Kysely: Suomen ihmiskaupan vastaisessa työssä parantamisen varaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Suomen ihmiskaupan vastaisessa työssä parantamisen varaa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kyselyn mukaan sekä uhrien, kansalaisten että viranomaisten tiedon puute haittaa ihmiskaupan suitsimista.

(Kuva: Imagens Evangélicas / cc 2.0)

Tiedon puute, lainsäädännön heikkous ja rangaistusten keveys vaikeuttavat ihmiskauppaan puuttumista Suomessa, käy ilmi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n tuoreesta kyselytutkimuksesta, johon vastasi lähinnä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Vastaajat pitivät ihmiskaupan riskiryhminä Suomessa muun muassa ulkomaisia kausityöläisiä, etnisten ravintoloiden työntekijöitä sekä esimerkiksi kauneusalan työntekijöitä. Myös seksuaalinen riisto on yleistymässä, ja esimerkiksi seksipalveluiden markkinointi on monimuotoistunut, kyselystä selviää.

Lähes puolet vastanneista piti yhtenä ongelmana vaikeuksia tunnistaa ihmiskaupan uhreja. Uhrit eivät aina osaa hakea apua esimerkiksi siksi, etteivät he osaa kieltä eivätkä tiedä omista oikeuksistaan tai välttämättä edes pidä itseään uhrina. He saattavat myös pelätä viranomaisia.

Toisaalta myös tavallisten kansalaisten ja viranomaistenkin tietämyksessä on kyselyn mukaan kohennettavaa. Yleisen tietoisuuden lisääminen olisikin vastanneiden mukaan tärkeä keino ehkäistä ihmiskauppaa.

Syyskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 44 ihmistä.

Lisää uusi kommentti