Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana
UNDP:n tutkimuksessa haastateltiin 13:een Euroopan maahan saapuneita siirtolaisia. Noin 16 prosenttia suuntasi Saksaan. Kuva Berliinistä. (Kuva: Der Karlshorster / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Monien afrikkalaisten päätöstä lähteä siirtolaiseksi Eurooppaan luvattomin keinoin on vaikea pyörtää, osoittaa tuore kyselytutkimus.

YK:n kehitysohjelman (UNDP) 1 970:lle siirtolaiselle tekemän kyselytutkimuksen mukaan 93 prosenttia oli kokenut matkansa aikana vaaroja, mutta vain kaksi prosenttia sanoi, että suurempi tietoisuus riskeistä olisi saanut heidät jäämään kotiin.

41 prosenttia sanoi, ettei mikään olisi voinut muuttaa heidän päätöstään, maanantaina julkaistusta tutkimuksesta selviää.

Tutkimuksessa ei ollut mukana pakolaisia tai turvapaikanhakijoita vaan siirtolaisia, jotka olivat tulleet Eurooppaan omien sanojensa mukaan muista syistä. He olivat kotoisin 39:stä Afrikan maasta ja he olivat muuttaneet 13:een Euroopan maahan. Kaikki olivat tulleet Eurooppaan sääntöjen vastaisesti tai luvattomia reittejä.

UNDP:n mukaan raportti rikkoo monia yleisiä luuloja muuttoliikkeestä. Siirtolaiseksi lähteneet eivät aina olleet köyhiä, vaan 58 prosenttia kävi kotimaassaan töissä tai opiskeli. He olivat myös keskimäärin koulutetumpia kuin ikätoverinsa.

Silti noin puolet sanoi, ettei ansainnut tarpeeksi kotimaassaan. 60 prosenttia olikin saapunut Eurooppaan työn tai rahan lähettämisen takia. Euroopassa he pystyivät lähettämään kuukausituloistaan noin kolmanneksen kotimaihinsa jääneille perheilleen. Summa vastasi noin 85:tä prosenttia kuukausituloista kotimaassa.

”Ihmiset ehkä kysyvät, millainen isä olen, kun jätän vaimoni ja pienen tyttäreni. Mutta millainen isä olisin, jos jäisin enkä pystyisi elättämään heitä”, sanoi tutkimukseen haastateltu siirtolainen Yerima.

Työ ja talous eivät ole ainoita syitä, jotka houkuttelevat afrikkalaisia muuttamaan. Raporttiin haastatellun siirtolaisen Sergen mukaan taustalla on myös politiikka, joka pakottaa ihmisten köyhyyteen eikä kehitä maata.

”Olemattomat koulut, heikkenevä terveys, korruptio, sorto – se saa ihmiset muuttamaan.”

62 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoikin, että hallitus oli kohdellut heitä epäreilusti ja 77 prosenttia koki, ettei kotimaan poliittinen järjestelmä anna mahdollisuuksia vaikuttaa siihen.

”Siirtolaisuus heijastaa kehitystä Afrikassa, vaikkakin kehitys on epätasaista eikä riittävän nopeaa täyttääkseen ihmisten tavoitteet. Mahdollisuuksien esteet ja vaihtoehtojen puute nousevat tutkimuksessa esiin kriittisinä tekijöinä, jotka vaikuttavat näiden nuorten arvioihin”, toteaa UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

Raportti vaatiikin paitsi lisäämään hallittua siirtolaisuutta, myös lisäämään afrikkalaisten valinnanmahdollisuuksia kotimaissaan.

Maailmassa on yhteensä noin 258 miljoonaa kansainvälistä siirtolaista. Afrikasta Eurooppaan suuntautuva siirtolaisuus ei ole erityisen yleistä vaan yli 80 prosenttia Afrikan siirtolaisuudesta tapahtuu maanosan sisällä. Sääntöjen mukainen siirtolaisuus Afrikasta Eurooppaan on myös yleisempää kuin luvattomien keinojen käyttäminen.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa köyhyyssiirtolaisuustyö

Lue myös

Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi

Kreikan saarilla on nyt 30 000 turvapaikanhakijaa ja vastaanottokeskuksissa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin niihin mahtuisi. YK:n pakolaisjärjestö vaatii tuhansien siirtämistä mantereelle jatkamaan turvapaikkaprosessiaan.
Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.