Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Lähes puolet tarvitsee humanitaarista apua Keski-Afrikan tasavallassa

Maan sisällissota on jo lähes painunut unholaan, mutta väkivaltaisuudet pahentavat yhä köyhyyttä.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Lähes puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Huolimatta maan viimeaikaisesta edistyksestä rahoitusta tarvitaan yhä epätoivoisesti, varoittaa YK:n Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen koordinaattori Fabrizio Hochschild.

Hochschild sanoi eilen, että YK tarvitsee maan auttamiseksi pelkästään ensi vuodeksi noin 400 miljoonaa dollaria, eli noin 378 miljoonaa euroa. Tämän vuoden hätäapurahoista on saatu kokoon vain noin kolmannes.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, ja maa järjesti helmikuussa suhteellisen menestyksekkäät vaalit.

Sitä huolimatta maassa on edelleen ollut väkivaltaa, ja konflikti on pahentanut maan kroonista köyhyyttä, Hochschild sanoi eilen.

"Viimeisten kolmen kuukauden aikana kuusi konfliktia on johtanut satoihin kuolemiin ja kymmenien tuhansien pakenemiseen, enkä tiedä, kirjoitettiinko siitä yhtäkään riviä kansainvälisessä mediassa", hän sanoi eilen.

YK:n mukaan noin kymmenesosa maan väestöstä, noin 450 000 ihmistä, on pakolaisena, pääosin Kamerunissa. Toisaalta lähes puolet maan sisäisistä pakolaisista on palannut kotiin.

Keski-Afrikan tasavallassa on maailman korkeimmat äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut. Puhtaasta vedestä ja kunnollisista terveyspalveluista on pulaa, samoin maataloustuotannossa tärkeistä siemenistä ja työkaluista.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapuköyhyyskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.