Uutiset Afganistanin konflikti

Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua – tilastot heikkenivät ensimmäistä kertaa vuosiin

Joissakin Afganistanin maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua.
Oppilaita luokassa
Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua. Kuvassa Sufi Sahib Janin koulun oppilaita Kandaharin maakunnassa vuonna 2015. (Kuva: Ishaq Anis / Rumi Consultancy, World Bank Photo Collection)

Noin 3,7 miljoonaa afganistanilaista 7–17-vuotiasta ei käy koulua. Se tarkoittaa lähes puolta maan lapsista, käy ilmi maan opetusministeriön sekä YK:n lastenjärjestön Unicefin tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan poissa koulusta olevien lasten määrä on kasvanut nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002. 

Syinä ovat jatkuva konflikti, heikkenevä turvallisuustilanne, lapsiavioliitot, syvään juurtunut köyhyys sekä tyttöjen syrjintä. 

60 prosenttia poissa koulusta olevista on tyttöjä, ja pahimmissa maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua. 

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt viime vuosina. Viime vuonna yli 3 400 siviiliä kuoli väkivaltaisuuksissa. Tällä hetkellä maata vaivaa myös kuivuus, joka voi YK:n mukaan ajaa jopa kaksi miljoonaa ihmistä vakavaan ruokapulaan.

Tutkimuksen mukaan hyvä uutinen on kuitenkin se, että koulun keskeyttämisluvut ovat alhaiset ja lukutaitoprosentti on parantunut. Nuorista 54 prosenttia osaa nyt lukea, kun vuonna 2005 osuus oli vain 31.

Tutkimuksessa suositellaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja yhteisöpohjaisen koulutuksen lisäämistä, naisopettajien rekrytoimista, lapsiavioliittoihin puuttumista sekä hygienia- ja sanitaatiomahdollisuuksien parantamista kouluissa.

”Tyttöjen ja poikien saaminen kouluun on paljon enemmän kuin luokassa istumissa. Kyseessä on rutiinien ja vakauden tuominen elämään. Se on viisas investointi, kun otetaan huomioon turvattomuus osissa maata”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.

Afganistanin konfliktiKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetnuorisokonflikti Afganistan Suomen UNICEF

Lue myös

Afganistanin lippu

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä, sanoo Lääkärit ilman rajoja

Asemiehet tappoivat 24 ihmistä synnytyssairaalaan kohdistuneessa iskussa. ”Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se, mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, kertoi MSF:n Afganistanin ohjelmajohtaja Frederic Bonnot.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat