Uutiset Lasten oikeudet

Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot

Monet maat ovat viime vuosina kieltäneet lapsiavioliitot, mutta ne sallitaan usein vanhempien tai oikeuslaitoksen suostumuksella, käy ilmi uudesta selvityksestä. Lisäksi lakikaan ei aina riitä.
Alaikäisenä naitettuja lapsia Senegalissa
Alaikäisenä naitettuja naisia Senegalissa. (Kuva: Delphine Diallo / Save The Children)

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain yhä alaikäisenä naimisiin huolimatta lapsiavioliitot kieltävistä laeista, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön ja Maailmanpankin tuoreesta selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan monet maat ovat kyllä viime vuosina kiristäneet lapsiavioliittoihin liittyvää lainsäädäntöään, mutta ne sallivat lapsiavioliitot usein vanhempien tai oikeuslaitoksen luvalla.

”Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja järjestön tiedotteessa.

Lapsiavioliitto johtaa usein myös koulun keskeyttämiseen, järjestö muistuttaa.

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi julkaistun selvityksen mukaan useimmissa maissa avioliiton alaikäraja on 18 vuotta. Maailmassa on kuitenkin yhä noin 11,5 miljoonaa tyttöä, joita laki ei suojele lapsiavioliitolta lainkaan. Mikäli suojattomiksi maiksi lasketaan myös sellaiset maat, joissa oikeuslaitos tai vanhemmat voivat sallia lapsiavioliiton, suojatta on runsaat 96 miljoonaa tyttöä.

Analyysissä on mukana vain 112 maata, joten todellinen luku voi olla korkeampikin, katsauksessa huomautetaan. Heikoin tilanne on Lähi-idässä, jossa lähes kolme neljäsosaa tytöistä on vailla lain suojaa. Myös Länsi- ja Keski-Afrikassa varhaiset avioliitot ovat yleisiä.

Vuosina 2015–2017 yhdeksän maata on katsauksen mukaan kiristänyt lapsiavioliittoja koskevaa lainsäädäntöään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan aina riitä. Selvitykseen sisältyvän 74 maan tutkimuksen mukaan tänä vuonna noin 7,5 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin laittomasti laeista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että yli kaksi kolmesta lapsiavioliitoista on laittomia. Osa avioliitoista on epävirallisia, mutta ne pohjautuvat perinteiseen lainsäädäntöön.

Järjestöjen mukaan lainsäädännön lisäksi lapsiavioliittoja onkin ehkäistävä myös tarjoamalla tytöille vaihtoehtoja.

”Kaikilla valtioilla on velvollisuus tukea perheitä, joilla köyhyyden seurauksena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan tai tukea tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme selkeästi voineet todeta, että lapsiavioliitot vähenevät sitä myötä kun äärimmäisen köyhille perheille on annettu esimerkiksi koulunkäyntiavustus tai tarjottu muita sosiaaliavustuksia sekä tietoa”, Haaranen sanoo.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.