Uutiset

Lähes miljoona brasilialaista on yhä ilman sähköä Amazonilla – Hajautettu energiantuotanto tuo sekä sähköä että työpaikkoja

Monissa viidakkokylissä on alettu pumpata vettä ja pitää jääkaapit kylminä aurinkoenergialla. Projektia pyörittävä järjestö on saanut jopa tappouhkauksia, sillä aurinkoenergian voittokulku haittaa diesel-kauppiaita.
Aurinkopaneeleita rakennuksen katolla.
Brasilian eteläisen Santa Catarinan osavaltion Xanxerên kaupungissa hotelli hyödyntää kattoaan aurinkoenergian tuotantoon ja energiakulujen leikkaamiseen. Minikokoisia aurinkovoimaloita pystytetään myös Amazonin etäisiin pikkukyliin, jotka ovat kaukana sähköverkosta. (Kuva: Mario Osava / IPS)

(IPS) -- Hajautettu energiantuotanto alkaa saada jalansijaa Brasiliassa, jossa se nähdään keinona tukea köyhiä yhteisöjä. Tuelle on kysyntää maassa, jonka 212 miljoonan väestöstä melkein 24 miljoonaa ihmistä lasketaan köyhiksi.

Hajautettu energiantuotanto tarkoittaa sähköntuotantoa suhteellisen pienissä laitoksissa lähellä kuluttajia sen sijaan, että se tuotettaisiin esimerkiksi isoissa voimaloissa. Brasiliassa se tarkoittaa ennen muuta aurinkoenergiaa. Brasilian hajautetun energian yhdistys (ABGD) on omistautunut aurinkoenergian edistämiselle ja energian kuluttajien muuttamiselle myös sen tuottajiksi. Yhdistyksellä on Minas Geraisin osavaltiossa köyhien kylien aurinkoenergiaprojekti.

ABGD:n johtaja Walter Abreu on sanonut, että aurinkoenergian osuuden valtakunnan sähköverkossa korottaminen viiteen prosenttiin voisi nostaa köyhyydestä kaksi miljoonaa ihmistä Brasilian puolikuivalla koillisalueella.

”Energiantuotantomuodoista aurinkoenergia kasvaa nopeimmin ja luo eniten työpaikkoja”, ABGD:n presidentti Carlos Evangelista sanoo. ”57 prosenttia työpaikoista on aurinkovoimaloiden rakentamisessa, joten ne ovat paikallisia, toisin kuin voimalatarvikkeiden valmistuksessa ja myynnissä”, hän lisää.

Kenties parhaat tulokset on saavutettu Amazonin sademetsien eristyneissä, sähköverkosta etäällä sijaitsevissa yhteisöissä. Aurinkoenergialla pumpataan vettä ja pidetään jääkaapit kylminä. Jääkaapeissa säilyvät asukkaiden tärkeimmät proteiininlähteet, kalat, mutta myös vientikelpoiset metsätuotteet, kuten açai-palmun hedelmät.

Viidakkokylissä on diesel- tai bensiinigeneraattoreita, joita käytetään vain muutamana pimeän tuntina. Polttoaine on kallista ja sitä on niukasti saatavilla. Täydennystä saadakseen joutuu matkaamaan päiväkausia jokiveneellä.

ABGD:n kaksivuotinen projekti on keskeytynyt koronan vuoksi, mutta yhdistyksen kestävyyden ja sosiaalisen toiminnan johtaja Lucia Abadia kertoo lähitulevaisuuden entistä suuremmasta projektista nimeltään Jumalainen valo. Sen puitteissa rakennetaan 150 yhteisö-mikroaurinkovoimalaa.

”Amazonin ihmiset tarvitsevat energiaa päivittäisiin askareisiinsa ja liikeyritysten perustamiseen, ruuan tuotantoon, jäähdyttämiseen ja säilyttämiseen. He tarvitsevat energiaa, jotta voisivat elää paremmin ja samalla säästää metsiä, polttamatta polttopuuta”, Lucia Abadia sanoo.

Hidas prosessi

”Muutosprosessi on hidas, sillä asenteiden muuttuminen ottaa aikansa. Monet näennäisesti hyvin suunnitellut projektit ovat Amazonilla epäonnistuneet, koska niissä ei ole otettu huomioon paikallisia olosuhteita”, Evangelista selittää. ”Olen myös saanut tappouhkauksia, sillä aurinkoenergia haittaa diesel-kauppiaita.”

Amazonin alueella on yhä 990 000 ihmistä vailla sähköä. ABGD haluaa mobilisoida kuntien viranomaiset, yksityisen sektorin ja yhteisöjohtajat. Yhdistys kertoo paikalliselle hallinnolle, että paikallista taloutta voi tukea tukemalla paikallista energiantuotantoa esimerkiksi verohelpotuksilla.

Erityisen paljon aurinkoenergiaa tuotetaankin Minas Geraisin osavaltiossa, jossa tämä tuotantomuoto on nauttinut verohelpotuksista viisi vuotta.

Hajautettua energiantuotantoa on Brasiliassa vielä vähän. Se kuitenkin lisääntyy nopeasti, viime vuoden kesäkuussa kokonaiskapasiteetti oli vain yksi gigawatti ja tämän vuoden toukokuuhun mennessä se oli kasvanut jo kolmeen.

Tärkein yllyke ihmisten muuttumiselle aurinkosähkön tuottaja-kuluttajiksi on sähkön hinnan sietämätön nousu. Yli vuosikymmenen se on noussut inflaatiota enemmän. Pahin este on rahoituksen saamisen vaikeus.

ympäristöilmastonmuutosuusiutuva energia Brasilia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tuoreimmat

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija