantumiseen on monia syitä. Andersonin mukaan maailma oli kylmän sodan jälkeen jo matkalla kohti ihmisoikeusmyönteisimpiä aikoja. Nyt monien maiden autoritaariset eliitit ovat kuitenkin saaneet valtansa takaisin, eivätkä ne halua enää nähdä arabikevään kaltaisia ilmiöitä.

Anderson on huolissaan siitä, että länsimaiden löperö suhtautuminen ihmisoikeusloukkauksiin saattaa pahentaa tilannetta. Vaikka esimerkiksi EU tukee ihmisoikeuspuolustajia rahallisesti ja myös antaa ihmisoikeusmyönteisiä lausuntoja, se ei riitä.

"Länsimaiset hallitukset ja johtajat ajattelevat, että ihmisoikeudet ovat kiva asia, johon voi kiinnittää huomiota, jos ne eivät sotkeudu taloudellisiin suhteisiin tai vastaavaan. Putinit ja muut sen sijaan pitävät ihmisoikeuksia tärkeinä: he panevat isot resurssit niiden vastaiseen toimintaan. On aivan kuin lännen johtajat eivät ymmärtäisi, että nämä autokraatit nauravat heille", hän sanoo.

Anderson kritisoi EU:n suhdetta esimerkiksi Egyptiin, sillä maa on jäädyttänyt muun muassa EU:lta tukea saavien ihmisoikeusjärjestöjen varoja. Unioni ei kuitenkaan nosta asiasta isoa meteliä, koska se tekee Egyptin kanssa yhteistyötä siirtolaisuuskysymyksissä.

EU on ollut hidas tuomitsemaan myös kansan protesteja kovin ottein tukahduttavaa Etiopiaa, sillä maa on tärkeä muun muassa terrorismin torjunnan kannalta. Loppujen lopuksi tällainen politiikka ei Andersonin mukaan kuitenkaan toimi edes EU:n korostamien vakauden ja turvallisuuden kannalta, sillä pitkällä aikavälillä Etiopian hallinto tuskin pysyy kovin vakaana.

Aktivismi menestyy

Ihmisoikeuspuolustajien tilanteessa on nähtävissä myös valonpilkahdus. Anderson uskoo, että osittain heihin kohdistuva vastaisku johtuu siitä, että aktivisteja on aiempaa enemmän ja he menestyvät aiempaa paremmin.

"Aloitin 26 vuotta sitten Amnestyssä. Silloin oli paljon maita, joissa ei ollut oikeastaan lainkaan tilaa ihmisoikeuksille. Nyt sellaisia maita on vain vähän", hän huomauttaa.

Esimerkiksi Afrikassa on edetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamisessa.

"Hinta on liian kova ja voisimme olla turhautuneita siitä, etteivät asiat etene riittävän nopeasti, mutta meneillään on iso yhteiskunnallinen muutos. Paljon useampi ihminen on valmis puhumaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta kuin aiemmin", Andeson sanoo.

EU:n kehityspolitiikka ihmisoikeudetpolitiikkaEU

Lue myös

Henkilö puolilähikuvassa.

Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöön suomalainen puheenjohtaja

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on valittu CONCORD-järjestön hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023.
Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.
Sinisiä ilmapalloja, joissa EU:n lipun tähtiä

EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija

EU on lopettanut kuluneella rahoituskaudella monien keskitulotason maiden tukemisen, koska se haluaa keskittyä köyhimpiin maihin. Suurin osa maailman köyhistä elää kuitenkin juuri keskituloisissa maissa ja avun lopettaminen voi vaikeuttaa köyhyyden poistamista, varoittaa aiheesta väitellyt Riina Pilke.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa, taustalla maalattu seinä.

Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Donald Trumpin pakotepolitiikka on vahvistanut Kuuban kommunistisen puolueen tiukan linjan kannattajia. Barack Obaman aloittama pehmeämpi linja olisi voinut pikkuhiljaa kaataa koko järjestelmän, sanoo pitkään Kuubaa seurannut Antti Halinen.
Israelin lippu

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.
Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaupunki vuoren alla.

Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä

El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa koetaan jatkuvasti maa- ja mutavyöryjä ja ilmastonmuutoksen pelätään pahentavan tilannetta. Nyt vyöryjä torjutaan ekosysteemipohjaisin ratkaisuin.
Jäälohkareita kellumassa meressä.

Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin

Arktiselle alueelle kulkeutuu vaatteiden tekokuituja todennäköisesti Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tuoreimmat

120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Kashmirin laakso on maailman viimeisiä sahramikrookuksen kasvupaikkoja – Viljelijät pelkäävät, että teollisuus tuhoaa maailman kalleimman maustekasvin
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin
Kysely: Eurooppalaiset luopuisivat mieluummin lentämisestä kuin autosta ilmastonmuutoksen torjumiseksi
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin

Luetuimmat

PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin
Belo Monten jättimäinen vesivoimala vaikeuttaa alkuperäiskansojen perinteistä elämäntapaa – ”Uhattuna on itse elämä, emme vain me”