Kysely: Ihmisten usko sodan sääntöihin vahva – kidutuksen hyväksyy silti aiempaa useampi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Ihmisten usko sodan sääntöihin vahva – kidutuksen hyväksyy silti aiempaa useampi

Punaisen Ristin tutkimuksen mukaan etenkin konfliktimaissa enemmistö uskoo, että sodilla pitää olla rajansa.

Suurin osa ihmisistä 16 maassa uskoo, että sodilla pitää olla sääntönsä. Usko on erityisen vahva niissä maissa, joissa on käynnissä konflikti, sekä niiden lähimaissa, käy ilmi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista 80 prosenttia uskoi, että taistelijoiden pitäisi konflikteissa välttää siviiliuhreja niin paljon kuin mahdollista vihollista vastaan hyökätessään. Yhtä moni piti vääränä myös hyökkäämistä ambulansseja, sairaaloita ja terveydenhuollon työntekijöitä vastaan.

ICRC on kuitenkin huolissaan siitä, että peräti 36 prosenttia ihmisistä uskoo, että vangittuja vihollistaistelijoita voi kiduttaa tärkeän sotilaallisen tiedon saamiseksi. Alle puolet pitää kidutusta vääränä. Vuonna 1999 kidutusta piti vääränä kaksi kolmasosaa vastanneista.

"Tulokset osoittavat, että meidän kaikkien on vedettävä raja: kidutus kaikissa muodoissaan on väärin. -- Jopa sodassa jokainen ansaitsee inhimillisen kohtelun", sanoo ICRC:n puheenjohtaja Peter Maurer järjestön tiedotteessa.

Kyselyyn osallistui yhteensä yli 17 000 ihmistä. He olivat kotoisi konfliktimaista, kuten Irakista, Afganistanista, Israelista ja Palestiinasta. Mukana oli myös ihmisiä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, eli Kiinasta, Venäjältä, Ranskasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Vastaukset vaihtelivat sen mukaan, elävätkö ihmiset konfliktimaissa vai eivät. 78 prosenttia konfliktimaiden asukkaista piti vääränä vihollistaistelijoita vastaan hyökkäämistä asutuilla alueilla, jos tiedetään, että monia siviileitä kuolisi. Turvallisuusneuvoston pysyvissä jäsenmaissa vain puolet ajatteli näin. Myös käsitykset kidutuksesta vaihtelivat. Jemenissä sata prosenttia ihmistä vastusti kidutusta, mutta Palestiinassa vain 35 ja Israelissa 44 prosenttia.

Tutkimus tehtiin tämän vuoden kesä- ja syyskuun välisenä aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia