Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä
Monissa kehittyvissä maissa on viime vuosina herätty kuukautisvalistuksen tärkeyteen. Etiopiassa juhlittiin vuonna 2018 kuukautishygieniapäivää. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Kun eswatinilainen Nomcebo Mkhaliphi 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa havaitsi veren vuotavan vaginastaan, hän oli järkyttynyt. Tytön vanhemmat olivat eronneet, kun hän oli yhdeksän, eikä kukaan ollut kertonut hänelle kuukautisista.

Hämmentyneenä hän kääntyi vanhempien siskojensa puoleen.

”Siskoni kertoivat minulle, että heille tapahtui samoin joka kuukausi ja että he käyttivät kangasta, vessapaperia ja sanomalehtiä kuukautissuojina”, muistelee nyt 45-vuotias Mkhaliphi. Hän noudatti neuvoa ja käytti samoja materiaaleja kuin siskonsa, sillä hänellä ei ollut rahaa ostaa terveyssiteitä.

Kuukautiskokemuksista kertominen herättää Mkhaliphissa surua. Kuukautiset asettivat hänet koulussa juoruilun, kiusaamisen ja nöyryyttämisen kohteeksi. Kerran hän tahrasi mekkonsa ja myöhemmin kävi niinkin, että Mkhaliphin kuukautissuojina pitämät verestä vettyneet vessapaperit ja sanomalehdet putosivat maahan muiden oppilaiden silmien edessä.

”Nämä tapaukset alensivat itsetuntoani, sillä toiset oppilaat alkoivat kiusata minua”, sittemmin kahden pojan ja yhden tytön äidiksi tullut Mkhaliphi sanoo.

Likainen salaisuus

Mkhaliphi kesti pilkan ja kävi koulunsa loppuun. Nykyään hän kiertää vapaaehtoisena kouluissa ja yhteisöissä kertomassa kuukautisista ja erityisesti niihin liittyvästä stigmasta nuorille tytöille ja pojille. Hän ottaa pojat mukaan, jotta nämä lakkaisivat näkemästä kuukautiset naurun aiheena ja ymmärtäisivät, että se on heidän naispuolisille tovereilleen luonnollinen tapahtuma.

”Kuukautisiin liittyy paljon stigmaa. Kun naisella on kuukautiset, hänen sanotaan olevan puhdistautumassa. Se antaa kuvan naisesta likaisena. Siksi joissain perheissä ei anneta naisen laittaa ruokaa kuukautisten aikana ja joissain kirkoissa naisten ei anneta tulla papin lähelle”, Mkhaliphi kertoo.

Eikä siinä kaikki: kuukautiset ovat tabu ja niistä on kiellettyä puhua, sillä swati-kulttuurissa asia on aina ollut salaisuus.

Surullisia tarinoita

Puhuessaan Mkhaliphi käyttää omaa tarinaansa rakentaakseen tytöille itseluottamusta.

”Tytöt avautuvat omista surullisista tarinoistaan, kun he kuulevat minun kokemuksistani”, hän sanoo.

Yksi tytöistä on 14-vuotias Nomthandazo. Nomthandazo kertoo, että hän tapasi jäädä koulusta pois kuukautisten aikana, koska eräänä päivänä hänen kuukautissuojana käyttämänsä sanomalehti putosi lattialle ja hän joutui koulussaan pitkäksi aikaa naurunalaiseksi.

Koska hänellä ei ollut varaa ostaa siteitä, hän oli menevinään kouluun ja piilotteli vanhemmiltaan noin viikon, kunnes kuukautiset olivat ohi.

”Nykyään käytän rättejä. Niiden kuivuminen kestää kauan, mutta ovat ne parempia kuin sanomalehdet”, Nomthandazo sanoo.

Temphilo puolestaan aikanaan kertoi äitipuolelleen heti, kun alkoi vuotaa verta. Temphilo pelkäsi, että hänessä oli jotain vialla. Äitipuoli oli samaa mieltä ja hakkasi tytön ja syytti tätä seksin harrastamisesta.

”Vuosin verta melkein kuukauden eikä äitipuoleni edes vienyt minua sairaalaan, sillä hänen mielestään olin itse aiheuttanut itselleni tilani”, Temphilo kertoo. Myöhemmin hänen kuukautisensa ovat jääneet säännölliseen 4 tai 5 päivään.

Vaadittiin Mkhaliphin kohtaaminen, jotta Temphilo pystyi vapautumaan häpeästä ja vakuuttumaan, että kuukautiset ovat luonnollinen asia.

Tähän mennessä Mkhaliphi on auttanut yli 3 000:ta tyttöä. Hän ryhtyi hankkeeseen vuonna 2016 jouduttuaan pois työstään lakisihteerinä. ”Minua kutsutaan puhumaan moniin paikkoihin, mutta on vaikea tavoittaa kaikkia, sillä taloudellisia voimavaroja on niin niukasti.”

Mkhaliphi on kuitenkin löytänyt uuden väylän niin nuorten kuin rahoittajienkin etsimiseen. Nykyään hänet löytää myös Twitteristä nimellä @nomcebo_mkhali.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys gendersukupuolten tasa-arvoterveys Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä