Lähi-idän rauha usvan peitossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähi-idän rauha usvan peitossa

Oslon optimismi hiipui ja nyt nuori polvi vierastaa kahden valtion ratkaisua, kirjoittaa Mitchell Plitnick.

(IPS) --Oslossa 20 vuotta sitten solmitussa Lähi-idän rauhansopimuksessa hahmoteltu kahden valtion ratkaisu on yhä alueen asukkaiden suosiossa. Zogby-tutkimuslaitoksen tuoreessa kyselyssä sitä kannatti 74 prosenttia israelilaisista ja 47 prosenttia palestiinalaisista.

Kuitenkin vain 34 israelilaisista ja 36 prosenttia palestiinalaisista jaksaa enää uskoa, että Israelin rinnalle todella syntyy Gazasta ja osista Länsirantaa muodostettu palestiinalaisvaltio.

Arab American Instituten ja Zogbyn johtaja Jim Zogby pitää kyselyn tuloksia hyvin huolestuttavina. Ne ovat myös kehno enne Yhdysvaltain ulkoministerille John Kerrylle, joka yrittää pelastaa kahden valtion ratkaisun.

Sisältö vaikutti

"Jos olisin lisännyt kyselyyn yksityiskohtia, kuten maininnan vuoden 1967 rajoista ratkaisun pohjana ja Itä-Jerusalemista palestiinalaisten pääkaupunkina, israelilaisten tuki olisi kutistunut", Zogby uskoo.

Hänen mukaansa israelilaiset kannattavat aina neuvotteluja, mutta eivät niinkään tuloksia. "Palestiinalaiset taas kannattavat tuloksia enemmän kuin neuvotteluja, koska he eivät luota prosessiin."

Kerryn uskotaan tarjoavan puitesopimusta osapuolille lähiviikkoina. Optimismia on ilmassa vain vähän, mutta hän patistaa silti osapuolia neuvottelupöytään.

Kilpaa ajan kanssa

Kyselyn tulokset tukevat Kerryn näkemystä, että kahden valtion ratkaisu on uhattuna, jos nykyiset neuvotteluyritykset kariutuvat, arvioi Saban Centre for Middle East Policy -laitoksen tutkija Khaled Elgindy.

"Palestiinalaisten yksimielinen usko kahden valtion ratkaisuun on alkanut murentua. Israelissa nuori polvi suhtautuu aiempaa kielteisemmin neuvotteluratkaisuun. Nämä trendit eivät lupaa hyvää", Eldingy sanoo.

Hän pitää keskustelun pohjapaperia liian epämääräisenä. "Tilanne vain vaikeutuu, jos emme voi sanoa, että Itä-Jerusalemista tulee palestiinalaisten pääkaupunki. Tai jos puhumme vain maa-alueiden prosenttiosuuksista piirtämättä karttaa."

Menetetty sukupolvi

Zogby selittää nuorten israelilaisten koventuneita näkemyksiä osin sillä, että vanhoillisilla ortodoksijuutalaisilla ja palestiinalaisalueita laittomasti asuttavilla siirtokuntalaisilla on paljon lapsia.

Americans for Peace Now -järjestön Laura Friedma vahvistaa, että Oslon sopimuksen jälkeen on menetetty yksi israelilaissukupolvi.

Hän muistuttaa, että Oslossa neuvotellut ikäpolvi tunsi palestiinalaiset ja kävi ostoksilla Ramallahissa, sillä Israel ei ollut vielä rakentanut aitamuuria juutalaisalueiden suojaksi.

"Tilanne on nyt aivan toinen. Kyynisyys ja skeptisyys ovat vahvistuneet molemmin puolin, ja kaikki 'normalisointi' herättää vastustusta", Friedman pohtii.

Heikot toiveet

Sekä Israelin pääministeriBenjamin Netanjahu että palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ovat luvanneet alistaa rauhansopimuksen kansanäänestykseen. Kyselyssä sopimuksen syntyyn jaksoi uskoa vain 11 prosenttia palestiinalaisista ja 39 prosenttia israelilaisista.

Jos sopimus syntyisi ja heidän johtajansa kannattaisi sitä, 55 prosenttia israelilaisista äänestäisi kuitenkin puolesta ja 19 prosenttia vastaa. Palestiinalaisten luvut olivat 49 ja 28 prosenttia.

"Jos sopimus syntyy ja ihmisille annetaan mahdollisuus lopettaa nykytila, uskon mielipiteiden muuttuvan hyvin äkkiä suopeammiksi", Friedman sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia