Uutiset

Kuuba janoaa ulkomaisia sijoituksia – talousahdinko näkyy tavallisen kansalaisen ruokapöydässä

Kuuban talouskasvu laahaa muun muassa kehnon sokeriruokosadon ja sään ääri-ilmiöiden takia. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia.
Kaksi miestä ottaa vettä säiliöautosta
Monen kuubalaisen arkea varjostaa puute puhtaasta vedestä, jota joudutaan noutamaan säiliöautolta jopa Havannan keskustassa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuuban talouskasvu jäi vuoden alkupuoliskolla prosentin pintaan, mikä ei auta parantamaan kansalaisten elintasoa. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia ja niiden tietä silotetaan vähentämällä byrokratiaa.

Talouden laahaava kehitys johtuu viranomaisten mukaan kehnoksi jääneestä sokeriruokosadosta, vientitoiveiden hiipumisesta sekä viime vuosien äärisäistä, joihin on mahtunut niin kuivuutta, rankkasateita kuin tuhoisa Irma-myrskykin.

Kuluja kasvatti vauraiden maiden Pariisin klubin kanssa vuonna 2015 uusiksi neuvoteltu velkasopimus. Virallisen tiedon mukaan Kuuban maksettavaksi lankesivat puolessa vuodessa yli kahden miljardin euron maksut.

Taloustieteilijä José Luis Rodríguez arvioi luvun paljon suuremmaksi, koska Kuuba joutuu Yhdysvaltain taloussaarron vuoksi toimimaan ilman Kansainvälisen valuuttarahaston tai Maailmanpankin tukea.

Raha ei riitä

Talousahdinko näkyy kuubalaisten arjessa hyvin kouriintuntuvasti: on vaikea saada ruokaa pöytään, koska säännöstellyt elintarvikkeet eivät kata tarpeita ja maalaistorien tuotteet maksavat liikaa. Kuubalaisten keskipalkka on noin 20 euroa kuussa.

Elokuun puolivälissä alkoivat kansalaisten kuulemiset uudesta perustuslakiehdotuksesta. Palkkataso ja rahan riittävyys nousevat esille säännöllisesti. Lisäksi vaaditaan sijoitusoikeutta myös kuubalaisille, jotka ovat onnistuneet kokoamaan pääomaa.

Virallisissa lausunnoissa ei oteta kantaa kotimaisiin sijoituksiin vaan keskitytään korostamaan ulkomaisen rahan tarvetta. Toivottu talouskasvu edellyttäisi hallituksen mukaan vuotuista 2,2 miljardin euron sijoitusruisketta.

Vietnam sijoittaa

Sijoittajat ovat kokeneet Kuuban byrokratian liian hitaaksi ja koukeroiseksi ja valittavat, ettei asian käsittelijöihin saa suoraa yhteyttä. Hallitus ilmoitti elokuun alussa muutoksista, joiden on tarkoitus vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa prosesseja ulkomaisen rahan vastaanottamisessa.

Sijoittajia kiinnostaa myös rahojensa oikeudellinen suoja ja mahdollisuus kotiuttaa voitot nopeasti.

Kuuba pitää yhtenä lupaavimmista sijoittajista Vietnamia. Sikäläinen Viglacera-yhtiö sai tänä vuonna 50 vuoden toimiluvan rakentaakseen teollisuuspuiston Marielin erityistalousalueelle 45 kilometrin päähän Havannasta.

Matkailu on Kuuban talouden tärkeä tukijalka, ja sen kehittämisestä on tehty suunnitelmia vuoteen 2030. Niihin sisältyy kaikkiaan 610 hanketta, jotka ulottuvat majoittamisesta golfiin ja vesiurheiluun sekä luontokohteiden ja leirintäalueiden kehittämiseen.

politiikkatalouskauppa Kuuba Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kolme Bangladeshin lippua kerrostalon edustalla.

Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”

Jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia mukanaan tuonut sykloni on tuhonnut taloja, katkonut sähköjä ja vienyt viljasatoa Intiassa ja Bangladeshissa. YK:n mukaan myrskyn tieltä ehdittiin kuitenkin evakuoida noin kolme miljoonaa ihmistä.

Tuoreimmat

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”