Länsi-Sahara ja laittomien sardiinien ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsi-Sahara ja laittomien sardiinien ongelma

Länsi-Sahara on Marokon miehittämä, mutta sieltä tuodaan silti tuotteita EU:n alueelle kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Rauhan Puolesta -lehdessä. Lue lisää täältä.

Israel ei ole ainoa maa, joka rakentaa kansainvälisen lain vastaisesti siirtokuntia miehittämälleen alueelle. Myös Marokko ja sen miehitetyillä alueilla toimivat kansalliset ja monikansalliset yritykset ovat joutuneet kansainvälisen arvostelun kohteeksi.

Raportissaan Suomessa toimivien yritysten yhteyksistä Israelin laittomiin siirtokuntiin Finnwatch on nostanut esiin myös suomalaisyritysten yhteydet Marokon laittomasti miehittämään Länsi-Saharaan ja sen luonnonvaroihin.

Marokko rakentaa jatkuvasti siirtokuntia Länsi-Saharan alueelle ja pyrkii tällä tavalla muuttamaan seudun väestörakennetta. Israelin tavoin Marokko on rakentanut koko Länsi-Saharan halkaisevan miinoitetun muurin, jolla se erottaa hallitsemansa alueet Länsi-Saharan itsenäisyyttä ajavan Polisario-liikkeen hallitsemista alueista. Muuri estää länsisaharalaisten vapaan liikkumisen.

Länsi-Sahara on vuodesta 1963 kuulunut YK:n listaan alueista, joissa siirtomaavalta on purettava sen alkuperäisväestön tahdon mukaisesti. Siirtomaavallan purkamiseen tähtäävä kansanäänestys on kuitenkin edelleen järjestämättä, sillä Marokko on toistuvasti kieltäytynyt noudattamasta YK:n päätöslauselmia ja allekirjoittamiaan sopimuksia.

Poliittisesti kiusallisen tilanteen takia kiistelty Marokon ja EU:n välinen kalastussopimus on vaakalaudalla. Euroopan parlamentti torjui joulukuussa 2011 EU:n ja Marokon välisen kalastussopimuksen jatkamisen. EU-parlamentin mukaan sopimus on laiton, koska se ei hyödytä Marokon laittomasti miehittämän Länsi-Saharan asukkaita. Suurin osa kalastuksesta tapahtuu juuri Länsi-Saharan edustan merialueella.

Huolimatta kielteisestä kannastaan kalastussopimukseen EU:n parlamentti hyväksyi helmikuussa 2012 kauppasopimuksen, jonka tarkoituksena on vapauttaa EU:n ja Marokon välistä maatalous- ja kalatuotteiden kauppaa. Arvostelijoiden mukaan Länsi-Saharan alueen kattava kauppasopimus on kansainvälisen oikeuden vastainen.4

Marokkolaisia kalatuotteita päätyy myös suomalaiskauppojen säilykepurkkihyllyille. Sardiinivalmisteita ja -säilykkeitä löytyy suurimpien kaupparyhmien omista merkeistä. K-ryhmään kuuluvan Ruokakeskon valmistuttaman Pirkka-merkkisen Sardiini tomaattikastikkeessa sekä Tuko Logisticsin valmistuttaman Eldorado-merkkisen Sardiineja tomaattikastikkeessa ja öljyssä -tuotteiden alkuperämaa on Marokko. Finnwatch kysyi asiaa sekä Ruokakeskolta että Tuko Logisticsilta. Keskon mukaan yhtiö ei ole ostanut Pirkka-sardiineja Marokosta (Länsi-Saharasta) puoleentoista vuoteen ja etsii parhaillaan uusia toimittajia. K-kaupoissa saattaa kuitenkin olla vielä myynnissä marokkolaisia sardiineja. Kesko kertoi Länsi-Saharan ihmisoikeustilanteen ja toimitusvaikeuksien vaikuttaneen päätökseen lopettaa kyseiset sardiiniostot.

Tukon mukaan yhtiö ostaa sardiineja marokkolaiselta Midav-yhtiöltä Safista Länsi-Saharan puolelta. Vuonna 2011 hankintamäärä oli 18 tonnia. Tuko lisäsi noudattavansa eettisiä periaatteitaan riskialueiden toimittajista. Marokkolainen Midav ei kuitenkaan ollut vielä mukana Tukon BSCI-auditointijärjestelmässä, mutta se kertoi käyvänsä yrityksen kanssa parhaillaan keskustelua asiasta.

Kalasäilykkeiden lisäksi Länsi-Saharasta pyydettyä kalaa saattaa päätyä suomalaisiin kauppoihin myös omega-3-valmisteina. Useat ruotsalaiset kalastajat ovat siirtyneet omilta rannoiltaan Afrikan rannikolle, missä he pyytävät kalaa miehitetyn Länsi-Saharan vesiltä. Kala päätyy pohjoismaisille markkinoille omega-3-tabletteina. Yhden kalaöljykapselipurkin täyttäminen vaatii 600 sardiinia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia