Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Lähetysseura lopettaa 17 kehitysyhteistyöhanketta

Järjestö vähentää 20 henkilötyövuotta kehitysyhteistyöbudjettiin ensi vuonna kohdistuvien leikkausten vuoksi.
(Kuva: Marina Noordegraaf / cc 2.0)

Suomen Lähetysseura on lopettamassa kokonaan kehitysyhteistyön Vietnamissa, Kiinassa, Angolassa ja Palestiinassa. Yhteensä järjestö lopettaa 17 kehitysyhteistyöhanketta.

Syynä ovat hallituksen kehitysyhteistyöbudjettiin kohdistamat leikkaukset, jotka astuvat voimaan ensi vuonna. Ulkoministeriön ohjelmatukea saavan Lähetysseuran osuus leikkauksista on 3,3 miljoonaa euroa.

Järjestön tänään julkaiseman tiedotteen mukaan esimerkiksi Angolassa loppuvat hankkeet liittyvät sisällissotaa paenneiden paluumuuttajien kotouttamiseen. Palestiinassa lopetetaan opetuksen ja vammaistyön hankkeet.  Lähetysseuran muuta työtä pystytään kuitenkin yhä jatkamaan Angolassa ja Palestiinassa esimerkiksi yksityisten lahjoittajien varojen turvin. Kiinassa säilyvät koulutus- ja kummilapsityö.

Järjestö joutui leikkausten seurauksena käymään myös yt-neuvottelut, joiden seurauksena se vähentää 20 henkilötyövuotta. Vähennykset toteutetaan muutamalla irtisanomisella sekä esimerkiksi osa-aikaistuksin. Leikkaukset vaikuttavat myös Lähetysseuran kehitysmaiden kumppanijärjestöjen työntekijöihin.

"On surullista nähdä, miten kumppanikirkkomme joutuvat irtisanomaan vähemmistökielten opettajia Senegalissa ja kylien kouluttajia Tansaniassa. Vähennykset merkitsevät kumppaneillemme yli 220:n työntekijän irtisanomisia eri hankkeista", kertoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen.

Aiemmin tänä syksynä myös muut kehitysyhteistyöjärjestöt ovat kertoneet ajavansa hankkeitaan alas leikkausten seurauksena.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkatalous Suomi Suomen Lähetysseura

Lue myös

Laskin ja kolikoita

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.