Uutiset

Lama vahvistaa Itä-Euroopan äärioikeistoa

Talouslama vahvistaa rasismia ja
äärioikeistolaisia liikkeitä itäisen Euroopan entisissä
sosialistimaissa, ihmisoikeusaktivistit varoittavat.

Talouslama vahvistaa rasismia ja äärioikeistolaisia liikkeitä itäisen Euroopan entisissä sosialistimaissa, ihmisoikeusaktivistit varoittavat.

"Äärioikeisto on vahvistunut varsinkin Unkarissa ja Tshekin tasavallassa, joissa on perustettu aseellisia toimintaryhmiä", rasisminvastaisen eurooppalaisen verkoston tiedottaja Georgina Siklossy sanoo.

Laitaoikeisto ilmaantui Itä-Eurooppaan pian sosialismin romahdettua 1990-luvun taitteessa.

Kommunismi oli kieltänyt virallisesti vihanpidon juutalaisten ja romanien kaltaisia vähemmistöjä kohtaan, mutta ulkomaalaisiin suhtauduttiin silloinkin epäluuloisesti.

Kun rajat avattiin ja sananvapaus koitti, myös kiihkoilu sai vaikutteita lännestä.

"Moni ryhmä on saanut oppia paremmin organisoiduilta oikeistoliikkeiltä esimerkiksi Saksasta", Eva Dobrovolna Amnesty Internationalin Tshekin osastosta sanoo.

Otteet kovia

Itä-Euroopassa on tehty viime aikoina joitakin raakoja hyökkäyksiä vähemmistöjä vastaan.

Unkarissa tapettiin viime vuonna seitsemän romania ja lukuisien muiden koteihin on heitetty palopommeja tai ammuskeltu.

Tämän vuoden huhtikuussa kaksivuotias romanityttö oli päästä hengestään palopommi-iskussa Tshekissä. Samana päivänä 300 uusnatsia marssi Usti bad Labemin kaupungissa Adolf Hitlerin syntymäpäivän kunniaksi.

Lisäksi yhdysvaltalaisen Ku Klux Klanin johtaja David Duke on kutsuttu puhekiertueelle Tshekkiin. Maan romanit pelkäävät uusnatsien hyökkäyksiä ja suunnittelevat joukkopakoa maasta.

Slovakian ihmisoikeusryhmät vaativat maaliskuussa poliisivoimien päällikön ja sisäministerin eroa, kun julki tuli videonauha, jolla poliisit nöyryyttivät romanipoikia.

Myös itäisessä Saksassa viharikokset ovat viranomaisten mukaan kasvussa laman syvetessä.

Saksin osavaltiossa ulkomaalaisiin kohdistuneet rikokset lisääntyivät viime vuonna puolella ja juutalaisvastaiset teot liki kaksinkertaistuivat.

Joukkoirtisanomisten koettelemassa Dresdenissä 6 000 uusnatsia osoitti helmikuussa mieltään maahanmuuttajia vastaan.

Poliisille ei kerrota

Euroopan unioni julkisti huhtikuussa ensimmäisen koko alueen maahanmuuttajien parissa tehdyn kyselyn.

Vastaajista 55 prosenttia katsoi etnisen syrjinnän olevan yleistä ja 37 prosenttia sanoi kokeneensa sitä itse vuoden sisällä. Samaan aikaan rasistisen rikoksen uhriksi oli joutunut 12 prosenttia. Valtaosa jätti ilmoittamatta asiasta poliisille, koska piti sitä hyödyttömänä.

Väkivallan yleistyessä laitaoikeiston poliittisten puolueiden kannatus on kasvanut monissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa.

"Euroopan parlamentin vaalit 7. kesäkuuta mittaavat myös ääriajattelun levinneisyyttä", Siklossy uskoo.

kansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikka Itä-Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista