Kuuba tuplaa terveydenhuollon palkat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba tuplaa terveydenhuollon palkat

Päätöksen toivotaan ennakoivan yleistä tulotason nousua, kirjoittaa Patricia Grogg.

(IPS) -- Kuuban hallitus on päättänyt nostaa lääkäreiden palkkoja yli sata prosenttia ja hoitajien lähes saman verran. Muilla aloilla toivotaan vastaavaa kehitystä, vaikka ansiot eivät korotusten jälkeenkään ole kummoiset.

Terveydenhuollon palkankorotukset tulevat voimaan kesäkuussa, ja niistä hyötyy noin 440 000 kuubalaista. Kahteen alaan erikoistunut lääkäri tienaa silloin 46 euroa kuussa, kun palkka on nykyisin 18 euroa. Hoitajan palkka nousee 9:stä 17 euroon. Myös yötyökorvaus tuplataan.

"Ehkäpä se merkitsee entistä parempia terveyspalveluja", toivoo 50-vuotias kirjanpitäjä, joka ei halua kertoa nimeään. Hänen mielestään yhdelle alalle suunnattu palkankorotus pahentaa yhteiskunnan eriarvoisuutta.

Miten käy hintojen?

Terveydenhuollossa 30 vuotta työskennellyt psykologi Ivón Rodríguez pelkää, että elintarvikkeet kallistuvat entisestään palkankorotusten seurauksena. "Silloin on ihan sama, kuinka paljon tienaan."

Rodríguez haluaa nähdä, miten ansioihin vaikuttaa se, että Kuuba on luopumassa kahden valuutan järjestelmästä. Nyt valtion palkat maksetaan pääasiassa pesoissa, mutta niiden rinnalla on käytössä dollarin arvoon sidottu vaihdettava peso, jota kaikki himoitsevat.

Kuubalaisten keskipalkka on nyt noin 13 euroa kuussa. Presidentti Raúl Castro on myöntänyt ansioiden kehnouden, mutta hänen mukaansa niitä ei pystytä nostamaan, ellei tuottavuus ja työteho kasva.

Raha menee ruokaan

Ekonomistien mukaan kuubalaiset kotitaloudet käyttävät 59-74 prosenttia tuloistaan ruokaan. Valtion säännöstelykupongeilla - joista myös pyritään eroon - saa edullisesti joitakin perustarvikkeita. Muu on hankittava kalliilla kaupoista tai toreilta, joissa kelpaa vain vaihdettava peso.

Taloustoimittaja Ariel Terrero muistuttaa, että Kuuban 11 miljoonasta asukkaasta moni saa nytkin lisätuloja. Varsinkin vienti- ja matkailualan yritykset maksavat lisiä vaihdettavissa pesoissa. Lisäksi ulkomailla asuvilta tulee rahalähetyksiä arviolta 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Terreron mukaan Kuuban talouden muutokset ovat vain jyrkentäneet kuluttajaryhmien välisiä eroja. Terveydenhuollon palkankorotukset eivät vähennä eriarvoisuutta, mutta antavat toivoa mahdollisesta yleisestä palkankorotuksesta joskus tulevaisuudessa, hän arvioi.

Lääkärit maailmalla

Kuuban terveysministeriön mukaan yli 50 000 kuubalaista terveydenhuollon ammattilaista on valtion lähettämänä töissä ulkomailla, kaikkiaan 66 maassa.

Uusin kohde on Brasilia, jonne lähetettiin viime vuonna 11 430 kuubalaista lääkäriä hoitamaan syrjäseutujen asukkaita. Osa lääkäreistä lopetti työt ja toiset tekivät valituksen kuultuaan, että Kuuba maksaa heille vain kymmenesosan (vajaat 300 euroa) siitä, mitä se saa Brasilian valtiolta.

Kuuba korotti maaliskuussa Brasiliassa työskentelevien lääkärien palkan 810 euroon kuussa. Kotimaahan maksettava palkan osa tulee jatkossa vaihdettavissa pesoissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia