Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.

Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

UNDP:n tutkimuksessa haastateltiin 13:een Euroopan maahan saapuneita siirtolaisia. Noin 16 prosenttia suuntasi Saksaan. Kuva Berliinistä. Kuva: Der Karlshorster / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Monien afrikkalaisten päätöstä lähteä siirtolaiseksi Eurooppaan luvattomin keinoin on vaikea pyörtää, osoittaa tuore kyselytutkimus.

YK:n kehitysohjelman (UNDP) 1 970:lle siirtolaiselle tekemän kyselytutkimuksen mukaan 93 prosenttia oli kokenut matkansa aikana vaaroja, mutta vain kaksi prosenttia sanoi, että suurempi tietoisuus riskeistä olisi saanut heidät jäämään kotiin.

41 prosenttia sanoi, ettei mikään olisi voinut muuttaa heidän päätöstään, maanantaina julkaistusta tutkimuksesta selviää.

Tutkimuksessa ei ollut mukana pakolaisia tai turvapaikanhakijoita vaan siirtolaisia, jotka olivat tulleet Eurooppaan omien sanojensa mukaan muista syistä. He olivat kotoisin 39:stä Afrikan maasta ja he olivat muuttaneet 13:een Euroopan maahan. Kaikki olivat tulleet Eurooppaan sääntöjen vastaisesti tai luvattomia reittejä.

UNDP:n mukaan raportti rikkoo monia yleisiä luuloja muuttoliikkeestä. Siirtolaiseksi lähteneet eivät aina olleet köyhiä, vaan 58 prosenttia kävi kotimaassaan töissä tai opiskeli. He olivat myös keskimäärin koulutetumpia kuin ikätoverinsa.

Silti noin puolet sanoi, ettei ansainnut tarpeeksi kotimaassaan. 60 prosenttia olikin saapunut Eurooppaan työn tai rahan lähettämisen takia. Euroopassa he pystyivät lähettämään kuukausituloistaan noin kolmanneksen kotimaihinsa jääneille perheilleen. Summa vastasi noin 85:tä prosenttia kuukausituloista kotimaassa.

”Ihmiset ehkä kysyvät, millainen isä olen, kun jätän vaimoni ja pienen tyttäreni. Mutta millainen isä olisin, jos jäisin enkä pystyisi elättämään heitä”, sanoi tutkimukseen haastateltu siirtolainen Yerima.

Työ ja talous eivät ole ainoita syitä, jotka houkuttelevat afrikkalaisia muuttamaan. Raporttiin haastatellun siirtolaisen Sergen mukaan taustalla on myös politiikka, joka pakottaa ihmisten köyhyyteen eikä kehitä maata.

”Olemattomat koulut, heikkenevä terveys, korruptio, sorto – se saa ihmiset muuttamaan.”

62 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoikin, että hallitus oli kohdellut heitä epäreilusti ja 77 prosenttia koki, ettei kotimaan poliittinen järjestelmä anna mahdollisuuksia vaikuttaa siihen.

”Siirtolaisuus heijastaa kehitystä Afrikassa, vaikkakin kehitys on epätasaista eikä riittävän nopeaa täyttääkseen ihmisten tavoitteet. Mahdollisuuksien esteet ja vaihtoehtojen puute nousevat tutkimuksessa esiin kriittisinä tekijöinä, jotka vaikuttavat näiden nuorten arvioihin”, toteaa UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

Raportti vaatiikin paitsi lisäämään hallittua siirtolaisuutta, myös lisäämään afrikkalaisten valinnanmahdollisuuksia kotimaissaan.

Maailmassa on yhteensä noin 258 miljoonaa kansainvälistä siirtolaista. Afrikasta Eurooppaan suuntautuva siirtolaisuus ei ole erityisen yleistä vaan yli 80 prosenttia Afrikan siirtolaisuudesta tapahtuu maanosan sisällä. Sääntöjen mukainen siirtolaisuus Afrikasta Eurooppaan on myös yleisempää kuin luvattomien keinojen käyttäminen.

Lisää uusi kommentti