Länsi-Afrikka julistettaneen ebolavapaaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsi-Afrikka julistettaneen ebolavapaaksi

Epidemia vei yli 11 300 ihmisen hengen, ja se voi yhä aktivoitua.

Ebolauhrin hautaus Sierra Leonessa marraskuussa. (Kuva: Simon Davis/DFID / CC BY 2.0)

Maailman terveysjärjestön WHO:n on määrä julistaa tänään Liberia vapaaksi ebolaepidemiasta. Samalla Länsi-Afrikan ebolaepidemian voidaan todeta olevan virallisesti ohi, sillä kaksi muuta taudista eniten kärsinyttä maata, Sierra Leone ja Guinea, julistettiin tautivapaaksi jo marras- ja joulukuussa. Kriteerinä on 42 päivää ilman uusia tartuntoja.

Tiedotustilaisuuden eilen pitäneen YK:n edustajat kiittelivät epidemian hoidossa poikkeuksellista globaalia yhteistyötä taudin torjumiseksi mutta muistuttivat myös, että tauti saattaa nostaa päätään myös tänä vuonna. Liberiaan ebola on ehtinyt jo palata kahdesti.

Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Länsi-Afrikan epidemian, joka on historian pahin, uskotaan alkaneen joulukuussa 2013 Guineasta. Se levisi vuoden 2014 aikana nopeasti kolmessa Länsi-Afrikan maassa. WHO:n tilastojen mukaan tammikuun 3. päivään mennessä tautiin oli sairastunut 28 637 ihmistä ja kuollut 11 315 ihmistä.

WHO on saanut rajua kritiikkiä epidemian huonosta hoidosta. Sitä on syytetty muun muassa viivyttelystä, ja asiantuntijat ovat arvioineet sen toimintakyvyn kriisitilanteissa riittämättömäksi.

Eilen ilmestyneen kansainvälisen riippumattoman kansanterveysriskejä arvioivan komitean raportin mukaan maailma on ylipäätään liian huonosti varautunut pandemioihin. Ne voivat aiheuttaa vuosittain yli 60 miljardin dollarin, eli yli 55 miljardin euron, kulut, mutta silti valtiot varaavat niiden ehkäisyyn vain minimaalisen summan rahaa, komitea moittii.

Vuosittain tarvittaisiin noin 4,5 miljardia dollaria pandemioiden ehkäisyyn. Rahat pitäisi käyttää etenkin kehitysmaissa julkisen terveydenhuollon infrastruktuurin ja kapasiteetin parantamiseen. Ebola on osoittanut, että tarvitaan myös vahvempaa kansainvälistä yhteistyötä, komitea sanoo tiedotteessan.

Lisää uusi kommentti