Uutiset

Kuuban maatalous kiinnostaa Yhdysvalloissa

Suhteiden normalisoituminen avaa Kuuban maataloudelle uusia mahdollisuuksia.
Marta-maatila länsikuubalalaisessa Caimiton kunnassa kuuluu saarivaltion menestyneimpiin luomutuottajiin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Yhdysvalloissa on ilmennyt voimakasta kiinnostusta Kuuban maataloutta kohtaan sen jälkeen, kun maiden suhteiden lämpeneminen alkoi vuoden 2014 lopulla.

Heti seuraavan vuoden tammikuussa 30 amerikkalaista maatalous- ja elintarvikealan yritystä ja järjestöä perusti Usacc-liiton, joka ajaa vuodesta 1962 voimassa olleen Kuuban kauppasaarron kumoamista.

Yhdysvaltain maatalousministeriö on pyytänyt kongressilta rahoitusta viiden virkamiehen lähettämiseksi pysyvästi Kuubaan valmistelemaan kaupan ja sijoitustoiminnan vapautumista.

Helmikuussa USA:ssa hyväksyttiin ensimmäisen tehtaan rakentaminen Kuubaan yli puoleen vuosisataan. Vuonna 2017 valmistuvalla tehtaalla aiotaan koota tuhat traktoria vuodessa Kuuban itsenäisten viljelijöiden käyttöön.

Palaavatko kemikaalit?

Yhdysvaltain-suhteiden normalisoituminen avaa Kuuban luomumaataloudelle uusia mahdollisuuksia – tai koituu sen kohtaloksi.

Kuuban maanviljelyssä siirryttiin 1990-luvun alussa luomuun olosuhteiden pakosta, kun rahat eivät riittäneet kemikaaleihin. Talouden avautuminen ja pääsy Yhdysvaltain markkinoille voivat vaikuttaa luomuun suotuisasti tai tuhoisasti, arvioi kuubalainen maataloustutkija Humberto Ríos, joka työskentelee tällä hetkellä Espanjassa.

Hän pitää mahdollisena, että talouden ja kaupan piristyessä Kuuba palaa sukkelaan tavanomaiseen maatalouteen.

Politiikka ratkaisee

"Viljelijämme osaavat tuottaa ruokaa ilman kemikaaleja, mutta se ei yksin riitä luomumaatalouden kehittämisen perustaksi", Ríos muistuttaa.

Luomutuotannosta kiinnostuneen yksityissektorin ja osuuskuntien kasvattaminen vaatisi Kuubalta johdonmukaista politiikkaa, hän jatkaa.

Ríos sai vihreäksi nobeliksi kutsutun Goldmanin ympäristöpalkinnon vuonna 2010 työstään paikallisen maatalouden luovan kehittämisen hankkeessa (Pial). Sen puitteissa on vuodesta 2000 opetettu luomutuotantoa noin 50 000 hengelle 45 kunnassa eri puolilla Kuubaa.

Valtio haluaa kasvua

Ríos aloitti hankkeensa Kuuban länsipäässä sijaitsevassa La Palman kunnassa. Siellä on noin 1 130 tilaa, joista 500 harjoittaa yhä luomutuotantoa, kertoo toimintaa koordinoiva Elsa Dávalos.

Hänen mukaansa moni viljelijä on turvautunut keinolannoitteisiin sen jälkeen, kun niiden saatavuus parani vuoden 2008 talousuudistuksen jälkeen.

Kuuban hallitus on halunnut vähentää ruuan tuontia ja kannustaa maataloustuotantoa muun muassa jakamalla kesantomaita halukkaille. Viime vuonna tuotannon tilastoitiin kasvaneen 3,1 prosenttia, mutta se ei riitä tyydyttämään kysyntää, joten tuotteiden hinnat ovat pysyneet korkealla.

kehitysmaatalouspolitiikka KuubaYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.