Uutiset Terveys

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.
Munuaismalja leikkaussalissa
Elinsiirto pelastaa ihmishenkiä, mutta viime vuosina ongelmaksi on noussut laiton elinkauppa. (Kuva: Aaron Gilson / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Maailmassa tilastoitiin yli 126 000 elinsiirtoa vuonna 2015. Koska kysyntää on paljon enemmän, se on synnyttänyt laittomat elinmarkkinat. Uhreiksi joutuvat köyhät eri puolilla maailmaa.

Aitoja ”varaosia” ihmiselle saadaan ainoastaan eläviltä tai kuolleilta elinluovuttajilta. Koska vapaaehtoisia luovuttajia ei ole riittävästi, toimintaa on alettu kannustaa rahalla. Laiton elinkauppa on viime vuosina kiihtynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Eniten siirretään munuaisia, maksoja ja sydämiä.

Elinsiirtoihin erikoistunut kirurgi Francis Delmonico on nähnyt monenlaisia käytäntöjä tehtävässään Maailman terveysjärjestön WHO:n neuvonantajana. Hän pitää tilannetta synkkänä.

”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä. Matkustamalla Intiaan voi saada uuden elimen paikalliselta tai Afrikasta tuodulta luovuttajalta. Sitä tapahtuu päivittäin, ja prosessi muuttuu yhä julkeammaksi”, Delmonico kertoo.

Helmikuussa maailman lehtiin levisi juttu intialaisesta miehestä, joka myi vaimonsa munuaisen tämän tietämättä. Nainen joutui hengenvaaraan, kun jäljelle jäänyt munuainen tulehtui.

Rahalla jonon ohi

Delmonico muistuttaa, että epäoikeudenmukaisuutta liittyy elinsiirtoihin myös esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lähi-idästä ja Japanista saapuvat äveriäät henkilöt ohittavat paikalliset, jotka ovat voineet jonottaa kuolleelta vapautuvaa sydäntä jo pitkään.

”Jos on rahaa, uuden elimen voi aina ostaa”, Delmonico sanoo.

Kiinalla oli aiemmin tapana ottaa elimiä kuolemaantuomituilta rikollisilta, mitä pidettiin eettisesti arveluttavana. Käytäntö kiellettiin lopulta 2015.

”Kiinaa painostettiin muuttamaan käytäntöä sillä uhalla, että sieltä tulevia artikkeleita ei enää julkaista kansainvälisissä lääketieteen raporteissa. Koska Kiina pyrkii maailman johtoon lääketieteen ja varsinkin elinsiirtojen osaajana, se taipui kieltoon”, Delmonico kertoo.

Vapaaehtoisten elinluovuttajien määrä nousi Kiinassa 4 080:een vuonna 2016, kun heitä oli 37 vuonna 2010.

Iranin tilanne huolestuttaa Delmonicoa, koska maa ylläpitää ainoana maailmassa laillista elinkauppaa. Hänen mukaansa kauppaan liittyy korruptiota, joka estää köyhiä saamasta siirrännäisiä.  ”Kulissien takana luovuttaja tinkii lisää hintaa ja ostajan on suostuttava.”

Uskonto ei estä

Islamin, katolilaisuuden ja juutalaisuuden piiristä kuuluu ajoittain näkemyksiä, joiden mukaan kyseinen uskonto kieltää elinsiirrot. Delmonicon mukaan missään ei kuitenkaan kielletä kuolleen henkilön elimen vastaanottamista, joten elinten testamenttaaminenkin on siten käytännössä sallittua.

Global Financial Integrity (GFI) arvioi vuodentakaisessa raportissaan, että laittoman elinkaupan arvo saattaa olla yli miljardi euroa vuodessa. Ihmiskaupassa ylipäätään liikkuu jopa 125 miljardia euroa, ja se kuuluu maailman tuottoisimpiin rikoksiin huumekaupan ohella.

Delmonicon mukaan elinkaupan suitsiminen vaatii täydellistä läpinäkyvyyttä: jokainen luovuttaja ja vastaanottaja kirjataan ylös, ja kaikki tieto on terveysviranomaisten saatavilla. Koko prosessin on oltava kunkin maan terveysministeriön valvonnassa, jotta voidaan estää luovuttajien hyväksikäyttö sekä vähentää komplikaatioiden ja kuolemantapausten vaaraa.

Terveys lakioikeus ja rikosterveyssairaus/lääkintä Suomen IPS

Lue myös

Lasten sormeen merkitään tussilla rokote

Afrikka julistettaneen ensi vuonna poliovapaaksi – Nigeria on saanut taudin viimein kuriin

Poliotapausten määrä on maailmalla pudonnut 30 vuodessa 99 prosenttia. Niin kauan kuin tautia esiintyy, kaikki lapset ovat kuitenkin vaarassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä