Kuuban uudelta johtajalta odotetaan nyt pitkään luvattua ”kukoistavaa ja kestävää sosialismia” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuban uudelta johtajalta odotetaan nyt pitkään luvattua ”kukoistavaa ja kestävää sosialismia”

Kuuban uusi presidentti Miguel Díaz-Canel on saanut kiitosta kansan parissa kiertelystä. Häneltä odotetaan kuitenkin myös konkreettisia uudistuksia.

Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel lentoturman uhrien omaisten keskellä

Kuuban uusi presidentti Miguel Díaz-Canel (keskellä) tapasi Havannan toukokuisen lentoturman uhrien omaisia. Kuva: Estudios de la Revolución/Cubadebate / IPS.

(IPS) -- Kuubaa huhtikuun 19. päivästä lähtien johtanut presidentti Miguel Díaz-Canel, 58, on aloittanut työnsä tavalla, joka luo toivoa uudistuksista: kohtaamalla ja kuuntelemalla ihmisiä välttelyn sijasta.

Díaz-Canel kierteli kaksi päivää eri puolilla Havannaa tutustumassa kaupungin 500-vuotisjuhlan valmisteluihin, kertoo kuubalainen media, joka on selostanut uuden johtajan tekemisiä auliisti.

”Ihmiset ovat sitä mieltä, että juuri näin presidentin pitää toimia: jututtaa tavallista kansaa, joka uurastaa kovasti ja tienaa vähän”, María Caridad -niminen myyjä arvioi eräässä Havannan vanhan osan liikkeessä.

Hänen mukaansa kansa odottaa, että presidentti jatkaa vierailujaan, mutta ennalta ilmoittamatta, ”jotta häntä ei voida huijata.”

Sosialismi kukoistamaan?

Sosiaalisessa mediassa on muisteltu Díaz-Canelin aikaa Villa Claran kaupungin puoluesihteerinä. ”Kun sitä vähiten osattiin odottaa, hän ilmestyi paikalle polkupyörällä”, eräs kaupunkilainen kertoo.

Kuuban johtaja ja kansa vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että suurin haaste ovat muutokset, joiden avulla maa on määrä nostaa kroonisesta talouslamasta.

Odotukset kohdistuvat nyt siihen, että luvattu kukoistava ja kestävä sosialismi vihdoin koittaa, politiikan tutkija Carlos Alzugara sanoo. ”Kuuba ei ole toteuttanut suurinta osaa vuoden 2011 uudistusohjelman tavoitteista.”

Díaz-Canel seuraa Kuuban johdossa vallankumoussukupolvea, johon edelliset presidentit Fidel Castro ja hänen veljensä Raúl kuuluivat.

Alzugaran mukaan Díaz-Canel on lojaali edeltäjilleen mutta myös hyvin kokenut ja varovainen poliitikko. ”Hän osaa kuunnella muita ja ymmärtää digitaalisen vallankumouksen välttämättömyyden.”

Lentoturma sekoitti

Vakava onnettomuus Havannan lentokentällä 18. toukokuuta sekoitti myös presidentin ohjelman, jonka piti keskittyä lähestyvään hurrikaanikauteen liittyvään valtakunnalliseen valmiusharjoitukseen.

Lähes kaikki turmakoneen 107 matkustajaa ja 6 miehistön jäsentä kuolivat. Díaz-Canel ehti ensimmäisten viranomaisten joukossa onnettomuuspaikalle. Presidentti nähtiin myöhemmin myös oikeuslääketieteen laitoksella, jossa uhreja tunnistettiin, ja hotellissa, jonne uhrien omaisia saapui koneen määränpäänä olleesta Holguínista.

Pari päivää myöhemmin Díaz-Canel osallistui hurrikaaniharjoituksen päätöspäivään. Hän totesi, että lentoturma ehti aiheuttaa katastrofin jo kesken harjoituksen ja kiitteli maanmiehiään neuvokkaasta ja myötätuntoisesta toiminnasta sen aikana.

EU-suhde vahvistuu

Toukokuulle osui merkittävä diplomaattinen avaus Kuuban ulkopolitiikassa, kun Euroopan unionin korkea edustaja Federica Mogherini ja Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez tapasivat vuonna 2017 solmitun yhteistyösopimuksen merkeissä.

Tilaisuudessa sovittiin yhteistyöstä uusiutuvan energian alalla, valmisteltiin hankkeita ruokaturvan ja kestävän maatalouden kehittämisestä ja päätettiin nostaa ihmisoikeudet suhteiden keskiöön.

EU on Kuuban tärkein kauppakumppani ja sijoittaja. Mogherini uskoo, että yhteistyö edistää sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia sekä kestävää kehitystä Kuubassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia