Kuubassa on alettu viimein puhua naisten murhista – Myytit tekevät ilmiöstä kuitenkin usein näkymättömän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubassa on alettu viimein puhua naisten murhista – Myytit tekevät ilmiöstä kuitenkin usein näkymättömän

Uuden raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat ovat viime vuosina vähentyneet Kuubassa. Tietoisuus aiheesta on kasvanut median ansiosta sekä sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Ihmisiä istumassa riveissä seminaarihuoneessa

Havannassa toimiva Oscar Arnulfo Romero -keskus kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kuva: Jorge Luis Baños.

Naismurhat ovat olleet tähän asti Kuubassa tabu. Nyt maa on ensi kerran esittänyt sukupuolensa vuoksi surmattujen naisten luvun kansainvälisessä raportissa.

Viranomaiset eivät ole kommentoineet tietoa, joka sisältyy Kuuban huhtikuussa julkaistuun kansalliseen raporttiin Agenda 2030:n eli YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutukseseta.

”Kun etsitään ratkaisua ongelmaan, ensimmäinen askel on tunnustaa sen olemassaolo”, psykologi Mareleén Díaz huomauttaa. Hän työskentelee Oscar Arnulfo Romero -keskuksessa, joka kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Vaikea verrata

Raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat vähenivät vuosina 2013–2016 Kuubassa 33 prosenttia.

Vuonna 2016 yli 15-vuotiaisiin naisiin kohdistuneita henkirikoksia tehtiin 0,99 sataatuhatta naista kohti, raportti kertoo. Kuubassa on noin viisi miljoonaa naista, joten surmattujen määrä oli noin 50.

Luku on alhainen verrattuna moniin muihin Latinalaisen Amerikan maihin. Asiantuntijoiden mukaan tilaston vertailukelpoisuutta kuitenkin heikentää se, että Kuubassa tekijät on rajattu uhrien entisiin ja nykyisiin puolisoihin.

YK:n tilastojen mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella naismurhia tehtiin eniten El Salvadorissa, jossa luku oli 10,2 sataatuhatta naista kohti. Hondurasin luku oli 5,8, Belizen 4,6 ja Trinidad ja Tobagon 3,0.

Naismurha outo käsite

”Kuubalaiset tuntevat asiaa huonosti, koska monenlaiset myytit tekevät naismurhat näkymättömiksi. Käsite on monille uusi ja outo”, Centro Cristiano de Reflexión y Diálogo-Cuba -laitoksen perustaja Valia Solís muistuttaa.

Diazin mukaan Kuuban media on nostanut viime aikoina naismurhia näkyvästi esiin ja yleinen tietoisuus asiasta on kasvanut sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Diaz toivoo, että keskustelun vilkastuminen edistää naisliikkeen vaatimusta laista sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan.

Feministien aikakauslehti Alas Tensas ja tasa-arvoa ajava uutissivusto Tremenda Nota ovat uutisoineet tänä vuonna useita naismurhia.

Apua väkivallan uhreille

”Naismurhaa edeltää aina paljon väkivaltaa. Meiltä apua hakevat naiset ovat kärsineet siitä keskimäärin 5-15 vuotta”, vuonna 2016 perustettua naisten tukikeskusta johtava psykiatri Ivón Ernard kertoo.

”Auttamistamme lähes 200 naisesta ei onneksi yksikään ole päätynyt murhatuksi. Olemme alkaneet perustaa heille tukiryhmiä jatkoa varten”, hän selittää.

Valtiolta vaaditaan määrätietoisia toimia naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Asiantuntijoiden mukaan se edellyttää lainsäädännön ohella lisäkoulutusta muun muassa poliisin, oikeuslaitoksen ja terveydenhuollon työntekijöille. Tarvitaan myös turvapaikkoja uhreille ja huomion kiinnittämistä väkivallan tekijöihin.

Kuubassa vuonna 2016 toteutetun tasa-arvokyselyn lopulliset tulokset julkaistiin vasta tänä vuonna. Haastatelluista yli 10 000 naisesta liki 27 prosenttia kertoi kokeneensa jonkinlaista väkivaltaa parisuhteessaan kuluneen vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia