Uutiset Tappajarobotit

Kysely: Yhä useampi ihminen vastustaa tappajarobotteja – ”Valtiot täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa”

26 maassa tehdyn kyselyn mukaan useimmissa maissa yli puolet ihmisistä vastustaa autonomisten asejärjestelmien kehittämistä. Monien mukaan tappajarobotit ylittäisivät tietyn moraalisen rajan.
Esite autonomisista aseista
Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

61 prosenttia ihmisistä 26 maassa vastustaa autonomisten asejärjestelmien, eli niin sanottujen tappajarobottien käyttämistä sodassa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Tappajarobotteja vastustetaan myös maissa, jotka itse kehittävät niitä.

Kyselyn teetti tappajarobottien kieltoa ajava Campaign to Stop Killer Robots -kampanja. 

”Kysely osoittaa, että valtiot, jotka estävät tappajarobottien kiellon, ovat täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa. Hallitusten pitäisi suojella ihmisiä tappajarobottien lukemattomilta riskeiltä eikä lähteä uuteen asevarustelukilpaan, jolla voi olla hirvittävät seuraukset”, sanoo kampanjassa mukana olevan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Rasha Abdul Rahim tiedotteessa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen väliintuloa. Niitä kehittävät monet suurvallat, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Kansalaisjärjestöt ja monet valtiot haluaisivat kieltää niiden kehittämisen, tuotannon ja käytön jo ennen kuin ne ovat laajamittaisesti käytössä, sillä niiden pelätään johtavan laajamittaisiin julmuuksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Neuvottelut globaalista kieltosopimuksesta ovat kuitenkin takkuilleet. Viime marraskuussa järjestetyssä kokouksessa diplomaattisia neuvotteluja päätettiin edelleen jatkaa mutta ilman selkeää tavoitetta ja aikataulua. 

Kieltosopimuksen puolesta kampanjoivat järjestöt muistuttavat, että yleinen mielipide on selvästi kääntymässä tappajarobotteja vastaan. Kun vastaavanlainen kyselytutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten 23 maassa, 56 prosenttia ihmisistä vastusti robotteja. Vastustajien määrä on siis noussut.

Vastustajien yleisin huolenaihe on kyselyn mukaan se, että tappajarobotit ylittäisivät tietyn ”moraalisen rajan”, sillä koneille ei sallia tappamista.

22 prosenttia vastanneista puolestaan tuki tappajarobottien kehittelyä, 17 prosenttia ei ollut varma kannastaan. 

Tutkimus tehtiin 26 maassa: Argentiinassa, Australiassa, Belgiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Kolumbiassa, Ranskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Unkarissa, Intiassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Meksikossa, Alankomaissa, Perussa, Puolassa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Espanjassa, Ruotsissa, Turkissa ja Yhdysvalloissa. 

Eniten tappajarobotteja vastustettiin Turkissa, Etelä-Koreassa ja Unkarissa. Ainoat maat, jossa enemmistö ei vastustanut tappajarobotteja, olivat Intia, Israel, Brasilia ja Japani.

Tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö IPSOS Mori marras–joulukuussa 2018. Kyselyyn osallistui yhteensä 18 795 ihmistä.
 

Tappajarobotit ihmisoikeudetlakioikeus ja rikosaseet & armeijaYK Amnesty International

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
Esite autonomisista aseista

Tappajarobottien kieltosopimus näyttää yhä vaikeammalta saavuttaa – Nyt harkitaan toista reittiä

Valtiot jatkavat täysautonomisista aseista eli tappajaroboteista keskustelemista ensi vuonnakin. Viime viikolla pidetyn kokouksen tulos on laiha, sillä varsinaisiin kieltosopimusneuvotteluihin ei ole vieläkään päästy.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa