Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä
Monissa kehittyvissä maissa on viime vuosina herätty kuukautisvalistuksen tärkeyteen. Etiopiassa juhlittiin vuonna 2018 kuukautishygieniapäivää. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Kun eswatinilainen Nomcebo Mkhaliphi 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa havaitsi veren vuotavan vaginastaan, hän oli järkyttynyt. Tytön vanhemmat olivat eronneet, kun hän oli yhdeksän, eikä kukaan ollut kertonut hänelle kuukautisista.

Hämmentyneenä hän kääntyi vanhempien siskojensa puoleen.

”Siskoni kertoivat minulle, että heille tapahtui samoin joka kuukausi ja että he käyttivät kangasta, vessapaperia ja sanomalehtiä kuukautissuojina”, muistelee nyt 45-vuotias Mkhaliphi. Hän noudatti neuvoa ja käytti samoja materiaaleja kuin siskonsa, sillä hänellä ei ollut rahaa ostaa terveyssiteitä.

Kuukautiskokemuksista kertominen herättää Mkhaliphissa surua. Kuukautiset asettivat hänet koulussa juoruilun, kiusaamisen ja nöyryyttämisen kohteeksi. Kerran hän tahrasi mekkonsa ja myöhemmin kävi niinkin, että Mkhaliphin kuukautissuojina pitämät verestä vettyneet vessapaperit ja sanomalehdet putosivat maahan muiden oppilaiden silmien edessä.

”Nämä tapaukset alensivat itsetuntoani, sillä toiset oppilaat alkoivat kiusata minua”, sittemmin kahden pojan ja yhden tytön äidiksi tullut Mkhaliphi sanoo.

Likainen salaisuus

Mkhaliphi kesti pilkan ja kävi koulunsa loppuun. Nykyään hän kiertää vapaaehtoisena kouluissa ja yhteisöissä kertomassa kuukautisista ja erityisesti niihin liittyvästä stigmasta nuorille tytöille ja pojille. Hän ottaa pojat mukaan, jotta nämä lakkaisivat näkemästä kuukautiset naurun aiheena ja ymmärtäisivät, että se on heidän naispuolisille tovereilleen luonnollinen tapahtuma.

”Kuukautisiin liittyy paljon stigmaa. Kun naisella on kuukautiset, hänen sanotaan olevan puhdistautumassa. Se antaa kuvan naisesta likaisena. Siksi joissain perheissä ei anneta naisen laittaa ruokaa kuukautisten aikana ja joissain kirkoissa naisten ei anneta tulla papin lähelle”, Mkhaliphi kertoo.

Eikä siinä kaikki: kuukautiset ovat tabu ja niistä on kiellettyä puhua, sillä swati-kulttuurissa asia on aina ollut salaisuus.

Surullisia tarinoita

Puhuessaan Mkhaliphi käyttää omaa tarinaansa rakentaakseen tytöille itseluottamusta.

”Tytöt avautuvat omista surullisista tarinoistaan, kun he kuulevat minun kokemuksistani”, hän sanoo.

Yksi tytöistä on 14-vuotias Nomthandazo. Nomthandazo kertoo, että hän tapasi jäädä koulusta pois kuukautisten aikana, koska eräänä päivänä hänen kuukautissuojana käyttämänsä sanomalehti putosi lattialle ja hän joutui koulussaan pitkäksi aikaa naurunalaiseksi.

Koska hänellä ei ollut varaa ostaa siteitä, hän oli menevinään kouluun ja piilotteli vanhemmiltaan noin viikon, kunnes kuukautiset olivat ohi.

”Nykyään käytän rättejä. Niiden kuivuminen kestää kauan, mutta ovat ne parempia kuin sanomalehdet”, Nomthandazo sanoo.

Temphilo puolestaan aikanaan kertoi äitipuolelleen heti, kun alkoi vuotaa verta. Temphilo pelkäsi, että hänessä oli jotain vialla. Äitipuoli oli samaa mieltä ja hakkasi tytön ja syytti tätä seksin harrastamisesta.

”Vuosin verta melkein kuukauden eikä äitipuoleni edes vienyt minua sairaalaan, sillä hänen mielestään olin itse aiheuttanut itselleni tilani”, Temphilo kertoo. Myöhemmin hänen kuukautisensa ovat jääneet säännölliseen 4 tai 5 päivään.

Vaadittiin Mkhaliphin kohtaaminen, jotta Temphilo pystyi vapautumaan häpeästä ja vakuuttumaan, että kuukautiset ovat luonnollinen asia.

Tähän mennessä Mkhaliphi on auttanut yli 3 000:ta tyttöä. Hän ryhtyi hankkeeseen vuonna 2016 jouduttuaan pois työstään lakisihteerinä. ”Minua kutsutaan puhumaan moniin paikkoihin, mutta on vaikea tavoittaa kaikkia, sillä taloudellisia voimavaroja on niin niukasti.”

Mkhaliphi on kuitenkin löytänyt uuden väylän niin nuorten kuin rahoittajienkin etsimiseen. Nykyään hänet löytää myös Twitteristä nimellä @nomcebo_mkhali.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys gendersukupuolten tasa-arvoterveys Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Kolme tyttöä istuu aikuisen edessä tuoleilla.

Korona on lisännyt teiniraskauksia ja silpomista, mutta mistä se oikeastaan johtuu? – ”Kun koulut suljettiin, tytöt jäivät oman onnensa nojaan”, sanoo kenialainen asiantuntija Mary Momanyi

Kriisien aikoina naisten ja tyttöjen asema usein heikkenee, koska syvään juurtuneita sosiaalisia normeja on vaikeampi vastustaa. Keniassa korona-aika on johtanut muun muassa siihen, että tytöt suostuvat seurustelusuhteisiin vanhempien miesten kanssa saadakseen rahaa edes terveyssiteisiin, kertoo Solidaarisuuden asiantuntija Mary Momanyi.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Suomen lippu ja sininen taivas

Selvitys: Suomalaisyritykset ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta käytännön toimista viestitään nihkeästi

Vain neljännes suomalaisyrityksistä arvioi järjestelmällisesti ja julkisesti toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön selvityksestä.
Maapallo lapsen käsissä

20 vuotta täyttävä Maailman sosiaalifoorumi järjestetään virtuaalisena

Maailman sosiaalifoorumi järjestetään yhdeksän päivän mittaisena tapahtumana verkossa. Luvassa on keskusteluja muun mussa ilmastosta, demokratiasta ja taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta.
Mies puolilähikuvassa seinällä olevalla näyttöruudulla, vieressä YK:n logo.

Yli 200 000 ihmistä on kuollut koronaan Brasiliassa, mutta presidentti Jair Bolsonaro on satsannut rahaa muun muassa ydinsukellusveneeseen

Bolsonaro esti joulukuussa veto-oikeudellaan parlamenttia antamasta rahoitusta koronarokotteisiin ja muihin torjuntatoimiin ja suosii armeijaa. Presidentti luottaa ”aseistettuun väkeen” niin lujasti, ettei mahdollinen kannattajien menettäminen pandemian huonon hoidon vuoksi huolestuta häntä, kirjoittaa Mario Osava.
Terveystyöntekijä rokottaa naista.

Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin

Ebolaan kehitettiin muutama vuosi sitten rokote, jolle ei kuitenkaan ole taudin harvinaisuuden vuosi luonnollisia markkinoita. Nyt rokotteita on saatavilla viikon varoitusajalla – tosin aluksi vain vajaat 7 000 annosta.

Tuoreimmat

Selvitys: Suomalaisyritykset ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta käytännön toimista viestitään nihkeästi
20 vuotta täyttävä Maailman sosiaalifoorumi järjestetään virtuaalisena
Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Kashmirin laakso on maailman viimeisiä sahramikrookuksen kasvupaikkoja – Viljelijät pelkäävät, että teollisuus tuhoaa maailman kalleimman maustekasvin
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti