Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.

Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Mielenosoitus siirtolaisten puolesta Pariisissa. Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0.

Äärioikeiston noususta ja pakolaisvastaisen politiikan kasvusta huolimatta monissa Euroopan maissa enemmistö kansalaisista kannattaa yhä väkivaltaa ja sotaa pakenevien ihmisten vastaanottoa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Amerikkalainen Pew Research Center -tutkimuslaitos kysyi pakolaismielipiteitä kymmenen EU-maan sekä kahdeksan muun maan kansalaisilta. Kussakin maassa haastateltiin noin 900:aa–1 500:aa ihmistä.

Kymmenestä EU-maasta kahdeksassa yli puolet väestöstä kannattaa pakolaisten vastaanottamista. Ruotsissa, Saksassa, Alankomaissa ja Espanjassa osuus on yli 80 prosenttia. Näistä maista etenkin Ruotsi ja Saksa ovat ottaneet vastaan paljon pakolaisia ja turvapaikanhakijoita viime vuosina. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Eurooppaan tulevat pakolaiset saapuvat yleisimmin Kreikkaan ja Italiaan. Niissäkin 69 ja 56 prosenttia ihmisistä kannattaa pakolaisten vastaanottamista, tutkimuksesta selviää.

Nihkeimpiä ovat puolalaiset ja unkarilaiset. Puolassa 49 ja Unkarissa 32 prosenttia kannattaa pakolaisten vastaanottamista. Etenkin Unkari on viime aikoina kiristänyt pakolaispolitiikkaansa. Se sääti kesäkuussa lain, joka käytännössä kriminalisoi pakolaisten auttamisen.

Kysely tehtiin myös Meksikossa, Kanadassa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Etelä-Afrikassa, Venäjällä ja Israelissa. Meksikossa 79 prosenttia kannatti pakolaisten vastaanottoa, Israelissa vain 37.

EU-kansalaisilta kysyttiin myös, hyväksyvätkö he tavan, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä. Kaikissa kymmenessä maassa enemmistö vastasi kielteisesti. Kreikassa osuus oli peräti 92 prosenttia, tutkimuksesta selviää. Vastaajilta ei kysytty, mitä he tarkalleen ottaen eivät hyväksy.

Eurooppaan saapui vuonna 2015 Välimeren kautta yli miljoona pakolaista tai turvapaikanhakijaa. Vuonna 2017 määrä oli enää runsaat 170 000, vaikka samaan aikaan pakolaisten määrä maailmalla on kasvanut.

Tänä vuonna pakolaisia uudelleensijoitetaan pysyvästi vain 50 000–60 000, mikä on pieni luku sitten vuoden 2007, kertoo uutissivusto IRIN News. Syynä on pääasiassa se, että Yhdysvallat ottaa vastaan ennätysvähän pakolaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia