Uutiset

Kuuban maatalous kiinnostaa Yhdysvalloissa

Suhteiden normalisoituminen avaa Kuuban maataloudelle uusia mahdollisuuksia.
Marta-maatila länsikuubalalaisessa Caimiton kunnassa kuuluu saarivaltion menestyneimpiin luomutuottajiin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Yhdysvalloissa on ilmennyt voimakasta kiinnostusta Kuuban maataloutta kohtaan sen jälkeen, kun maiden suhteiden lämpeneminen alkoi vuoden 2014 lopulla.

Heti seuraavan vuoden tammikuussa 30 amerikkalaista maatalous- ja elintarvikealan yritystä ja järjestöä perusti Usacc-liiton, joka ajaa vuodesta 1962 voimassa olleen Kuuban kauppasaarron kumoamista.

Yhdysvaltain maatalousministeriö on pyytänyt kongressilta rahoitusta viiden virkamiehen lähettämiseksi pysyvästi Kuubaan valmistelemaan kaupan ja sijoitustoiminnan vapautumista.

Helmikuussa USA:ssa hyväksyttiin ensimmäisen tehtaan rakentaminen Kuubaan yli puoleen vuosisataan. Vuonna 2017 valmistuvalla tehtaalla aiotaan koota tuhat traktoria vuodessa Kuuban itsenäisten viljelijöiden käyttöön.

Palaavatko kemikaalit?

Yhdysvaltain-suhteiden normalisoituminen avaa Kuuban luomumaataloudelle uusia mahdollisuuksia – tai koituu sen kohtaloksi.

Kuuban maanviljelyssä siirryttiin 1990-luvun alussa luomuun olosuhteiden pakosta, kun rahat eivät riittäneet kemikaaleihin. Talouden avautuminen ja pääsy Yhdysvaltain markkinoille voivat vaikuttaa luomuun suotuisasti tai tuhoisasti, arvioi kuubalainen maataloustutkija Humberto Ríos, joka työskentelee tällä hetkellä Espanjassa.

Hän pitää mahdollisena, että talouden ja kaupan piristyessä Kuuba palaa sukkelaan tavanomaiseen maatalouteen.

Politiikka ratkaisee

"Viljelijämme osaavat tuottaa ruokaa ilman kemikaaleja, mutta se ei yksin riitä luomumaatalouden kehittämisen perustaksi", Ríos muistuttaa.

Luomutuotannosta kiinnostuneen yksityissektorin ja osuuskuntien kasvattaminen vaatisi Kuubalta johdonmukaista politiikkaa, hän jatkaa.

Ríos sai vihreäksi nobeliksi kutsutun Goldmanin ympäristöpalkinnon vuonna 2010 työstään paikallisen maatalouden luovan kehittämisen hankkeessa (Pial). Sen puitteissa on vuodesta 2000 opetettu luomutuotantoa noin 50 000 hengelle 45 kunnassa eri puolilla Kuubaa.

Valtio haluaa kasvua

Ríos aloitti hankkeensa Kuuban länsipäässä sijaitsevassa La Palman kunnassa. Siellä on noin 1 130 tilaa, joista 500 harjoittaa yhä luomutuotantoa, kertoo toimintaa koordinoiva Elsa Dávalos.

Hänen mukaansa moni viljelijä on turvautunut keinolannoitteisiin sen jälkeen, kun niiden saatavuus parani vuoden 2008 talousuudistuksen jälkeen.

Kuuban hallitus on halunnut vähentää ruuan tuontia ja kannustaa maataloustuotantoa muun muassa jakamalla kesantomaita halukkaille. Viime vuonna tuotannon tilastoitiin kasvaneen 3,1 prosenttia, mutta se ei riitä tyydyttämään kysyntää, joten tuotteiden hinnat ovat pysyneet korkealla.

kehitysmaatalouspolitiikka KuubaYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset