Kuwaitissa hyväksyttiin kotiapulaisia suojeleva laki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuwaitissa hyväksyttiin kotiapulaisia suojeleva laki

Muiden Persianlahden maiden pitäisi ottaa maasta oppia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Kuwaitin parlamentti on hyväksynyt lain, joka takaa työntekijän oikeudet maan tuhansille kotiapulaisille, joita ei ole tähän mennessä sisällytetty työlainsäädäntöön.

Viime viikolla hyväksytty laki takaa kotiapulaisille muun muassa 12-tuntisen työpäivän taukoineen, vapaapäivän viikoittain ja 30 päivän palkallisen vuosiloman.

Kuwaitissa on yli 660 000 kotiapulaista, joista useimmat ovat aasialais- ja afrikkalaistaustaisia naisia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) vuonna 2010 julkistaman raportin mukaan heidän palkkansa jätetään usein maksamatta, he joutuvat tekemään pitkiä työpäiviä ilman vapaata ja heitä käytetään seksuaalisesti ja fyysisesti hyväksi.

Kuwaitissa on myös voimassa muuallakin Persianlahden maissa käytössä oleva kafala-järjestelmä, joka säätää muun muassa, ettei siirtotyöläinen voi vaihtaa työnantajaa kesken sopimuskauden, vaikka joutuisikin kokemaan hyväksikäyttöä.

Nyt säädetty laki on HRW:n mukaan tärkeä läpimurto, jonka pitäisi johtaa siihen, että myös muut Persianlahden maat ryhtyvät samantyyppisiin toimiin.

Lakiin jää kuitenkin yhä aukkoja. Siinä ei esimerkiksi ole tarkkoja toimeenpanomekanismeja. Työnantajaa kielletään takavarikoimasta työntekijän passia, mutta rangaistuksesta ei kerrota. Myöskään ammattiliiton perustamiseen ei taata oikeutta, järjestö huomauttaa.

Lain on määrä tulla voimaan Kuwaitin emiirin hyväksynnän ja virallisen julkistuksen jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia