Uutiset Terveys

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.
Munuaismalja leikkaussalissa
Elinsiirto pelastaa ihmishenkiä, mutta viime vuosina ongelmaksi on noussut laiton elinkauppa. (Kuva: Aaron Gilson / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Maailmassa tilastoitiin yli 126 000 elinsiirtoa vuonna 2015. Koska kysyntää on paljon enemmän, se on synnyttänyt laittomat elinmarkkinat. Uhreiksi joutuvat köyhät eri puolilla maailmaa.

Aitoja ”varaosia” ihmiselle saadaan ainoastaan eläviltä tai kuolleilta elinluovuttajilta. Koska vapaaehtoisia luovuttajia ei ole riittävästi, toimintaa on alettu kannustaa rahalla. Laiton elinkauppa on viime vuosina kiihtynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Eniten siirretään munuaisia, maksoja ja sydämiä.

Elinsiirtoihin erikoistunut kirurgi Francis Delmonico on nähnyt monenlaisia käytäntöjä tehtävässään Maailman terveysjärjestön WHO:n neuvonantajana. Hän pitää tilannetta synkkänä.

”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä. Matkustamalla Intiaan voi saada uuden elimen paikalliselta tai Afrikasta tuodulta luovuttajalta. Sitä tapahtuu päivittäin, ja prosessi muuttuu yhä julkeammaksi”, Delmonico kertoo.

Helmikuussa maailman lehtiin levisi juttu intialaisesta miehestä, joka myi vaimonsa munuaisen tämän tietämättä. Nainen joutui hengenvaaraan, kun jäljelle jäänyt munuainen tulehtui.

Rahalla jonon ohi

Delmonico muistuttaa, että epäoikeudenmukaisuutta liittyy elinsiirtoihin myös esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lähi-idästä ja Japanista saapuvat äveriäät henkilöt ohittavat paikalliset, jotka ovat voineet jonottaa kuolleelta vapautuvaa sydäntä jo pitkään.

”Jos on rahaa, uuden elimen voi aina ostaa”, Delmonico sanoo.

Kiinalla oli aiemmin tapana ottaa elimiä kuolemaantuomituilta rikollisilta, mitä pidettiin eettisesti arveluttavana. Käytäntö kiellettiin lopulta 2015.

”Kiinaa painostettiin muuttamaan käytäntöä sillä uhalla, että sieltä tulevia artikkeleita ei enää julkaista kansainvälisissä lääketieteen raporteissa. Koska Kiina pyrkii maailman johtoon lääketieteen ja varsinkin elinsiirtojen osaajana, se taipui kieltoon”, Delmonico kertoo.

Vapaaehtoisten elinluovuttajien määrä nousi Kiinassa 4 080:een vuonna 2016, kun heitä oli 37 vuonna 2010.

Iranin tilanne huolestuttaa Delmonicoa, koska maa ylläpitää ainoana maailmassa laillista elinkauppaa. Hänen mukaansa kauppaan liittyy korruptiota, joka estää köyhiä saamasta siirrännäisiä.  ”Kulissien takana luovuttaja tinkii lisää hintaa ja ostajan on suostuttava.”

Uskonto ei estä

Islamin, katolilaisuuden ja juutalaisuuden piiristä kuuluu ajoittain näkemyksiä, joiden mukaan kyseinen uskonto kieltää elinsiirrot. Delmonicon mukaan missään ei kuitenkaan kielletä kuolleen henkilön elimen vastaanottamista, joten elinten testamenttaaminenkin on siten käytännössä sallittua.

Global Financial Integrity (GFI) arvioi vuodentakaisessa raportissaan, että laittoman elinkaupan arvo saattaa olla yli miljardi euroa vuodessa. Ihmiskaupassa ylipäätään liikkuu jopa 125 miljardia euroa, ja se kuuluu maailman tuottoisimpiin rikoksiin huumekaupan ohella.

Delmonicon mukaan elinkaupan suitsiminen vaatii täydellistä läpinäkyvyyttä: jokainen luovuttaja ja vastaanottaja kirjataan ylös, ja kaikki tieto on terveysviranomaisten saatavilla. Koko prosessin on oltava kunkin maan terveysministeriön valvonnassa, jotta voidaan estää luovuttajien hyväksikäyttö sekä vähentää komplikaatioiden ja kuolemantapausten vaaraa.

Terveys lakioikeus ja rikosterveyssairaus/lääkintä Suomen IPS

Lue myös

Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Lehmiä

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

YK:n asiantuntijaryhmän tuore raportti arvioi, että vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi voi kuolla jo kymmenen miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä on antibioottien liika- ja väärinkäyttö karjataloudessa.
Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla