Uutiset Tappajarobotit

Kysely: Yhä useampi ihminen vastustaa tappajarobotteja – ”Valtiot täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa”

26 maassa tehdyn kyselyn mukaan useimmissa maissa yli puolet ihmisistä vastustaa autonomisten asejärjestelmien kehittämistä. Monien mukaan tappajarobotit ylittäisivät tietyn moraalisen rajan.
Esite autonomisista aseista
Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

61 prosenttia ihmisistä 26 maassa vastustaa autonomisten asejärjestelmien, eli niin sanottujen tappajarobottien käyttämistä sodassa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Tappajarobotteja vastustetaan myös maissa, jotka itse kehittävät niitä.

Kyselyn teetti tappajarobottien kieltoa ajava Campaign to Stop Killer Robots -kampanja. 

”Kysely osoittaa, että valtiot, jotka estävät tappajarobottien kiellon, ovat täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa. Hallitusten pitäisi suojella ihmisiä tappajarobottien lukemattomilta riskeiltä eikä lähteä uuteen asevarustelukilpaan, jolla voi olla hirvittävät seuraukset”, sanoo kampanjassa mukana olevan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Rasha Abdul Rahim tiedotteessa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen väliintuloa. Niitä kehittävät monet suurvallat, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Kansalaisjärjestöt ja monet valtiot haluaisivat kieltää niiden kehittämisen, tuotannon ja käytön jo ennen kuin ne ovat laajamittaisesti käytössä, sillä niiden pelätään johtavan laajamittaisiin julmuuksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Neuvottelut globaalista kieltosopimuksesta ovat kuitenkin takkuilleet. Viime marraskuussa järjestetyssä kokouksessa diplomaattisia neuvotteluja päätettiin edelleen jatkaa mutta ilman selkeää tavoitetta ja aikataulua. 

Kieltosopimuksen puolesta kampanjoivat järjestöt muistuttavat, että yleinen mielipide on selvästi kääntymässä tappajarobotteja vastaan. Kun vastaavanlainen kyselytutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten 23 maassa, 56 prosenttia ihmisistä vastusti robotteja. Vastustajien määrä on siis noussut.

Vastustajien yleisin huolenaihe on kyselyn mukaan se, että tappajarobotit ylittäisivät tietyn ”moraalisen rajan”, sillä koneille ei sallia tappamista.

22 prosenttia vastanneista puolestaan tuki tappajarobottien kehittelyä, 17 prosenttia ei ollut varma kannastaan. 

Tutkimus tehtiin 26 maassa: Argentiinassa, Australiassa, Belgiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Kolumbiassa, Ranskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Unkarissa, Intiassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Meksikossa, Alankomaissa, Perussa, Puolassa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Espanjassa, Ruotsissa, Turkissa ja Yhdysvalloissa. 

Eniten tappajarobotteja vastustettiin Turkissa, Etelä-Koreassa ja Unkarissa. Ainoat maat, jossa enemmistö ei vastustanut tappajarobotteja, olivat Intia, Israel, Brasilia ja Japani.

Tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö IPSOS Mori marras–joulukuussa 2018. Kyselyyn osallistui yhteensä 18 795 ihmistä.
 

Tappajarobotit ihmisoikeudetlakioikeus ja rikosaseet & armeijaYK Amnesty International

Lue myös

Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
Esite autonomisista aseista

Tappajarobottien kieltosopimus näyttää yhä vaikeammalta saavuttaa – Nyt harkitaan toista reittiä

Valtiot jatkavat täysautonomisista aseista eli tappajaroboteista keskustelemista ensi vuonnakin. Viime viikolla pidetyn kokouksen tulos on laiha, sillä varsinaisiin kieltosopimusneuvotteluihin ei ole vieläkään päästy.
Esite autonomisista aseista

Asemahdit estivät neuvottelujen aloittamisen tappajarobotit kieltävästä sopimuksesta

Muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Israel vastustavat kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi täysautonomisten aseiden kehittämisen ja valmistuksen. Järjestöjen kampanja pelkää, että maailma on siirtymässä vaaralliselle polulle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.