Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä
Monissa kehittyvissä maissa on viime vuosina herätty kuukautisvalistuksen tärkeyteen. Etiopiassa juhlittiin vuonna 2018 kuukautishygieniapäivää. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Kun eswatinilainen Nomcebo Mkhaliphi 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa havaitsi veren vuotavan vaginastaan, hän oli järkyttynyt. Tytön vanhemmat olivat eronneet, kun hän oli yhdeksän, eikä kukaan ollut kertonut hänelle kuukautisista.

Hämmentyneenä hän kääntyi vanhempien siskojensa puoleen.

”Siskoni kertoivat minulle, että heille tapahtui samoin joka kuukausi ja että he käyttivät kangasta, vessapaperia ja sanomalehtiä kuukautissuojina”, muistelee nyt 45-vuotias Mkhaliphi. Hän noudatti neuvoa ja käytti samoja materiaaleja kuin siskonsa, sillä hänellä ei ollut rahaa ostaa terveyssiteitä.

Kuukautiskokemuksista kertominen herättää Mkhaliphissa surua. Kuukautiset asettivat hänet koulussa juoruilun, kiusaamisen ja nöyryyttämisen kohteeksi. Kerran hän tahrasi mekkonsa ja myöhemmin kävi niinkin, että Mkhaliphin kuukautissuojina pitämät verestä vettyneet vessapaperit ja sanomalehdet putosivat maahan muiden oppilaiden silmien edessä.

”Nämä tapaukset alensivat itsetuntoani, sillä toiset oppilaat alkoivat kiusata minua”, sittemmin kahden pojan ja yhden tytön äidiksi tullut Mkhaliphi sanoo.

Likainen salaisuus

Mkhaliphi kesti pilkan ja kävi koulunsa loppuun. Nykyään hän kiertää vapaaehtoisena kouluissa ja yhteisöissä kertomassa kuukautisista ja erityisesti niihin liittyvästä stigmasta nuorille tytöille ja pojille. Hän ottaa pojat mukaan, jotta nämä lakkaisivat näkemästä kuukautiset naurun aiheena ja ymmärtäisivät, että se on heidän naispuolisille tovereilleen luonnollinen tapahtuma.

”Kuukautisiin liittyy paljon stigmaa. Kun naisella on kuukautiset, hänen sanotaan olevan puhdistautumassa. Se antaa kuvan naisesta likaisena. Siksi joissain perheissä ei anneta naisen laittaa ruokaa kuukautisten aikana ja joissain kirkoissa naisten ei anneta tulla papin lähelle”, Mkhaliphi kertoo.

Eikä siinä kaikki: kuukautiset ovat tabu ja niistä on kiellettyä puhua, sillä swati-kulttuurissa asia on aina ollut salaisuus.

Surullisia tarinoita

Puhuessaan Mkhaliphi käyttää omaa tarinaansa rakentaakseen tytöille itseluottamusta.

”Tytöt avautuvat omista surullisista tarinoistaan, kun he kuulevat minun kokemuksistani”, hän sanoo.

Yksi tytöistä on 14-vuotias Nomthandazo. Nomthandazo kertoo, että hän tapasi jäädä koulusta pois kuukautisten aikana, koska eräänä päivänä hänen kuukautissuojana käyttämänsä sanomalehti putosi lattialle ja hän joutui koulussaan pitkäksi aikaa naurunalaiseksi.

Koska hänellä ei ollut varaa ostaa siteitä, hän oli menevinään kouluun ja piilotteli vanhemmiltaan noin viikon, kunnes kuukautiset olivat ohi.

”Nykyään käytän rättejä. Niiden kuivuminen kestää kauan, mutta ovat ne parempia kuin sanomalehdet”, Nomthandazo sanoo.

Temphilo puolestaan aikanaan kertoi äitipuolelleen heti, kun alkoi vuotaa verta. Temphilo pelkäsi, että hänessä oli jotain vialla. Äitipuoli oli samaa mieltä ja hakkasi tytön ja syytti tätä seksin harrastamisesta.

”Vuosin verta melkein kuukauden eikä äitipuoleni edes vienyt minua sairaalaan, sillä hänen mielestään olin itse aiheuttanut itselleni tilani”, Temphilo kertoo. Myöhemmin hänen kuukautisensa ovat jääneet säännölliseen 4 tai 5 päivään.

Vaadittiin Mkhaliphin kohtaaminen, jotta Temphilo pystyi vapautumaan häpeästä ja vakuuttumaan, että kuukautiset ovat luonnollinen asia.

Tähän mennessä Mkhaliphi on auttanut yli 3 000:ta tyttöä. Hän ryhtyi hankkeeseen vuonna 2016 jouduttuaan pois työstään lakisihteerinä. ”Minua kutsutaan puhumaan moniin paikkoihin, mutta on vaikea tavoittaa kaikkia, sillä taloudellisia voimavaroja on niin niukasti.”

Mkhaliphi on kuitenkin löytänyt uuden väylän niin nuorten kuin rahoittajienkin etsimiseen. Nykyään hänet löytää myös Twitteristä nimellä @nomcebo_mkhali.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys gendersukupuolten tasa-arvoterveys Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja

Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”