Lääkkeelle vastustuskykyinen hiv lisääntynyt Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkkeelle vastustuskykyinen hiv lisääntynyt Afrikassa

Itä-Afrikassa vastustuskyky lääkkeille on noussut vuodessa kolmanneksen.

Hiv-lääkkeille vastustuskykyiset virukset ovat levinneet kansallisten antiretroviraalisten lääkeohjelmien myötä, kerrotaan uudessa Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa.

Vastustuskykyisten viruskantojen syntyyn vaikuttaa lääkityksen epäonnistuminen tai sen jääminen potilaalta kesken, jolloin viruksen geneettiset mutaatiot ovat mahdollisia. Yksikin viruksen mutaatio voi aiheuttaa sen, että viruskanta tulee vastustuskykyiseksi lääkkeelle, tutkijat sanovat.

Hiv-lääkityksessä käytetään useampaa lääkettä kerrallaan, koska yhdellä lääkkellä saadut tulokset jäävät vaatimattomiksi. Tutkijat päättelivät, että vastustuskyky kohdistuu erityisesti tiettyihin lääkeaineisiin.

Tutkimuksen mukaan Itä-Afrikassa lääkeaineille vastustuskykyiset viruskannat ovat lisääntyneet kolmanneksella vuodessa. Samalla eteläisessä Afrikassa vastustuskykyisten kantojen määrä on lisääntynyt 14 prosenttia joka vuosi.

Tutkijoiden mukaan vastustuskykyisten viruskantojen hillitsemiseksi tarvitaan lisätarkkailua, mutta tällä hetkellä kansallisten ohjelmien päälinjauksia ei tarvitse muuttaa.

Tutkimuksessa seurattiin 26 000 HIV-positiivista Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia