Uutiset

Lääkkeelle vastustuskykyinen hiv lisääntynyt Afrikassa

Itä-Afrikassa vastustuskyky lääkkeille on noussut vuodessa kolmanneksen.
(Kuva: Keith Ramsey / cc 2.0)

Hiv-lääkkeille vastustuskykyiset virukset ovat levinneet kansallisten antiretroviraalisten lääkeohjelmien myötä, kerrotaan uudessa Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa.

Vastustuskykyisten viruskantojen syntyyn vaikuttaa lääkityksen epäonnistuminen tai sen jääminen potilaalta kesken, jolloin viruksen geneettiset mutaatiot ovat mahdollisia. Yksikin viruksen mutaatio voi aiheuttaa sen, että viruskanta tulee vastustuskykyiseksi lääkkeelle, tutkijat sanovat.

Hiv-lääkityksessä käytetään useampaa lääkettä kerrallaan, koska yhdellä lääkkellä saadut tulokset jäävät vaatimattomiksi. Tutkijat päättelivät, että vastustuskyky kohdistuu erityisesti tiettyihin lääkeaineisiin.

Tutkimuksen mukaan Itä-Afrikassa lääkeaineille vastustuskykyiset viruskannat ovat lisääntyneet kolmanneksella vuodessa. Samalla eteläisessä Afrikassa vastustuskykyisten kantojen määrä on lisääntynyt 14 prosenttia joka vuosi.

Tutkijoiden mukaan vastustuskykyisten viruskantojen hillitsemiseksi tarvitaan lisätarkkailua, mutta tällä hetkellä kansallisten ohjelmien päälinjauksia ei tarvitse muuttaa.

Tutkimuksessa seurattiin 26 000 HIV-positiivista Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Hiv/aids hiv/aidssairaus/lääkintä

Lue myös

Mies kyykyssä kasvien keskellä

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.