Kysely: Yhä useampi ihminen vastustaa tappajarobotteja – ”Valtiot täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Yhä useampi ihminen vastustaa tappajarobotteja – ”Valtiot täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa”

26 maassa tehdyn kyselyn mukaan useimmissa maissa yli puolet ihmisistä vastustaa autonomisten asejärjestelmien kehittämistä. Monien mukaan tappajarobotit ylittäisivät tietyn moraalisen rajan.

Esite autonomisista aseista

Autonomisista aseista on keskusteltu useiden vuosien ajan. Järjestöjen toiveissa on sopimus, joka kieltäisi ne. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

61 prosenttia ihmisistä 26 maassa vastustaa autonomisten asejärjestelmien, eli niin sanottujen tappajarobottien käyttämistä sodassa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Tappajarobotteja vastustetaan myös maissa, jotka itse kehittävät niitä.

Kyselyn teetti tappajarobottien kieltoa ajava Campaign to Stop Killer Robots -kampanja. 

”Kysely osoittaa, että valtiot, jotka estävät tappajarobottien kiellon, ovat täysin eri linjoilla yleisen mielipiteen kanssa. Hallitusten pitäisi suojella ihmisiä tappajarobottien lukemattomilta riskeiltä eikä lähteä uuteen asevarustelukilpaan, jolla voi olla hirvittävät seuraukset”, sanoo kampanjassa mukana olevan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Rasha Abdul Rahim tiedotteessa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät valitsemaan kohteensa ja iskemään ilman ihmisen väliintuloa. Niitä kehittävät monet suurvallat, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Kansalaisjärjestöt ja monet valtiot haluaisivat kieltää niiden kehittämisen, tuotannon ja käytön jo ennen kuin ne ovat laajamittaisesti käytössä, sillä niiden pelätään johtavan laajamittaisiin julmuuksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Neuvottelut globaalista kieltosopimuksesta ovat kuitenkin takkuilleet. Viime marraskuussa järjestetyssä kokouksessa diplomaattisia neuvotteluja päätettiin edelleen jatkaa mutta ilman selkeää tavoitetta ja aikataulua. 

Kieltosopimuksen puolesta kampanjoivat järjestöt muistuttavat, että yleinen mielipide on selvästi kääntymässä tappajarobotteja vastaan. Kun vastaavanlainen kyselytutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten 23 maassa, 56 prosenttia ihmisistä vastusti robotteja. Vastustajien määrä on siis noussut.

Vastustajien yleisin huolenaihe on kyselyn mukaan se, että tappajarobotit ylittäisivät tietyn ”moraalisen rajan”, sillä koneille ei sallia tappamista.

22 prosenttia vastanneista puolestaan tuki tappajarobottien kehittelyä, 17 prosenttia ei ollut varma kannastaan. 

Tutkimus tehtiin 26 maassa: Argentiinassa, Australiassa, Belgiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Kolumbiassa, Ranskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Unkarissa, Intiassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Meksikossa, Alankomaissa, Perussa, Puolassa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Espanjassa, Ruotsissa, Turkissa ja Yhdysvalloissa. 

Eniten tappajarobotteja vastustettiin Turkissa, Etelä-Koreassa ja Unkarissa. Ainoat maat, jossa enemmistö ei vastustanut tappajarobotteja, olivat Intia, Israel, Brasilia ja Japani.

Tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö IPSOS Mori marras–joulukuussa 2018. Kyselyyn osallistui yhteensä 18 795 ihmistä.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia