Uutiset Suomen asekaupat

Kysely: Hävittäjähanke jakaa suomalaisia – Etenkin nuoret lykkäisivät hanketta tai luopuisivat siitä kokonaan

Rauhanjärjestöjen kyselyn mukaan hävittäjähanketta kannatetaan enemmän kuin vastustetaan, mutta ero on pieni. Vastustajat perustelevat mielipidettään etenkin koronapandemian aiheuttamalla vaikealla taloustilanteella.
Suomen lippu lipputangossa.
Hävittäjähankinnat jakavat suomalaisten mielipiteitä. (Kuva: Cha già José / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Tänä vuonna toteutuva HX-hävittäjähanke jakaa suomalaisten mielipiteitä. Hanketta vastustaa tai sitä lykkäisi lähes yhtä suuri osa ihmisiä kuin sitä kannattaakin, selviää rauhanjärjestöjen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Suomen on määrä ostaa tänä vuonna 64 uutta hävittäjää, joiden hinnaksi on arvioitu noin kymmenen miljardia euroa. Rauhanjärjestöt vastustavat hankintoja muun muassa niiden kustannusten, päätöksenteon läpinäkymättömyyden, asevarustelu-uhan ja ilmastopäästöjen takia.

Toukokuussa tehdyn, tänään julkaistun kyselyn mukaan hanke saa suomalaisten keskuudessa enemmän kannatusta kuin vastustusta: 42 prosenttia toteuttaisi hankkeen vähintään niin laajana kuin on suunniteltukin. 29 prosenttia pienentäisi hanketta ja 10,5 prosenttia luopuisi siitä kokonaan. Lähes viidennes ei ota kantaa lainkaan.

Puoluekanta, sukupuoli ja ikä jakavat hankkeen kannattajia ja vastustajia. Alle 40-vuotiaista vain noin kolmannes kannattaa hanketta. Naiset suhtautuvat hankkeeseen miehiä kriittisemmin.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan äänestäjät kannattavat hanketta eniten. Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista taas suurin osa vastustaa hanketta tai haluaa pienentää sitä.

Yli puolet vastustajista perustelee mielipidettään koronapandemian aiheuttamalla vaikealla taloustilanteella.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy, ja siihen vastasi 1 025 suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teettivät Sadankomitea, Rauhanliitto ja Rauhanpuolustajat.

Suomen asekaupat politiikkaaseet & armeijaturvallisuustalouskauppa Suomi SadankomiteaSuomen RauhanpuolustajatSuomen Rauhanliitto

Kommentit

Lähettänyt Rauha Suomeen (ei varmistettu) 9.6.2021 - 19:52

Ihmisen muisti on lyhyt. Nuoret eivät ole kuulleet isovanhemmiltaan millaista oli sodan aikana. Suomella on varaa antaa miljardeja ulkomaille, mutta ei olisi varaa ylläpitää uskottavaa puollustusta.

Lue myös

Suomen lippu lipputangossa.

Puhutaan hävittäjistä

Keskustelua hävittäjistä käydään Suomessa asevaraisen turvallisuuskäsityksen ehdoin. Turvallisuuspoliittinen ympäristömme vaatii kuitenkin panostuksia ihmisiin, ei aseisiin, kirjoittaa Sadankomitean hallituksen puheenjohtaja Kaisu Kinnunen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat