Kuuba janoaa ulkomaisia sijoituksia – talousahdinko näkyy tavallisen kansalaisen ruokapöydässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba janoaa ulkomaisia sijoituksia – talousahdinko näkyy tavallisen kansalaisen ruokapöydässä

Kuuban talouskasvu laahaa muun muassa kehnon sokeriruokosadon ja sään ääri-ilmiöiden takia. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia.

Kaksi miestä ottaa vettä säiliöautosta

Monen kuubalaisen arkea varjostaa puute puhtaasta vedestä, jota joudutaan noutamaan säiliöautolta jopa Havannan keskustassa. Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.

(IPS) -- Kuuban talouskasvu jäi vuoden alkupuoliskolla prosentin pintaan, mikä ei auta parantamaan kansalaisten elintasoa. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia ja niiden tietä silotetaan vähentämällä byrokratiaa.

Talouden laahaava kehitys johtuu viranomaisten mukaan kehnoksi jääneestä sokeriruokosadosta, vientitoiveiden hiipumisesta sekä viime vuosien äärisäistä, joihin on mahtunut niin kuivuutta, rankkasateita kuin tuhoisa Irma-myrskykin.

Kuluja kasvatti vauraiden maiden Pariisin klubin kanssa vuonna 2015 uusiksi neuvoteltu velkasopimus. Virallisen tiedon mukaan Kuuban maksettavaksi lankesivat puolessa vuodessa yli kahden miljardin euron maksut.

Taloustieteilijä José Luis Rodríguez arvioi luvun paljon suuremmaksi, koska Kuuba joutuu Yhdysvaltain taloussaarron vuoksi toimimaan ilman Kansainvälisen valuuttarahaston tai Maailmanpankin tukea.

Raha ei riitä

Talousahdinko näkyy kuubalaisten arjessa hyvin kouriintuntuvasti: on vaikea saada ruokaa pöytään, koska säännöstellyt elintarvikkeet eivät kata tarpeita ja maalaistorien tuotteet maksavat liikaa. Kuubalaisten keskipalkka on noin 20 euroa kuussa.

Elokuun puolivälissä alkoivat kansalaisten kuulemiset uudesta perustuslakiehdotuksesta. Palkkataso ja rahan riittävyys nousevat esille säännöllisesti. Lisäksi vaaditaan sijoitusoikeutta myös kuubalaisille, jotka ovat onnistuneet kokoamaan pääomaa.

Virallisissa lausunnoissa ei oteta kantaa kotimaisiin sijoituksiin vaan keskitytään korostamaan ulkomaisen rahan tarvetta. Toivottu talouskasvu edellyttäisi hallituksen mukaan vuotuista 2,2 miljardin euron sijoitusruisketta.

Vietnam sijoittaa

Sijoittajat ovat kokeneet Kuuban byrokratian liian hitaaksi ja koukeroiseksi ja valittavat, ettei asian käsittelijöihin saa suoraa yhteyttä. Hallitus ilmoitti elokuun alussa muutoksista, joiden on tarkoitus vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa prosesseja ulkomaisen rahan vastaanottamisessa.

Sijoittajia kiinnostaa myös rahojensa oikeudellinen suoja ja mahdollisuus kotiuttaa voitot nopeasti.

Kuuba pitää yhtenä lupaavimmista sijoittajista Vietnamia. Sikäläinen Viglacera-yhtiö sai tänä vuonna 50 vuoden toimiluvan rakentaakseen teollisuuspuiston Marielin erityistalousalueelle 45 kilometrin päähän Havannasta.

Matkailu on Kuuban talouden tärkeä tukijalka, ja sen kehittämisestä on tehty suunnitelmia vuoteen 2030. Niihin sisältyy kaikkiaan 610 hanketta, jotka ulottuvat majoittamisesta golfiin ja vesiurheiluun sekä luontokohteiden ja leirintäalueiden kehittämiseen.

Lisää uusi kommentti