Uutiset

Kuuba janoaa ulkomaisia sijoituksia – talousahdinko näkyy tavallisen kansalaisen ruokapöydässä

Kuuban talouskasvu laahaa muun muassa kehnon sokeriruokosadon ja sään ääri-ilmiöiden takia. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia.
Kaksi miestä ottaa vettä säiliöautosta
Monen kuubalaisen arkea varjostaa puute puhtaasta vedestä, jota joudutaan noutamaan säiliöautolta jopa Havannan keskustassa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuuban talouskasvu jäi vuoden alkupuoliskolla prosentin pintaan, mikä ei auta parantamaan kansalaisten elintasoa. Pelastajaksi toivotaan ulkomaisia sijoituksia ja niiden tietä silotetaan vähentämällä byrokratiaa.

Talouden laahaava kehitys johtuu viranomaisten mukaan kehnoksi jääneestä sokeriruokosadosta, vientitoiveiden hiipumisesta sekä viime vuosien äärisäistä, joihin on mahtunut niin kuivuutta, rankkasateita kuin tuhoisa Irma-myrskykin.

Kuluja kasvatti vauraiden maiden Pariisin klubin kanssa vuonna 2015 uusiksi neuvoteltu velkasopimus. Virallisen tiedon mukaan Kuuban maksettavaksi lankesivat puolessa vuodessa yli kahden miljardin euron maksut.

Taloustieteilijä José Luis Rodríguez arvioi luvun paljon suuremmaksi, koska Kuuba joutuu Yhdysvaltain taloussaarron vuoksi toimimaan ilman Kansainvälisen valuuttarahaston tai Maailmanpankin tukea.

Raha ei riitä

Talousahdinko näkyy kuubalaisten arjessa hyvin kouriintuntuvasti: on vaikea saada ruokaa pöytään, koska säännöstellyt elintarvikkeet eivät kata tarpeita ja maalaistorien tuotteet maksavat liikaa. Kuubalaisten keskipalkka on noin 20 euroa kuussa.

Elokuun puolivälissä alkoivat kansalaisten kuulemiset uudesta perustuslakiehdotuksesta. Palkkataso ja rahan riittävyys nousevat esille säännöllisesti. Lisäksi vaaditaan sijoitusoikeutta myös kuubalaisille, jotka ovat onnistuneet kokoamaan pääomaa.

Virallisissa lausunnoissa ei oteta kantaa kotimaisiin sijoituksiin vaan keskitytään korostamaan ulkomaisen rahan tarvetta. Toivottu talouskasvu edellyttäisi hallituksen mukaan vuotuista 2,2 miljardin euron sijoitusruisketta.

Vietnam sijoittaa

Sijoittajat ovat kokeneet Kuuban byrokratian liian hitaaksi ja koukeroiseksi ja valittavat, ettei asian käsittelijöihin saa suoraa yhteyttä. Hallitus ilmoitti elokuun alussa muutoksista, joiden on tarkoitus vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa prosesseja ulkomaisen rahan vastaanottamisessa.

Sijoittajia kiinnostaa myös rahojensa oikeudellinen suoja ja mahdollisuus kotiuttaa voitot nopeasti.

Kuuba pitää yhtenä lupaavimmista sijoittajista Vietnamia. Sikäläinen Viglacera-yhtiö sai tänä vuonna 50 vuoden toimiluvan rakentaakseen teollisuuspuiston Marielin erityistalousalueelle 45 kilometrin päähän Havannasta.

Matkailu on Kuuban talouden tärkeä tukijalka, ja sen kehittämisestä on tehty suunnitelmia vuoteen 2030. Niihin sisältyy kaikkiaan 610 hanketta, jotka ulottuvat majoittamisesta golfiin ja vesiurheiluun sekä luontokohteiden ja leirintäalueiden kehittämiseen.

politiikkatalouskauppa Kuuba Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa