Kuubalaisten kotiinpaluu helpottuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubalaisten kotiinpaluu helpottuu

Kuuba on päättänyt poistaa viisumipakon ulkomailla asuvilta kuubalaisilta, jotka pyrkivät käymään kotimaahansa. Määräys tulee voimaan huhtikuussa, mutta jättää ulkopuolelle ne, jotka ovat osallistuneet "Kuuban etuja vastustavaan tai vahingoittavaan toimintaan".

Kuubassa asuvat maltilliset toisinajattelijat pitävät päätöstä edistysaskeleena, mutta edellyttävät, että kuubalaisten on myös päästävä lähtemään ulkomaille ilman maastapoistumisviisumia. Sen ehtona on kohdemaasta saatu kutsu.

Todos Unidos -ryhmää edustava Vladimiro Roca kuittaa viisumipäätöksen yritykseksi saada lisää dollareita maahan ja luoda väärä kuva avautumisesta. "Hallituksen mustalla listalla olevilta evätään edelleen passi."

"Se olisi ollut hyvä uutinen, jos matkustusrajoitukset olisi poistettu kaikilta ja poliittiset vangit vapautettu", sanoo Roca, jolta on evätty lähtölupa kolmesti, vaikka hän on saanut asianmukaisen kutsun.

Eloy Gutiérrez Menoyo puolestaan on "hyvin mielissään" uutisesta. Hän taisteli Fidel Castron rinnalla 1959, mutta kääntyi 1970-luvulla tätä vastaan ja joutui 22 vuodeksi vankilaan.

Vapauduttuaan 1989 Gutiérrez Menoyo lähti maanpakoon Yhdysvaltoihin. Tänä kesänä hän tuli lomalle Kuubaan ja päätti jäädä maahan, mutta odottaa yhä virallista lupaa siihen.

Gutiérrez Menoyo johtaa maltillista Cuban Change -oppositioryhmää, jonka mielestä viisumipäätös on hyvä alku kaikkien matkustusvapaudelle.

Se jää kuitenkin yhä haaveeksi. Presidentti Castro korosti vastikään, että Kuuballa on oikeus torjua koulutettujen ihmisten aivovuotoa.

Kuubalaisia elää ulkomailla noin 1,5 miljoonaa, joista 1,2 miljoonaa asuu Yhdysvalloissa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia