Lainaraha elvyttää pientiloja Hondurasissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lainaraha elvyttää pientiloja Hondurasissa

Aiemmin pientuottajille tarjottiin lainaa vain tähtitieteellisellä korolla, mutta kehitysrahoituskeskukset ovat parantaneet tilannetta.

Pienviljely ja sitä tukevat elinkeinot, kuten kalankasvatus, on saatu uuteen vauhtiin lainarahan avulla keskiamerikkalaisen Hondurasin kuivalla vyöhykkeellä.

"Perinteinen pankkijärjestelmä ei täällä usko maatalouteen eikä varsinkaan perheviljelmiin", asukkaiden Grupo Ideal -yhdistyksen johtajiin kuuluva Rafael Núñez sanoo.

Ryhmään kuuluvat pientilat kasvattavat vihanneksia, karjaa ja tilapia-kalaa. Elinkeino piristyi, kun YK:n ruokajärjestö FAO aloitti pari vuotta sitten Hondurasissa uudenlaisen luotonannon perustamalla kaksi kehitysrahoituskeskusta.

"Etusijalla ovat kotitarveviljelyllä elävät pientilat, mutta autamme muitakin viljelijöitä, joilla on vaikeuksia saada lainaa", hanketta vetävä FAOn asiantuntija Marvín Moreno kertoo.

Toiminta yhdistää paikalliset viranomaiset ja alueella toimivat kehitysjärjestöt. Luotonannossa suositaan naisia ja nuoria viljelijöitä. Solidaarisuutta vahvistetaan sillä, että kaikki lainansaajat ovat toistensa takaajia.

Lapset kouluun ja ruokaa pöytään

Rafael Núñezin kotikylä, 500 asukkaan Paso Real, kuuluu lainakokeiluun, joka kattaa kolme kuntaa Cholutecan pohjoisosassa noin 70 kilometrin päässä pääkaupungista Tegucigalpasta. Seudulla on 53 000 asukasta.

"Kun aiemmin kyselimme lainaa, pankit tarjosivat mitättömiä summia tähtitieteellisillä koroilla", Núñez kertoo.

Asukkaat joutuivat turvautumaan luottokortteihin, joiden vuosikorko kohosi 84 prosenttiin. Siihen verrattuna kehitysrahoituskeskuksen lainan 15 prosentin korko tuntuu maltilliselta.

Grupo Ideal työllistää suoraan 40 henkeä ja välillisesti 75 lisää. Työpaikan saaminen edellyttää lasten laittamista kouluun. "Se on olennainen osa projektia, sillä täällä on tarjolla heikosti työpaikkoja", Núñez sanoo.

Hän iloitsee siitä, että talouden kohenemisen myötä myös asukkaiden ruokavalio on parantunut.

"Aiemmin työntekijöillä oli eväänä vain riisiä, papuja ja pastaa, mutta nyt myös kanaa, naudanlihaa, tilapiaa ja jopa katkarapuja."

Muutoksia pienellä rahalla

FAOn Hondurasin kehitysrahoituskeskukset ovat onnistuneet kokoamaan liki 300 000 euron lainapääoman. Luottoa on saanut yli 800 tilaa. Summat vaihtelevat 135 eurosta 2 700 euroon, ja maksuaikaa annetaan 12–36 kuukautta.

"Ihmiset alkavat uskoa, että tämä on aito mahdollisuus muutokseen. Haluamme auttaa, koska alueella on potentiaalia ankarista luonnonoloista huolimatta", kokeilualueen kuntiin kuuluvan San Antonio de Floresin pormestari César Núñez vakuuttaa.

Hondurasin 8,4 miljoonasta asukkaasta yli 60 prosenttia elää köyhyydessä. FAO arvioi, että pienlainojen avulla voitaisiin auttaa jopa 800 000:ta kuivan vyöhykkeen viljelijäperhettä kehittämään elinkeinojaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia