Uutiset Afganistanin konflikti

Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua – tilastot heikkenivät ensimmäistä kertaa vuosiin

Joissakin Afganistanin maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua.
Oppilaita luokassa
Lähes puolet afganistanilaislapsista ei käy koulua. Kuvassa Sufi Sahib Janin koulun oppilaita Kandaharin maakunnassa vuonna 2015. (Kuva: Ishaq Anis / Rumi Consultancy, World Bank Photo Collection)

Noin 3,7 miljoonaa afganistanilaista 7–17-vuotiasta ei käy koulua. Se tarkoittaa lähes puolta maan lapsista, käy ilmi maan opetusministeriön sekä YK:n lastenjärjestön Unicefin tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan poissa koulusta olevien lasten määrä on kasvanut nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002. 

Syinä ovat jatkuva konflikti, heikkenevä turvallisuustilanne, lapsiavioliitot, syvään juurtunut köyhyys sekä tyttöjen syrjintä. 

60 prosenttia poissa koulusta olevista on tyttöjä, ja pahimmissa maakunnissa jopa 85 prosenttia tytöistä ei käy koulua. 

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt viime vuosina. Viime vuonna yli 3 400 siviiliä kuoli väkivaltaisuuksissa. Tällä hetkellä maata vaivaa myös kuivuus, joka voi YK:n mukaan ajaa jopa kaksi miljoonaa ihmistä vakavaan ruokapulaan.

Tutkimuksen mukaan hyvä uutinen on kuitenkin se, että koulun keskeyttämisluvut ovat alhaiset ja lukutaitoprosentti on parantunut. Nuorista 54 prosenttia osaa nyt lukea, kun vuonna 2005 osuus oli vain 31.

Tutkimuksessa suositellaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja yhteisöpohjaisen koulutuksen lisäämistä, naisopettajien rekrytoimista, lapsiavioliittoihin puuttumista sekä hygienia- ja sanitaatiomahdollisuuksien parantamista kouluissa.

”Tyttöjen ja poikien saaminen kouluun on paljon enemmän kuin luokassa istumissa. Kyseessä on rutiinien ja vakauden tuominen elämään. Se on viisas investointi, kun otetaan huomioon turvattomuus osissa maata”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.

Afganistanin konfliktiKoulutus kehitysmaissa koulutuslapsetnuorisokonflikti Afganistan Suomen UNICEF

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti