Lääkärit lähtivät muuttamaan lahjuskultuuria Slovakiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärit lähtivät muuttamaan lahjuskultuuria Slovakiassa

Lahjusten antaminen lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle on Slovakiassa jäänne sosialismin ajalta. Nyt lääkärit ovat nousseet sitä vastaan.

"Kiitos, emme ota lahjuksia" on tunnuksena lääkäreiden ammattijärjestön kampanjassa korruptiota vastaan. Mukana olevat julkisen terveydenhuollon lääkärit kantavat kampanjatarraa rinnassaan, ja luettelo heistä löytyy myös internetistä.

Transparency International -järjestön vuoden 2010 tilastossa Slovakia oli sijalla 18 listassa, jossa mitattiin terveydenhuollon korruptiota 88 maassa. Toisen selvityksen mukaan joka neljäs slovakialaisperhe on maksanut ylimääräistä lääkärille.

Potilaiden mukaan lääkäri ei aina pyydä lahjusta, mutta sen antaminen koetaan tarpeelliseksi asianmukaisen hoidon takaamiseksi. Lahjussummat liikkuvat kymmenistä tuhansiin euroihin riippuen tapauksesta, esimerkiksi pääsystä leikkaukseen jonon ohi.

Tilanne on sama ja paikoin pahempikin monissa Itä-Euroopan maissa, joissa korruptio juontuu yli 20 vuotta sitten päättyneeltä sosialismin ajalta. Nykyistä lahjuskulttuuria selitetään myös terveydenhuollon kehnoilla palkoilla.

Transparency suosittaa tiedottamista potilaiden oikeuksista, jotta hämärän kaupankäynnin alue häviäisi. Slovakian lääkärien ammattijärjestö esittää, että terveysministeriö perustaisi ilmiantopuhelimen, jonne potilaat voivat raportoida lahjuksia pyytävistä lääkäreistä.

Terveyspolitiikan tutkija Roman Muzik epäilee lääkärien kampanjan tehoa, mutta hän kiittää sitä, että ammattikunta tunnustaa ongelman ja haluaa tehdä sille jotain.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia