Kuuban vähemmistöt vapautuvat ja jakautuvat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuban vähemmistöt vapautuvat ja jakautuvat

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä suvaitaan Kuubassa aiempaa paremmin, mutta "julkisia skandaaleja" ei edelleenkään saa aiheuttaa.

(IPS) -- Vielä muutama vuosi sitten seksuaalisille ja sukupuolisille vähemmistöille suunnatut juhlat havannalaisella klubilla olisivat johtaneet ratsiaan ja pidätyksiin. Nyt ne ovat osa niin yksityisten kuin valtiollistenkin menopaikkojen kukoistavaa yöelämää.

Myös HLBTI-yhteisön – lyhenne viittaa homoihin, lesboihin ja biseksuaaleihin, sekä trans- ja intersukupuolisiin ihmisiin – elintila on vapautumisen myötä kasvanut. Osa yhteisön jäsenistä näkee uudessa vapaudessa kuitenkin vaaran siemenen.

"Tilat, joissa HLBTI-ihmiset voivat ilmaista itseään vapaasti ja ilman paineita ovat tarpeellisia", sanoo Isbel Díaz, seksuaalisia oikeuksia puolustavan Proyecto Arcoírisin (Sateenkaariprojekti) aktivisti. Hän varoittaa kuitenkin, että homofobiaa huvittelupaikat eivät varsinaisesti vähennä.

"Ne ovat tapoja rahastaa. Yrittäjät uskovat, että 'pinkeillä markkinoilla' riittää tuhlattavaa", toteaa Yasmín Portales, sateenkaariprojektin aktivisteja hänkin.

Portalesin mukaan poliisin harjoittama häirintä on vähentynyt, mutta monen "tavallisen" kuubalaisen mielestä HLBTI-väelle suunnatut klubit ja baarit ovat sopimattomia ja niitä myös vastustetaan näkyvästi.

"Siirryimme laittomasta ja näkymättömästä suoraan laillisuuteen ja näkyvyyteen, mutta ilman laajaa julkista keskustelua", Portales purkaa vastustuksen taustoja.

Kunnioitus täytyy oppia

Aktiivisinta gay- kuten muukin viihde-elämä on pääkaupungissa, mutta uusia paikkoja avataan myös muualle. Ever Canon perustama La Vaca Rosada -ravintola sijaitsee Varaderossa, suositussa turistikeskuksessa 150 kilometrin päässä Havannasta.

Vaikka Varadero on turistialuetta, pohjimmiltaan se on kuitenkin maaseutukaupunki. Niinpä Cano sanoo joutuneensa kouluttamaan henkilökunnan kohtelemaan kaikenlaisia ihmisiä ja pareja kunnioittavasti.

"Kuulun itse sukupolveen, joka joutui kärsimään paljon, koska homoja kohdeltiin Kuubassa monin tavoin huonosti", selittää 52-vuotias yrittäjä.

"Sain potkut työstä ja minut erotettiin lukiosta seksuaalisen suuntautumiseni vuoksi. Tänä päivänä olen onnellinen, kun voin puhua avoimesti asioista, jotka aiemmin olivat tabuja."

Julkisesta skandaalista sakotetaan edelleen

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin 1990-luvun alussa, mutta aktivistien mukaan poliisit sakottavat edelleen ei-heteroseksuaaleja "julkisen skandaalin" aiheuttamisesta.

Eräänlaista piilevää syrjintää harjoittavat HLBTI-ihmisille suunnatut paikat, jotka tosiasiassa palvelevat pääosin varakkaita valkoisia homomiehiä, lesbojen ja transseksuaalien jäädessä varjoon.

"Gay-maailmasta on tulossa vaikeasti saavutettava kapitalistisen kuluttamisen tila, ghetto, jossa lesbot eivät tuota voittoa", sanoo itsensä queeriksi määrittelevä, tummaihoinen professori Anabelle Mitjan.

Mitjanin mielestä HLBTI-paikoille on tilausta, mutta hän toivoo kokonaista yhteiskuntaa, jossa hän voisi kulkea partnerinsa kanssa vapaasti missä vain, syrjinnästä kärsimättä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia