Uutiset

Kuuban johto käy tänä vuonna läpi sukupolvenvaihdoksen – vaalivuoden toivotaan kohentavan taloutta

Kuuban presidentti Raúl Castro luopuu vallasta tulevana keväänä, ja maassa järjestetään myös parlamenttivaalit. Uudella johdolla on paljon tehtävää, sillä muun muassa Irma-myrsky on nuijinut maan taloutta.
Kuuban presidentti Raúl Castro varapresidentti Miguel Díaz-Canelia.
Kuuban johtoa koolla viime lokakuussa. Nykyinen presidentti Raúl Castro sotilaspuvussa (oik. kesk.) tervehtii todennäköistä seuraajaansa varapresidentti Miguel Díaz-Canelia (vas. edessä). (Kuva: Jorge Luis Baños / Suomen IPS)

(IPS) -- Kuubassa alkoi vaalivuosi, jonka toivotaan tuovan muitakin muutoksia kuin sukupolvenvaihdoksen presidentinpallilla. Taloutta rasittavat yhä Irma-myrskyn tuhojen korjaaminen ja krooninen asuntopula.

Raúl Castron, 86, toinen viisivuotiskausi Kuuban presidenttinä päättyy 19. huhtikuuta, jolloin uuden parlamentin on määrä valita hänelle seuraaja. Parlamenttivaalit on siis pidettävä jo aiemmin. Kansanedustajat valitsevat myös viisi varapresidenttiä, sihteerin ja 23 ministeriä, jotka muodostavat valtioneuvoston.

Castro voi kuitenkin pysyä politiikan näyttämöllä vuoteen 2021, jolloin täyttyy hänen toinen kautensa Kuubaa hallitsevan kommunistisen puolueen pääsihteerinä. Raúl Castro seurasi johtotehtävissä veljeään Fideliä, joka menehtyi 90-vuotiaana marraskuussa 2016.

Kuuban johdossa on meneillään sukupolvenvaihdos, kun vuoden 1959 vallankumouksen konkarit siirtyvät vähitellen syrjään. Castron vahvin seuraajaehdokas on 57-vuotias varapresidentti Miguel Díaz-Canel, jota vanha kaarti pitää työteliäänä ja ideologisesti luotettavana.

Tasa-arvoa ja elämänlaatua

Osa kuubalaisista uskoo, ettei vaalivuosi tuo mainittavia muutoksia, vaikka talouden koheneminen on kaikkien toive. Insinööri Pedro Ramírez, 50, toivoo myös parlamentin vallan vahvistumista.

Sosiologi Reina Fleitas odottaa muutoksia, ”jotka auttavat rakentamaan tuottavan talousmallin ja lisäämään sosiaalista tasa-arvoa.”

Talouden hallittu vapauttaminen, asteittainen luopuminen kahden valuutan järjestelmästä sekä kansalaisten elämänlaadun ja tulojen koheneminen ovat yhteiskuntatieteilijä Ovidio D'Angelon toivelistalla.

Hän odottaa myös lakien uudistamista lähtien perustuslaista ja ulottuen kuntien, yritysten ja yhdistysten toiminnan sääntelyyn. On kuitenkin epävarmaa, pystyvätkö valtion päättävät elimet tarttumaan asioihin ennen vuoden 2021 puoluekokousta.

Kasvu ei riitä

Virallisten lukujen mukaan Kuuban talous kasvoi viime vuonna 1,6 prosenttia, mikä ylitti odotukset mutta ei riitä tarvittaviin parannuksiin.

Castro muistutti joulun alla, että kasvuun kuitenkin päästiin oloissa, joita leimasivat rahoitusvaikeudet, polttoainepula, kolme vuotta jatkunut kuivuus ja lopulta syyskuussa tuhoisa hurrikaani Irma.

Myrsky hävitti 179 000 kotia, mikä pahensi asuntopulaa. Jo ennen myrskyä 11,5 miljoonan asukkaan Kuubasta puutui tilastojen mukaan 883 050 asuntoa.

Maa kaipaa kipeästi ulkomaisia investointeja. Se laskee, että talousongelmien voittaminen edellyttäisi kuuden prosentin talouskasvua, mikä ei onnistu ilman kahden miljardin euron vuotuista pääomaruisketta. Sijoittajia kuitenkin pidättelee Yhdysvaltain taloussaarron ohella Kuuban byrokraattisuus.

politiikkademokratiahallinto Kuuba Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.