Kuumottava ennuste öljyhiekan tuonnista EU-alueelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuumottava ennuste öljyhiekan tuonnista EU-alueelle

Jos EU ei heitä kapuloita rattaisiin, Eurooppaan voi pian virrata öljyhiekkaa jopa 175-kertaisesti nykyiseen verrattuna, varoittaa ympäristöjärjestö.

Öljyhiekan maahantuonnin Euroopan unioniin ennustetaan kasvavan jopa 175-kertaiseksi vuosikymmenen loppuun mennessä, mikäli EU ei ryhdistäydy polttoaineiden sääntelyssään, todetaan yhdysvaltaisen ympäristöjärjestö NRDC:n raportissa.

Järjestön mukaan vuonna 2020 öljyhiekan tuonti voi olla jopa 700 000 barrelia päivässä, kun sitä tuotiin vuonna 2012 vain 4000 barrelia päivässä. Suurpäästöisen öljyhiekan kulutuksen kasvu vastaisi käytännössä noin kuuden miljoonan ylimääräisen auton kokoisia lisäpäästöjä Euroopassa, järjestö sanoo.

Ympäristöjärjestöt pelkäävätkin ennustusten toteutuvan, mikäli EU ei pane täytäntöön jo vuonna 2009 laadittua polttoainedirektiiviä, jonka tavoitteena on vähentää polttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteettiä vuosikymmenen loppuun mennessä. Vastaavasti tavanomaisia polttoaineita paljon saastuttavamman hiekkaöljyn rajoittamaton tuonti kääntäisi NRDC:n laskemien mukaan kasvihuonekaasuintensiteetin unionin alueella kasvuun.

Direktiivin täytäntöön laittaminen vaikuttaa kuitenkin juuttuneen byrokratian hampaisiin, sillä komissio ei ole vielä esitellyt omaa selvitystään kiristysten seurauksista eikä toteuttamisen yksityiskohdista ole vielä päätetty.

"Polttoaineiden kasvihuonekaasujen vähentämisessä maahantuomalla lisää kaikkein hiili-intensiivisintä fossiilipolttoainetta ei ole mitään järkeä", sanoo Colin Roche Euroopan Maan ystävistä.

Järjestöille huolta aiheuttaa myös, että komission ehdottamat uudet ilmastopoliittiset linjaukset eivät aseta ensi vuosikymmenelle konkreettisia tavoitteita polttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetin vähentämiselle.

NRDC:n laskelmat nojaavat Kanadan hiekkaöljykenttien öljyputkien valmistumiseen ajallaan sekä kansainvälisen energiajärjestö IAEA:n ennusteisiin raakaöljyn kysynnän kehittymisestä Euroopassa.

Öljyputkisuunnitelmat ovat herättäneet voimakasta vastarintaa alkuperäiskansojen ja ympäristöryhmien taholta Kanadassa, jonka öljyteollisuus on asettanut tavoitteekseen kasvattaa päivittäistä hiekkaöljytuotantoaan vuoden 2012 noin puolestatoista miljoonasta barrelista lähes kuuteen miljoonaan barreliin vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti