Kuubalaiset toivovat muutoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubalaiset toivovat muutoksia

Fidel Castron johtaman vallankumoustaistelun vuosipäivää juhlistetaan Kuubassa heinäkuun 26. päivä. Kansalaiset toivovat virkaatekevän presidentin Raúl Castron ilmoittavan tuolloin muutoksista saarivaltion talouteen ja yhteiskuntaan. 

Kuubalaisten odotukset muutoksista kuumenevat samaan tahtiin saarivaltion kesän kanssa. Sopiva ajankohta ilmoittaa uudistuksista olisi heinäkuun 26. päivä, jolloin vietetään Fidel Castron johtaman aseellisen taistelun alkamisen vuosipäivää. Castron joukot valtasivat Kuuban armeijan silloisen toiseksi tärkeimmän Moncadan varuskunnan 1953.

Viime vuonna virkaa tekevä presidentti Raúl Castro ilmoitti vuosipäivän puheessaan, että rakenteelliset ja käsitteelliset muutokset ovat välttämättömiä Kuuban taloudessa ja yhteiskunnassa.

Vuoden sisällä on tapahtunut vain vähän ja vuoden takainen innostus on kuivunut kokoon.
Tuottamattomat valtion maat on jaettu uudelleen. Tietyt sukupuolen vaihdokset on sallittu. Palkankorotusten yläraja on poistettu. Ja kuubalaisille on annettu lupa hankkia matkapuhelimia, tietokoneita ja dvd-levyjä. Aikaisemmin ulkomaalaisille varatut hotellit on avattu oman maan kansalaisille. Pikkuhiljaa myös tiedotusvälineiden vapauksia on lisätty.

Muutokset pelastaisivat rappiolta

On kuitenkin selvää, että Kuuban talous ja yhteiskunta odottavat ja tarvitsevat syvempiä muutoksia. Taloutta pitäisi vapauttaa ja sallia pienten yksityisyritysten toiminta. Autoja ja huonekaluja pitäisi saada myydä vapaasti. Hankalat ulkomaille matkustamiseen tarvittavat viisumit pitäisi poistaa. Näistä on puhuttu, mutta vaikuttaa siltä, että Kuuban johtajat ovat yhä haluttomampia muutoksiin. 

Kuuban yhteiskunnassa on nähtävissä huolestuttavia merkkejä rappiosta ja epäilystä, jotka voivat suistaa muutokset raiteiltaan.

Ongelmia paetaan hengen uhalla

Ei ole mikään salaisuus, että tuhansille kuubalaisille maanpako on houkuttelevin vaihtoehto. Joka viikko kymmenet kuubalaiset asettavat henkensä vaaraan yrittäessään ylittää Meksikonlahden tai Floridan salmen turvattomissa veneissä, joiden kyytiin pääsystä he ovat maksaneet yli 6000 euroa. 

 

Parannuksilla ristiriitainen vastaanotto

Outoa ja monista hälyttävää on joidenkin piirien suhtautuminen uudistuksiin.

Havannan julkista liikennettä kohennettiin hankkimalla muutama sata uutta bussia. Lyhyessä ajassa 60 bussia rikottiin ja turmeltiin ja useimmiten asialla olivat nuoret.

Uusia tienviittoja ja roskasäiliöitä tuhotaan. Jotkut käyttävät säiliöiden pyöriä rakentaakseen kärryt.

Taistellussaan maassa rehottavaa laittomuutta ja rikollisuutta vastaan poliisi on hiljattain julkistanut tietoja laittomista tehtaista, jotka valmistavat maitotiivistettä, virvoitusjuomia, kahvia, sikareja ja muovikoristeita.

Jännite kasvaa maan historiallisten hierarkkisten poliittisten ja taloudellisten rakenteiden sekä vieraantumisen, korruption ja maanpakohaaveiden välillä. Taloudelliset ja rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä maassa, jossa laillisesti ansaitut tulot eivät riitä elämiseen, valtionyritykset ovat usein tehottomia ja huomattava osa väestöstä on laiskaa ja taipuvaista varastamaan kaiken otettavissa olevan. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia