Lähes 14 000 afgaanisotilasta kaatunut taisteluissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes 14 000 afgaanisotilasta kaatunut taisteluissa

Afganistanin hallituksen julkaisemien tilastojen mukaan konflikti on kiihtynyt nopeatempoisesti parin vuoden sisällä.

Afganistanin hallituksen julkaisemien uusien tilastojen mukaan lähes 14 000 poliisia ja sotilasta on menettänyt henkensä väkivaltaisuuksissa hallitusta vastustavien joukkojen kanssa. Valtaosa kuolonuhreista on tapahtunut viimeisen kolmen vuoden aikana, kun länsijoukot ovat vähentäneet vastuutaan Afganistanin turvallisuustilanteesta, uutislähteet kertovat.

Hallitus on aiemmin pimittänyt tietojaan sotilaiden kuolemista, mutta nyt julkaistut luvut osoittavat afganistanilaisia turvallisuusjoukkoja kuolleen yli neljä kertaa enemmän kuin länsimaalaisia sotilaita.

Tilastot julkaistiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen ja maan presidentti Hamid Karzain välit kärjistyivät äärimmilleen maaliskuun alussa.

Karzai on toistuvasti todennut viimeaikaisissa haastatteluissa, että länsimaat eivät ole käyneet sotaa Afganistanissa afgaanien edut mielessään.

Taistelujen kiihtymisen on tulkittu johtuvan hallitusta vastustavien ryhmittymien taisteluhalukkuuden kasvamisesta sitä mukaa, kun länsijoukot ovat vähentäneet tulitukeaan afgaaneille. Kokonaisvastuu Afganistanin turvallisuudesta siirtyi afgaaneille viime keväänä.

Karzain hallituksen julkaiseman tiedotteen mukaan lisäksi yli 16 500 sotilasta ja poliisia on haavoittunut taisteluissa.

Afganistanin omien turvallisuusvoimien rakentaminen on ollut yksi länsimaiden strategian peruspilareita, jonka toteuttamiseen myös Suomi on osallistunut aktiivisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia